Tomor Gábor: Volt egyszer…



Kissé nyomasztó időket élünk, nincs jobb ilyenkor, mint felidézgetni: min is nevettünk egykor?
Egy régebbi esemény, amit most elmesélek.
A nagyon sikeres rendezvények egyikéről van szó, amelyre csak úgy tódultak a fiatalok. Nyilván vonzotta őket a beharangozott napirend, aminél jobban csak a társaság reményteljes melege. Haladt is rendben minden, jó kezdés után a kibontakozás, illetve az ígéretes végkifejlet felé.
Mi sem mutatja jobban e leírás helyességét, mint a tény, hogy élvezetes szópárbaj közepette egyszer csak nyílt az ajtó, s elkésett leánycsapat esett be rajta. Nagyon siettek, láthatóan a célból, hogy minél kevesebbet mulasszanak.
Mit tesz ilyenkor egy kultúros, aki egyben remek szervező? Átsegít a kis zökkenőn, megoldja a helyzetet.  Ilyenkor fő a rövidség, a gyors eligazítás, melynek szellemében a klubvezető – el ne felejtsük: a hölgyek szakadatlan csodálója – csak annyit mondott: – Vetkőzzetek le gyorsan, lányok! 
Ez után az történt, amire – utólag könnyen mondhatom – az ideológiailag is fejlődőképes, kulturált hallgatóságtól számítani lehetett. Nem volt jeladás, mint manapság némely tévéműsorokban, hogy most tessék örülni, tapsolni stb. – mégis, a hallgatóság egy emberként kacagásban tört ki. Lehet, hogy részben a lányok rovására, akik bár felhevülten érkeztek, s ugyan akkoriban már nem pirulós idők járták, azért némileg tovább pirosodtak.
A felszólítást mindenesetre elfogadták; a kabátok után levetettek ezt-azt, majd hamar helyet foglaltak a vidám körben. A férfiúk egyhangú véleménye szerint – még mindig túlöltözötten…


A kép címe: Fülfogó; feLugossy László festménye


2 megjegyzés :

  1. Elképzeltem ma egy ilyen szituációt, noha itt műkedvelő publikum előtt történt az eset, de előfordulhat, hogy ma már szó szerint megtörténne a dolog... És akkor jönne a dilemma: vajon egy kipattanó humor vagy a leplezetlen valóság elénk tárulásának elmaradása a fájóbb... :d

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régi idők, régi erkölcsök... De hát már új idők vannak. A jelen közéleti állapotaira tekintettel már azt sem nagyon tudjuk elképzelni: mi lenne fájóbb, ha megtörténnék... - Köszönöm, hogy továbbgondoltad rövid tudósításomat! :)

      Törlés