Kádár Sára Hajnalka: Emberek, a mi otthonunk a Föld!



Megettem már a kenyerem javát, de + 15 fokos, meleg karácsonyt nem értem meg.  Eddig.
 Jó pár éve figyelmeztet a tudós világ a globális felmelegedésre, az ózonlyukra, az ember felelőtlen önpusztítására. Sokan csak a vállukat rándítják erre, mások még azt se. Miért gondoljon a Föld jövőjére, az utódokra? Egyszer élünk, hallani gyakran. Igen, de a  Föld is egyszer él, s az unokák, dédunokák tán egyszer se, ha ezt így folytatjuk!
Vannak, akik örvendenek, hogy legalább kevesebbe kerül a fűtés, drága a gáz, a villanyáram. Még – még valamennyire elfogadható a hajléktalanok, az egyik fizetéstől a másikig tengődők ilyetén gondolkozása.  De hol vannak a többiek, a megszámlálhatatlanok? Akiknek nem gond a hideg időszakban 24 fokos melegben élni többszobás házaikban, alkalomhoz illő kocsikkal furikázni pár méter távolságra is, a hagyjuk már a széndioxid kibocsájtást, épp az én kocsim okozza a globális fel melegedést gondolatával.  A fontos, hogy nekik jó legyen. A  nagy erdőirtások, az őserdők felégetése, s mindemellett a megszámlálhatatlan pusztítások, nem érdekli őket vagy épp kihasználja azt!
Mindez miért?  A  haszonért. Az elkövetkező nemzedék sorsával mi lesz? Ugyan már, érdekli  is  ez a  haszonlesőket.
 Pedig nagy léptekben pusztul a Föld. Mindössze ötven év alatt rohamosan.
  Az én gyerekem még halványan emlékszik az évszakokra, de a  maiak  értetlenkednek a négy évszak hallatán ! Hogy lenne négy? Kettőt érzékelnek már: egy tűzkatlan forrót, s egy, esős, néha havas hideg-meleget.
 Mit  jelent  számukra a tavasz? Kizöldül a természet, s máris nyári ruhába kell bújniuk. Az én tavaszom más volt. Két, három hónapig is tartott, a zord tél után lassan melegedett a nap, csepegni kezdtek a jégcsapok, az utakon kásásodott a hó, majd erecskékben megindult az olvadás. Lassan lekerült rólunk a téli kabát, a sapka, a sál, s előkerültek a vékonyabb tavaszi ruhák.
Mi nyáron hónapokig fürödhettünk, napozhattunk, bokáig érő meleg porban járkáltunk, de este, reggel felfrissült a világ, s  óvatosan   melegedett , forrósodott a levegő. Most egyből pokoli hőség gyötör mindent, mindenkit.
 S az ősz, nahát,  az meg úgy elhúzódott, hogy még decemberben is zöldellnek a fák, nyílnak a virágok. S aztán bezúdul váratlanul a fagy, s  könyörtelenül  elhervasztja az életet.
A tél, a hó pár napig tart, épp hogy sikerül hóembert gyúrni, máris olvadni kezd, nem hallhatják lábuk alatt a csikorgó hó csodálatos hangját, s csak napokig szánkózhatnak, korcsolyázhatnak, mert alig három nap alatt elolvad a tél csodája.
Igaz, a mesében is három nap egy esztendő. De a mi életünk  nem  mese, a Földön élünk , emberek!


3 megjegyzés :

  1. "De a mi életünk nem mese"

    Szuggesztívan mondtad el, kedves Hajnalka.

    VálaszTörlés
  2. Elgondolkoztató sorok!
    üdv: Szabolcs

    VálaszTörlés
  3. Kedves Hajnalka.

    Bár csak tévednél, de sajnos igazad van. És mi, kis emberek, nem tehetünk semmit, akik meg megkísérelhetnének valamit, folyton csak értekeznek.
    Tönkre laktuk az egész bolygót, és a felmelegedés ráadásul, tőlünk függetlenül van.
    gyuri

    VálaszTörlés