Kapolyi György: Izmusaink



Mi az izmusok országa vagyunk.
Bolsevizmus, kapitalizmus, kommunizmus, fasizmus, nudizmus, antiszemitizmus, rasszizmus, katekizmus, futurizmus, és még egy csomó izmus, ami életképtelenné teszi a kiválóságokat, a Nemzetet, az állampolgárt, a butát, és okosabbat egyaránt.
Ez egy mókuskerék, forog, és futunk benne, és minél gyorsabban tesszük, az annál gyorsabban forog, és már tarthatatlan, és nem lehet kibírni, de nem lehet leállni…
Aki megteszi, kiesik belőle, jól odavágja a hülye fejét a betonra, aztán bőghet, ha ugyan még tud.
És ha van benne némi nemzeti öntudat és tartás, igyekszik úgy heverni, hogy valami hősi pózban, látszólag fittyet hányva a zuhanás következményeire, mert őt nem lehet csak úgy leírni, mert ő egy állampolgár, alanyi és állítmányi jogokkal felvértezetten.
Aztán egy zenekar, mondjuk a pusztaszabolcsi filharmonikusok pislákoló öntudattal eljátsszák, a requiem egy poloskáért - című tangót, és ő, megüdvözülve hunyja le szemeit.
Bár kissé megzavarja a búcsú emelkedett hangulatát az a kis zavaró tény, hogy a búcsúdallal egyidőben, egy női kórus, a háttérben, a „Bár lehetnék görbe lábú, üde pásztorlányka”- című oratóriumot énekli három szólamban.

Mert mi, a teátrális hülyeségekre sokkal többet adunk, mint a dolgok lényegére, csapnivaló fenekekre szexis bugyikat húzunk, holott a nélkül is dalt fakasztó látvány, ha szép.
A szuper realizmus szerint, az egész téma egy marhaság, mert ülni mindegyiken lehet, és ez a dolog lényege.

Izmusaink meghatározó iránymutatók kusza életünkben, segítenek alkalmazkodni az adott pillanathoz, élesen meghatároznak, és kényszerítenek hozzáállásokra, mert rend a lelke mindennek, ezért van káosz.
Mert a rend, kinek -  kinek mást jelent, rendszerint öncélú értelmezések látnak napvilágot.
Hogy aztán annak mekkora a realitás értéke, az hót mindegy. Van, és kész.
Bármekkora irrealitásban is végig lehet riszálni egy hosszú életet, a realitás, egy fiktív marhaság, csak ellenpontnak kell, hogy értelmezhető legyen a másik pórus.
Hogy mikor ez- vagy az, az egyén döntése.
A dadaizmus, a realitás bölcsője, a „maga mindent kétszer mond, kétszer mond” igazsága, mert amit kétszer is elmond az ember, az talán jobban megragad az agyakban, egyeseknél csak az agyagban, mert csak az van, az van.
De fene mindegy mi is van, lényeg az, hogy valami legyen.
Nem szerencsés, ha valaki a fenekét túl magasra tartja, senki nem fog tudni belerúgni…
Akkor meg jön a depresszió, a nagy mentális összeomlás, a társadalomból való kirekesztettség érzése, ami ha elhatalmasodik, még diliházba is kerülhet az ember.
Élünk, navigálgatunk, csak legalább értenénk hozzá, bár szinte mindegy, mert óriási az óceán, akármerre megyünk, nem ütközünk bele semmibe, csak a parthoz nem szabad közel menni, a parti sziklák miatt.
Azok sosem viccelnek.
 
Az összevissza cseverészés, verhetetlen előnyei közé tartozik, hogy nem akar semmit- senkire ráerőszakolni, sosem hazug, mert nem akar meghatározni, összefoglalni és irány mutatni, és rendszerint mindenki számára követhetők szavai.
Bár sokan akkor érzik velősnek a szónoklatot, ha nem értik.
Az, hogy a beszélő azért érthetetlen, mert kicsit hülye, ez sokaknak eszébe sem jut. Egyszerűbb neki önmagát zokninak tartani, amibe azonnal beletörődik, és megnyugszik.
De -  őszintén szólva, ha az ellenkezője történne, miért lenne az neki jó?
A butaság is csak egy állapot, amiben könnyebb boldogan élni.
Hogy azt tartjuk normálisnak, aki velünk egy véleményen van, hát persze.
Minek vesződni egy más megközelítéssel, akkor sem változik semmi.
Na meg a sors tapintata, hogy aki buta, az nem tud róla, sőt…
Na meg nem is fáj, így kellemetlen napokat sem okoz.

Lehet mindent komolyan venni, világrengető bölcsességeket motyogni, okoskodni, és világ megváltani, zsenikre hivatkozva konklúziókat szülni, de kit érdekel.
„Villon, unom az eszedet”- mondta a kövér Margot. és igaza is volt, mert a kinyilatkozások nem oldanak meg semmit, legfeljebb elbizonytalanítanak, amire semmi szükség.

Egy okos férfi megnősül, mert egy feleség mindent tud.
Aztán soha többet nem kell semmin gondolkodnia.
 
Hát nem nagyszerű?



Kép: Kapolyi György alkotása


11 megjegyzés :

  1. Jól megmondtad, Gyuri: izmusokkal tele a padlás, a ház, az udvar, csak a normális, érthető hétköznapi beszédből van kevés. A hazugságmentes, iránymutatástól ódzkodó, az ember szabad, önálló gondolkodására építő, követhető "cseverészés" hiányzik. Világmegváltóink pedig fontoskodnak tovább. Csoda, hogy annyian válnak okos férfivá? :)

    VálaszTörlés
  2. Hát.-..Gábor, azért ez észvesztő. Csak az áltudományos motyorgások halmaza, de legalább jól kifizetik őket.
    Az ügyeink, meg gurulnak, amerre akarnak.
    De nincs baj, amikor a székelyt megkérdezik, hogy van?
    Válasz: A bajokat leszámítva jól.
    Mi is valahogy így vagyunk.
    Köszönöm gondolataidat.
    gyuri

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gyuri,

    Nagyszerű írás ez, mert amellett, hogy megnevettetett, tele van felismerésekkel és igazságokkal, mintha csak megint Vincent meditált volna :) Nagyon tetszett, hogy a szónoklat lehet azért érthetetlen mert hülyüske a szónok :) viszont lehet csodálni és az ember azonnal leértékeli magát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi.

      Örülök, hogy tetszett írásom.
      Mert valójában, hitem szerint, a mikró események, történések összessége, az élet. Ezeket kéne meglátni, megoldani, és nem csak a nagy léptékű
      ügyeket kéne hajhászni, mert mivel a kis alapok rendezetlenek, nem is sikerülhetnek.
      Köszönöm, hogy véleményezted.
      gyuri

      Törlés
  4. Sok jó gondolatod van, drága Gyuri. Élvezetes módon írsz nagyon komoly dolgokról. No, talán ennél álldogáltam többet: ''.. a sors tapintata, hogy aki buta, az nem tud róla, sőt…Na meg nem is fáj,'' Üdv. Hajnalka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajnalka.

      Köszönöm, hogy szántál rám figyelmet, és véleményeztél is.
      Kiválóan rá tudsz állni egy másik ember gondolatmenetére, lényeglátó módon, tudsz értékelni.
      Köszönöm.
      Szeretettel.
      gyuri

      Törlés
  5. "Az összevissza cseverészés, verhetetlen előnyei közé tartozik, hogy nem akar semmit" - és ez egy nagyon kényelmes helyzet, mert nem is kell tenni semmit.
    Tetszett ez az írásod is!
    Szabolcs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szabolcs.

      Örülök a véleményednek, és köszönöm, hogy elolvastál.
      gyuri

      Törlés
  6. Szeretettel gratulálok versedhez:Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm véleményedet, és hogy elolvastál.
      gyuri

      Törlés
  7. A sok izmustól mentsen meg a "teremtő" :) A sok-sok békétlenség melegágya az izmusok sokasága.
    Többször megállapítottuk, milyen jó a butáknak, nem tudják, hogy valójában azok. Gyakran tapasztaljuk, milyen az, amikor az ilyenek okoskodnak, s csakugyan nagyon okosnak hiszik magukat. Rettenetes hallgatni az ilyen társalgását. :) De jól megadtad nekik. :)) Tetszett. :)

    VálaszTörlés