Kapolyi György: De bonyolult…



Egy meggátolhatatlan történést-ha szemlélőként élsz, meg-nem marad más lehetőséged, mint tudomásul venni. Pusztán az eseményszenvedő alanya vagy-mint szemtanú, De e tény, nem jelenti azt, hogy el is fogadod Mert tudomásul venni, és elfogadni, merőben két dolog. Ha megérted és azt követően veszed tudomásul, azt el tudod viselni. De ha megérted és úgy nem tudod elviselni, akkor baj van, mert nem tudod tudomásul venni. Elfogadni mindig nehéz, mert az emberi logika és igazságérzet határozottan jelen van ítéletedben Az események gyors egymásutániságában fogódzókat keresel, mert át kéne látni a dolgokat. Jó lenne megérteni mi történik és miért, el kéne fogadni az elfogadhatatlant, mert el kell viselni ,és elfogadás nélkül nem fog menni. Az élet dolgait megérteni meg ritkán lehet. A tudomásulvétel az egyetlen lehetőség, ami marad. Tudomásul venni és elviselni valamit, amit nem is értesz, ez elfogadhatatlan. Vagy összenyom a történtek súlya, vagy fellázadsz, ami egy ördögi kör, nem lehet eredményesen fellázadni, ha nem tudod mi ellen, és ki ellen teszed. Nem tudod a dolgot elviselni, pedig el kell, mert mit akarsz te megérteni, hiszen nem te hozod a döntést. Neked csak elfogadni van lehetőséged, ha tetszik, ha nem. Hogy mit tudsz tudomásul venni és mit nem, ez nem érdekel senkit, Akár mennyit gondolkodsz, ha valamit elsőre nem értesz, azt később sem fogod. Kényszeríted magad egy elfogadásra, amit a végén nem tudsz elviselni. Ezt a tényt meg nem akarod majd tudomásul venni, de életösztönöd hajszol a megérteni akarás felé. Hajszol, mert nem akarja, hogy elsodródj. De ettől még nem fogod tudni elfogadni a számodra elfogadhatatlant. Nem veszed észre, hogy már egy sors dobálta tárgy lettél, vadul ragaszkodva a megérteni akarás skizofrén, irreális délibábjához.
Tehetetlenségedben egyik faltól a másikig csapódsz, már össze-visszatörted magad a megérteni akarás hisztériás vágyától, és egyre inkább nem értesz semmit, és egyre kevésbé tudod elviselni, Már csak tehetetlenséged ténye, amit tudomásul vehetsz, amit viszont nem tudsz elfogadni, Olyan állapotba keverted magad, amit már tényleg nem lehet megérteni, ettől a felismeréstől tényleg megvadulsz, és ellene fordulsz mindennek, mert nem tudod hol az ellen. Aztán jön az igazi őrület, mert mi más is jöhetne, aki nem tud tudomásul venni, az így jár. A dolgokat nincs, hogy megérteni, ezért elfogadni sem lehet őket, és ezek ismeretében nem tudsz semmit elviselni. Akkor már szerencsésebb a helyzeted, mert csak egy dolgot kell tudomásul venned, még pedig azt, hogy összedőltél, őrült vagy, és neked ez a végállomás. Lesz a rácsos ágyban egy gumiegered, azt elfogadod és tudomásul veszed, megérted és elviseled, sőt, tanítod hápogni.
Ha mindezt a kanosszát meg akarod úszni, tanulj meg elfogadni.



Kép: Kapolyi György alkotása


9 megjegyzés :

  1. A dolgok, történések nem értése alapból teszi nehézzé, lehetetlenné átlátásukat, az összefüggések kibogozását. Ha ezen a helyzeten a tanulás sem segít, s az értetlenség fokozódik, abból rossz esetben anarchia keletkezhet. Ha ezután újra a rossz kerül fölénybe, a renitensek taníthatják (tovább) gumiegerüket hápogásra. És akkor ezzel még jól is jártak. - Szemléletesen írtál a tehetetlenség érzetéről, Gyuri!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor, mindent megírtál, nem tudok érdemben hozzászólni.
      Köszönöm a gondolataidat.
      gyuri

      Törlés
  2. nagyon tömény, de nagyon logikus! Ellenben reggel írnék véleményt, mert ehhez tiszta fej szükségeltetik. És nem lehetne a kéne helyett kellene?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit.
      Köszönöm látogatásodat, véleményedet.
      Akkor reggel várlak.

      gyuri

      Törlés
  3. Hű, ez engem most nagyon szíven talált, pedig nem beszéltünk össze, Gyuri. A történések, az elfogadás és megértés, belenyugvás, mindnyájunk keresztje, amit körkörösen fejtegetve, nagyon találóan fogalmaztál...lehet ez egyéni probléma, vagy egyéb,az a megoldás, hogy nincs megoldás...
    Irma

    VálaszTörlés
  4. Hű, most nagyon találóan fogalmaztál, Gyuri, pedig nem is beszéltünk össze. A téma, amit körkörös sodrásban fejtegetsz, mindnyájunk keresztje- a tudomásul vevéstől megértésig, az elfogadásig ,- akár egyéni, akár egyéb témában- hiába lázadozunk,az a megoldás, hogy nincs megoldás ....ilyen bonyolult... nem is érdemes belegondolni...
    Irma

    VálaszTörlés
  5. Kedves Irma. Örülök értésednek, véleményednek.
    Igen. "Az a megoldás, hogy nincs megoldás"
    Ebben a mondatodban, benne van a lényeg.
    Köszönöm, hogy elolvastál.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A technika ördöge, Gyuri...az első válaszom eltűnt, azután meg mindkettőt kihozta a gép.................:DD

      Törlés
    2. Kedves Irma. Most, nekem is elugrott a kommentem, ez a második.
      gyuri

      Törlés