Kádár Sára Hajnalka: Bolyongásaim /részlet/



Édesapám a világ legjobb embere volt. Másnak talán közhely, nekem a valóság! Most is úgy ragyog ő a szívemben, lelkemben, mint annak idején, amikor a vállára ültetve vitt az óvodába,és  megmentett a ribiszkésből.(…)
Óvodába is gyakran elvitt. Felültetett egyik vállára engem, a másikra az ikertestvéremet, s olyankor a leghatalmasabbnak, a legerősebbnek éreztem apámat. Büszkén nézegettünk be onnan a szomszédok udvarára, s le a gyerekekre. Nyáron meg elvitt a közeli Olt folyóra. Szeretett a hátán úszni, minket is a mellére ültetett külön-külön és vitt, lebegett a vízen velünk. Bevallom féltem kissé, de ki nem hagytam volna. Most már tudom, hogy nem is volt széles a folyó ott, meg nagyon mély se. Nem kockáztatta az életünket egy pillanatra sem.
Jó tanulók voltunk, de megesett, hogy a maximális tízes helyett kisebbet kaptam. Féltem anyámtól, bár nem értem miért, hiszen nem bántott, csak megdorgált. Vártam az alkalmat, s apámnak mondtam el először a bajt, aztán együtt anyámnak. A  nagyobb testvéreimet is megvédte. Nem tudott szigorú lenni, anyám zsörtölődésére, hogy vegye már komolyabban a dolgot, mert sok rossz jegyet hoztak haza a ’’nagyok’’, apám komolykodó kérdőre vonása nevetésbe fulladt.
Szófogadóak voltunk, a ránk bízott kevéske feladatokat elvégeztük. Janika és István dolga volt a répa szecskálása, a hét végi utcaseprés a kapu előtt, a felvágott fa behordása a házba, nekünk, a kicsikéknek, szulákszedés a malacoknak. Nem volt már saját gazdaság, csak egy-két malacka, egy tehénke, nyulak, meg a majorság. A kertben levő kis földet meggyőzte apám munka után. A konyhakert az anyám dolga volt, néha zöldpaszulyt szedtem vele szórakozásból. Egyszer küldött murok (sárgarépa) egyezni, megmutatta ugyan, hogy melyik a burján meg a répa, de azok olyan egyformának tűntek. Így aztán mi szépen kiszedtük a murkot. A mi szerencsénkre, mert többé nem kellett egyeznünk.
Soha nem hallottunk még csak szóváltást se apám és anyám között. Bár anyám volt a gondolkodó, a szervező, apám meg a helyeslő, beleegyező.  De így volt jól. 
Amikor már nagyobbak lettünk, apámnak dolgozni kellett mennie Brassóba, mert a kollektívben se pénz se posztó nem volt már. Minden reggel négy órakor kelt, és délután ötkor érkezett haza a buszjárattal. Utána még a kertben kapálgatott, ellátta a disznókat. Nagyon sajnáltam, hogy egész nap dolgozik, de ő soha sem panaszkodott. Örült, hogy a családjával lehetett esténként. Talán nem is az volt számára nehéz, hanem a munkahelyen való értekezés. Nem tudott románul, hiszen a falunk színmagyar volt, iskolás korában (1944-ben) odakerült román tanító inkább dolgoztatta a gyermekeket. Szerencsére voltak a gyárban magyarul beszélő emberek is, akik segítettek beletanulni a munkába. Aztán a románok is megkedvelték a megbízható, csendes magyart. Mi, gyermekek, tanítgattuk otthon egy-egy szóra azért, hogy a nagyvárosban vásárolhasson olajat, cukrot, néha kenyeret. Mennyit nevettünk rajta, mert a nyelvtanulás nehezen ment. Ő maga is elkacagta nekünk, hogy az élelmiszerüzletben hiába kérte a zákert, nem értették, mit akar. De addig mutogatott, míg meg nem kapta a cukrot (zahör).
 

(folyt.köv.)


6 megjegyzés :

  1. DRága Hajnalka, milyen jó volt olvasni írásod, és egyben valami fájdalom is bujkált bennem, mert nekem 4 éves koromban elesett a háborúban az apám, és soha sem tudtam meg, milyen az édesapa.
    Szeretettel gratulálok szép emlékezésedhez: Mila

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hajnalka.

    Kedves, szeretetreméltó, jó írásodat, képileg is meg tudtad jeleníteni az olvasónak. Ezeket az emlékeket hívom én, "Életben tartó emlékeknek."
    Szeretettel.
    gyuri

    VálaszTörlés
  3. Örültem írásodnak én is, kedves Hajnalka, mert olyan melegséget, otthoni derűt sugárzott... Az e részben főszereplő édesapád bizonyára sok életerőt adott nektek magatartásával, személyiségével... :)

    VálaszTörlés
  4. Ízes "erdéli" nyelvezeted most is lenyűgözott, kedves Hajnalka.
    (A burjánnal a csángóknál találkoztam előszr, de ők virágot [is] értettek alatta.)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a sok szép vélemênyt. Szeretettel, hajnalka

    VálaszTörlés
  6. Kedves Hajnalka,

    Annyira jó volt olvasni, nagyon szépen írod :)

    VálaszTörlés