Gyászhírek - Kelebi Kiss István emlékére






Volt egy Barátom. Sokunk barátja volt. És a példaképem is Ő ma is. Sajnos, felment az Angyalokhoz... Egy régebbi fotója: István Kelebi Kiss. Nagyon sokat segített nekem. A magánéletemben éppen úgy, mint az irodalmi portálom antológiáinak, Zsófi emlékkönyvének szerkesztésében. És átnézett rengeteg versem is, javított, pipált, ellátta őket színekkel és formákkal. Aztán egyszer azt mondta, már nem kell Ő nekem, szárnyaim nőttek. És panaszkodott valakire, aki ötven vagy száz verset is rázúdított, hogy írja át őket. Rengeteget tudott beszélni. Soha nem is gondoltam volna róla, hogy ennyit... Mikor a Lányom és a Peer gyerek egy pár lettek, azt mondta:

" A Peer jó verseket ír, nagyon jó költő. " Ez az egy mondat akkor hihetetlenül megnyugtatott. Gyönyörűek a grafikái is. Anno Zsófi emlékkönyvéhez nem az ő borítótervét választottam, s nem haragudott meg érte, szerkesztette a könyv képanyagát. Ha azt hallom: Pessoa, móló, kikötő, tanya, vályog, bűvész, vándorcirkusz, tudom, hogy velem van. Olyan négy éve panaszolta először, hogy nagyon beteg. Mindösszesen 73 esztendőt adott neki az Ég. Isten Veled, Barátom, hamarosan találkozunk! ❤ Nagyon fogsz hiányozni! 🙁
Az utolsó könyvborítóm terve, ami még nem készült el, de István Kelebi Kiss készítette, mint a többi művet és még ezeknél többet is... A 2014-es antológiánk borítója szintén az Ő nevével ellátott.

Sajnos, nem engedi a rendszer feltölteni a nagyobb képeket, de mindnyájan ismerjük a grafikai munkáit.

A kortárs költészetben egyedülálló, amit létrehozott. Számtalan versének egyéni lenyomata, mind-mind egy olyan világlátást tükröznek, ami csak az igazán nagyoké. Hatalmas műveltsége volt, s kimondottan a Pessoa-verseivel teremtett valami újat a magyar irodalomban.
Az űr, amit maga után hagyott, pótolhatatlan.

A Szerkesztőség nevében M. Fehérvári Judit

1 megjegyzés :

  1. Sokunk barátja volt: elkötelezett, hatalmas műveltségű, a végletekig segítőkész Ember. Grafikusi képzettsége nagyon színes palettát adott magának a portálnak is. Számtalan antológiánk borítóit szerkesztette, s tanácsokat adott: közösségieket éppen úgy, mint magánéletieket. Szerettük. És azon kevesek közé tartozik, akik már itt e Földön is meglátták a Mennyek szépségeit. Nagyon fogsz hiányozni, Barátom!

    VálaszTörlés