Bige Szabolcs: Látogatás a Karmel hegyen



Nem csak a régi írások szerint, de valóban Izrael legszebb hegye a Karmel hegy. Oldalain terül el Hajfa városa. Csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a városra, a kikötőre, a tengerre. Metro visz fel a hegyre. Nem vicc! Így igaz, metró. A végállomás mellett hangulatos cukrászda található, ahol forró feketét és jéghideg vizet egyformán szolgálnak a hőségtől elbágyadt látogatónak.
  Itt a hegyen telepedett le Illés próféta egy barlangban, és itt védte hitét erős lélekkel, támogatva az isteni kegyelem által. Munkája, hite eredményeképpen, szellemét követő zsidó, majd keresztény remeték jöttek ide a barlanghoz, hogy az Úrnak szenteljék életüket.
   Mivel látogatókat, csak érkezésünk után egy óra múlva bocsátanak be a templomba, a mellvédre támaszkodva gyönyörködtünk a tájban. Az Énekek Éneke egyik sora jutott eszembe, mely méltón idézi a látvány nagyszerűségét: „Tested fölött a fej olyan, mint a Karmel, fejeden a haj, mint a bíbor, királyi fürtökkel ékesítve” (7. fejezet, 6. vers).
Az udvaron csodás bougenvilleák pompáztak, ahol hűs árnyékban pihenhettük ki a kolostori látogatás fáradalmait. A környezet légkörébe szépen simul bele a híres porcelán Madonna szobra.
   Itt kell elmondanom, hogy a Karmel név, a szófejtő szakemberek szerint azt jelenti, hogy „Isten szőlős- kertje”. S valóban páratlan a déli lejtőkön termő szőlő. A belőle nyert bor a „Carmel” megérdemelten ismert márka világszerte.
  Illés próféta barlangja a kolostor „alagsorában” látható, márványnak tűnő oszlopok tartják a mennyezetét, nehogy a zarándokokra omoljon, s a mélyén örökmécses pislákol.
A hegy tele van barlangokkal, sírokkal. Egy ilyen sírbarlangból került elő a legrégebbi írott zsidó emlék, mely időszámításunk előtt 1400 körüli időből származik.
  A barlangokról szólva, különös esetről számol be Raj Tamás egy lapban: „egy amerikai turistacsoport az egyik barlang mélyén bevert fejű koponyára bukkant, s az esetet azonnal jelentették a legközelebbi rendőrőrsön. Valóban gyilkosság történt, - állapította meg a nyomozati jelentés -, csakhogy a bűneset több ezer évvel korábban zajlott le.”
   A Karmelita kolostorral szemben meglepő felírat tűnt fel egy kisvendéglő cégérén: „Tokaj”.
Kínai vendéglő, hagyományos kínai ételekkel, és hagyományos kínai mosollyal.
- Mit adhatok?
- Csak kérdezni szeretnék valamit
Hagyományos kínai mosoly a válasz. Bíztatásnak veszem és folytatom.
- Árulnak tokaji, magyar bort? Tokaji aszút, vagy ilyesmit?
Hagyományos kínai mosoly a válasz. Tovább próbálkozom.
- Tokaj – mondom – Magyarországon van és ott terem a híres aszúbor. Világhírű. Itt is lehet kapni?
Válasz, mint fent.
- Egyáltalán tudja, mit jelent a felírat?
- Binyamina’s sister city.
  Most én mosolyogtam, de kevésbé kínai módra, inkább kínomba. Szóval Tokaj egy Hajfa közelében található Benjámin nevű város testvérvárosa. Amíg így méláztam csodálkozva, a kínai megmutatta, merrefelé esik ez a város. De Tokaj hol lehet?…


6 megjegyzés :

  1. Talán Szlovákiában, kedves Szabolcs? Kínomban rakom ki én is: :) .

    VálaszTörlés
  2. Olyan is van, hogy Restauracja Tokaj, Białystok, Poland.
    Üdv. Szabolcs

    VálaszTörlés
  3. Szinte ott jár az ember... (h) De jó is lenne egyszer. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves Sári a szavaidat!
      Üdv: Szabolcs

      Törlés
  4. Kedves Szabolcs!
    Te tudod, hogy imádom az útleírásaidat. Annyira élethű, hogy szinte ott vagyok, és láttatod velem azt amit látsz, és érezteted azt, amit kivált benned a hely, ahol épp tartózkodsz.
    Nagy elismeréssel és szeretettel gratulálok:Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mila! Örülök, hogy megnyerte a tetszésedet a kis úti élményem!
      Még jövök hasonlóval!
      Szeretettel: Szabolcs

      Törlés