Permay Zsuzsa: Örök élet színháza 3. (befejező) rész– Nem szándékozom. Kiváló vagyok a saját szakmámban.
Pierre hátrálni kezdett, a látogató szorosan a nyomában volt. A nyomozó egyre közelebb ment az ajtóhoz, majd kinyitotta azt, miközben revolverét folyamatosan az idegenre szegezte.
– Megkérem rá, hogy távozzon! – jelentette ki.
– Még találkozunk – mondta a sejtelmes, női hang.
Pierre hosszas telefoncsipogásra ébredt. Azonban olyan fáradt volt, mintha szörnyű lidércnyomása lett volna az éjjel. Nyúzott volt, és olyan, mint aki hetekig nem aludt. El is feledkezett a szabadnapjáról, így a telefonján az ébresztőt is elfelejtette levenni. Reggel hat óra volt. Készített magának egy kávét, majd bekapcsolta a rádiót. Éppen a legújabb híreket közölték.
– Bon jour hölgyeim és uraim. Önök a Papillon rádió műsorát hallják! Most friss híreket mondunk… Tegnap este a temetőben egy lány holttestére találtak. Az áldozat nyakán két apró pötty lelhető…
Pierre nyugtalan lett, és ismét az Örök Élet Színháza után kutakodott. Nem talált egyebet, mint azt, hogy ma este is lesz egy előadás. Természetesen se szereplők nevei, se a mű címe nem volt megadva. A tegnapinak már kibiggyesztették a nevét, de semmi új információt nem tudott meg. Pierre gondolt egyet és beírta a keresőbe John Everson nevét. Hosszabb keresgélés után talált róla egy dokumentumot. Nem volt sok információ benne, de annyi igen, amit tudnia kellett. Még a kávét is félrenyelte, miután elolvasta.
„John Everson egy hírhedt, angol milliomos volt, még a múlt században. 1934-ben találtak rá holtan. Halálának körülményei rejtélyesek. A nyakán két tűhegyes fognyom volt, a nyomozók tanácstalanok voltak az eset felett. Nem tudni, hogy mi okozhatta a hirtelen halálát. A temetése tisztességesen zajlott, a legszűkebb családi körben.”
Pierre keze akaratlanul is megremegett a billentyűzeten. Nem értette, hogy lehetséges az, hogy Mr. Everson meghalt és mégis a mai században egy színház tulajdonosa. Kezdett neki nagyon nem tetszeni ez az egész ügy, és rossz előérzete támadt.
Pierre nem tudott megnyugodni és az Örök Élet Színházába tartott. Az épület ilyenkor még zárva volt, de ez nem izgatta. A portás álmosan rátekintett a nyomozóra állapodott meg a tekintete.
– Zárva tartunk, Uram.
Pierre kivette zsebéből a nyomozói jelvényét.
– Hol találom Mr. Eversont? – kérdezte Pierre.
– Ő most nyugovóra – akarom mondani az irodájában végzi a színház költségeit.
– Fontos ügyben keresném.
A portás eltöprengett, tárcsázott egy számot, majd elmagyarázta, hogy merre felé van Mr. Everson irodája. Pierre megköszönte a segítséget, és pár lépés megtétele után, magára maradt a sötétségben. Mert, hogy villany nem volt ebben az épületben, abban halálbiztos volt. Aztán meghallotta a hangot. Azt a hangot, amely az éjszakai látogatójáé volt. Pierre nagyot nyelt és érezte, hogy a szíve a torkában dobog. Lépteket nem hallott, de egyre közelebb látta az ember alakú feketeséget. Ekkor meghallotta Mr. Everson hangját is.
– Stephanie, a vendégünk mégis eljött. Csatlakozni kíván, tudod a dolgod.
Pierre futni kezdett, de nem jutott messzire. A portás alakja tűnt fel a folyosó végéről, ami leszögezte valósággal a lábait. Szinte mozdulni sem bírt. Érezte, amint Stephanie ujjai a karjára kulcsolódtak, a nő jéghideg leheletét érezte. Aztán éles fájdalmat érzett a nyaka tájékán. Olyat, ami semmihez nem volt fogható. Segítségért nem tudott szólni, hiszen kelepcébe csalták. A fájdalom lebénította, a földön hevert, és tudta, hogy elvérzik. Fülében pedig monoton ott visszhangzott a tegnap éjjeli előadáson az áldozat könyörgése. A lelkiismeret-furdalása kegyetlenül marcangolta, és már maga is csapdába esett. Nem volt menekvés.
Másnap, Párizs híreiben Pierre Éclair nyomozó rejtélyes eltűnéséről szólt a média. Állítólag akkor látták őt utoljára, mikor az Örök Élet Színházában a Lakoma című előadást adták elő. A nyomozó hollétét örökre befedte a homály.


2008. szeptember 29.


1 megjegyzés :

  1. A történetnek vége, a rejtélyes eset után is van min tépelődnie a vámpíros leírások kedvelőinek. Meghalt és mégis élő személyek? A ma színháztulajdonos, egykori milliomos? Meglehet, a lány, aki után Pierre nyomozott, már a teátrumhoz szegődött. Könnyen megeshet, hogy elhunyta után a nyomozó is pályát módosít, színésznek áll... És sohasem múlik el. Elvégre az Örök Élet Színházába invitálták... :-d

    VálaszTörlés