8 megjegyzés :

  1. Az ember, ha egy mód van rá, valahogy addig csűrcsavar Gábor, amíg arra a meggyőződésre nem jut, hogy tulajdonképpen Ő, egy jó ember.
    E tárgyban, az amúgy kétkedő, kritikus természete kikapcsol, és mártírként igyekszik lebegni, a pocsék társadalom fölött.
    Találó gondolataid tetszettek.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy így van ez: az ember szebb képet igyekszik mutatni magáról, miközben esetleg roppant elégedetlen azzal, amire jutott. Bár ki tudja, még így is felülmúlta nevelői róla alkotott véleményét. Csak néz az ember tüskésen és bunkerébe húzódva, gondolván, ez nem is látszik árulkodónak. - Köszönöm hozzászólásodat, Gyuri! :)

      Törlés
  2. Valahol az ego-lélek kettős játéka is ez. Jó működés-fejlődés esetén az ego fészkéből felcseperedve felszállhat a lélek. Ha tudni szeretnénk, hogy melyik ítélete a mi "jósági fokunk", akkor inkább más emberek véleménye mérvadóbb, hiszen magunkra nehezen mondunk rosszat, ha pedig őszintén észrevennénk, nem mondanánk jót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Különös játék ez az emberben, valóban. Érdemes lenne sorba venni, hogy milyen okokból igyekezhet kicselezni hallgatóságát, önmagát, ami egyebek közt arra utal, hogy valamiféle várakozásnak szeretne megfelelni. Közben akár kellemetlen érzéseket is kiválthatnak belőle óhatatlanul pontatlan megfogalmazásai. Akár bűntudatot is takarhatnak bizonytalanul, esetleg dadogva, elcsukló hangon előadott szavai. Lehetséges, tényleg, hogy ilyen szituációkban csakugyan formálódik, jó esetben erősödhet a lélek. - Köszönöm véleményed, kedves Árpád. :)

      Törlés
  3. Kedves Gábor,

    Nagyon jól sikerült a vers, gratulálok. Végigolvastam a hozzászólásokat, megmozgattad az olvasóid gondolataid :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Noémi. Az mindig öröm, ha sikerül egy érzést, gondolatot valamelyest megformálni, főleg, ha ez megmozdít valamit az olvasóban, s válaszírásra készteti. (o)

      Törlés
  4. Tulajdonképpen mindenki jó embernek hiszi magát, és talán az is, a maga módján. Ám okozhat sok, nagy bajt másoknak, és ők máris nem jó embernek minősítik, s vajon mi is az igazság?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Első mondatod igazán jól hangzik, Ildi. Mindenesetre rövidemben az dominál, hogy mi mindent takar el ez a "maga módján", beszélőnk mi minden miatt "hallgattatja el" magát. - Köszönöm megjegyzésedet. :)

      Törlés