Markovic Radmila: K.F.



Ott volt, az utca túl oldalán a sötétbe burkolózva, úgy, hogy a kocsmaajtót jól láthassa.
  Várt.
  Kabátja gallérját felhajtotta, fejét a válla közé húzta, már amennyire tehette, kezével nem tudott mit kezdeni, így a zsebébe dugta. Türelmesen állt a házfalnak dőlve, vagy pár lépést tett jobbra, balra, még a járda széléről rá-rálépett az úttestre, és számolgatta félhangosan a perceket.
  A Hold, csak néha kukkantott ki a felhők alól, és sietve távozott.
   K.F. éppen rágyújtott, amikor kinyílt a kocsmaajtó, megcsapta az alkoholszagtól  fülledt levegő, a fénycsóva megvilágította a fénylő úttestet. Egy nő és egy férfi hagyták el a kocsmát. Távoztak, nevetgéltek, átölelték egymást.
  A lány pincérnő ebben a kiskocsmában, és ő fülig szerelmes belé, pedig azt hitte, soha többé az életben nem lesz helye senkinek a szívében, amióta elvesztette feleségét, akit még a gimnáziumban megszeretett. Sajnos gyerekük nem lehetett, de talán jobb is, mert…
   Ki mondaná meg, hogy az élet váratlan, fájdalmas fordulatában a kocsmaajtó, a szemben levő házak ablakai, sőt az egész utca szerelemről álmodozik, amíg benne a szerelem a kétellyel vívja harcát, a kétellyel, amely szilárd fészket épített az agytekervények közé, amit kalapáccsal sem lehetne szétverni.
Valóban igaz szerelmet érez?  Ha igen, akkor a lány távozása nem elég ok arra: nem kell sóvárogni utána. A kettészelt kenyeret sem lehet összeragasztani. Mindennek ellenére K. F. úgy döntött: nem adja fel. Visszaszerzi magának, még akkor is, ha hazug az a szerelem. Fájdalom nyílalt belé, és félhangosan rebegte, miért tud ilyen szörnyű lenni ez az érzelem. Na, és ha visszajön a lány, hol a garancia, hogy ismét szó nélkül nem hagyja őt el?
   Ahogy így elmélkedik, kezdett a szél felerősödni. Ő ezt természetesnek könyvelte el magában. Égi háborúból záporeső kerekedett. A cikázó villámok keresztezték egymást, közben bevilágították az egész utcát, az eláztatott aszfalt szürkén fénylett, és K.F. nevetségesnek érezte magát. Ez valóban ő lenne?
   A zuhogó eső bőrig áztatta nem csak a ruháját, de a lelkét is.
   Ismét nyílik a kocsmaajtó. Egy férfi rohan az autóhoz, beugrik az ülésre, felvillannak a fények, és gyorsan eltűnik a sűrű esőben.
     Most kétség gyötri. Várjon? Ne várjon? Döntést hozott. Ha eddig kitartott, a záróra közeledik. Talán lesz szerencséje, és legalább megkérdezheti: miért? A másik mivel különb? Biztos a döntésében? Igen. Akár mennyire fájó lesz a válasz, akkor is tudnia kell.
   A vihar lassan húzódott a város fölül, a dörgés még tompán hallatszott, végül a villámok aranysárga fénnyel vonták be a távoli eget.
  Nyílt a kocsmaajtó, kilépett a lány, szőke haján megtört a halványan égő lámpa fénye. Amint pár lépést tett az út széle felé, már ott termett a taxi. Gyors mozdulattal kinyitotta az autó ajtaját, beült, és eltávozott.
   K.F. szólni szeretett volna, de hang nem hagyta el a torkát. A lába, mintha földbe gyökerezett volna. Magába roskadt, és úgy tűnt neki nagyon sokáig, pedig csak pár percig állt mozdulatlanul, ott, a kocsmaajtóval szemben, egy helyben, majd elindult ellenkező irányba. Rótta az utcákat, maga sem tudta miért. Belerúgott egy letört gallyba, úgy, ösztönösen.
    Hajnalodott, amikor a városi parkban találta magát. Leült egy padra. Ki tudná megmondani, a pad vagy a kabát volt vizesebb. Lucskos haját ujjaival néhányszor hátra fésülte. Nekidőlt a pad támlájának, és most nem gondolt semmire. Nézte a felkelő napot, aminek sugaraitól csillogtak a vízcseppek a bokrokon, a fák levelein, a virágok szirmai élettől duzzadtak, a fű, a föld és minden friss illatot árasztott. Az egész parkot betöltötte az ózondús levegő, K.F. tüdejét teleszívta ezzel a csodálatos éltető erővel. Körülötte minden olyan furcsa, megmagyarázhatatlan nyugalmat árasztott. Jó érzés töltötte be az egész lényét.
K.F. felkelt, és gyors léptekkel elindult hazafelé. Igen, haza, ahol még látja volt felesége mosolyát, akivel szép volt az élet, aki nélkül is szép az élet, mint a parki hajnal, eső után.



10 megjegyzés :

  1. Hitelesnek érződik, tehát szerintem jól sikerült írást tettél elénk, kedves Mila! Állapotrajz ez egy férfiról, aki szeretett felesége elvesztése után nincs tisztában azzal, mit is kell tennie... És egy régi csalódás után is ahhoz látogat el, akihez miért is kellene?... Mondom, hiteles.

    VálaszTörlés
  2. Meggyőzően mesélted el, kedves Mila.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mila.

    Igen jó írás.
    K.F., akkora ütést kapott a sorstól, hogy megzavarodva, romos lélekkel próbál fennmaradni, élni.
    A kétkedéssel, bizonytalansággal, tűzdelt belső harcai, egy drámát kelt életre, egy emberi katasztrófát.
    Tetszett írásod.
    gyuri

    VálaszTörlés
  4. Az élet csapàsa megzavartack.f nyugalmàt,nszeretetre vàgyott, de maga sem volt tisztában magával areggeli fêny megvilágosította.bJó írás, üdv.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Fracis!

    Nagyon szépen köszönöm értékelésed.
    Szeretettel: Mila

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen, kedves Tibor.
    Szeretettel: Mila

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gyuri!
    Köszönöm szavaidat. Ahogyan írtad, ez volt a célom ezzel az írással.
    Szeretettel: Mila

    VálaszTörlés
  8. Igen, kedves hajnalka, a szeretett lény után nehéz talpra állni, de egy parkban, a csillogó esőcseppek ráébresztik az embert, élni érdemes.
    Köszönöm: Mila

    VálaszTörlés
  9. Kedves Mila,

    Annyira valóságos érzelmeket varázsoltál ide, nagyon hiteles a történeted és végig érdekes volt, tetszett. Szeretettel gratulálok :)

    VálaszTörlés
  10. Drága Noémi!

    Értékes hozzászólásod nagyon szépen köszönöm.
    Szeretettel: Mila

    VálaszTörlés