Tóth Sarolta: Szorongás



Szorongó emberek
áradó erőszaktól rettegnek.
Védekezésre nincs elég erő,
a föld óriás temető.
Eltűnt a bizalom,
mert az ellenség arctalan.
Öngyilkos merényletek
gyilkolnak tömegeket,
pusztul a  kultúra,
szomjaznak bosszúra.
Kegyetlen közönnyel
tehetetlen bánat
menekülő tömeg, befogadó lázad.
Családi viták is öléssel végződnek,
utcákon, üzletben rabolnak és lőnek.
Nem segít itt ima, meghalt a szeretet,
kiürült a szívünk, a büntetésünk ez.
Változik a világ, legyen jobb az élet,
Segítsünk egymásnak,
legyen végre béke,
tennünk is kell érte.


4 megjegyzés :

  1. A félelemtől gyötört emberekről írtál, Sarolta, akik szorongását mindenütt alaposan ki is használják a hatalmon levők. Felfokozott erővel állnak ellen a menedékkérőknek; nem is értem, nálunk miért látni merénylettől védő betontömböket, ha ide egy fia idegen be nem tehette a lábát. Nyilván ezzel is jelezhető: mindenkit megvédünk a bajoktól. De hogy lesz ebből szeretet és béke? :-?

    VálaszTörlés
  2. Természetesen fentebb "ellenőrizetlen idegenekről" írtam; ugyanis egy írásos közlés szerint "idén 69-en kaptak menekült- és 730-an oltalmazotti státuszt, illetve 73-an váltak befogadottá".

    VálaszTörlés
  3. Én egy még most is működő menekülttábor közelében lakom. kezdetben sok problémát okozott a nagy létszámú befogadott, de ma is élnek itt kb. 400 fő, a polgármester lemondott, voltígéret, hogy felszámolják a tábort, de ma már szó sincs semmiről - az itt élők "megszokták".
    A fontos a rossz közérzet és a félelemkeltés - ebből nincs hiány! Plakát sem kell hozzá.
    Vannak elkeserítőbb dolgok is - például a kórházi ellátás, illetve ennek hiánya - amitől én is szenvedek - januárban októberre kaptam időpontot egyszerű vizsgálatra
    Miért is? a migránsok miatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit a második bekezdésben írtál, abban bizony igazad van, Sarolta. Az is nagyon igaz, hogy míg a menekültekről esik szó, addig sem a várólisták, sem az elégtelen betegellátás, az oktatási anomáliák, a hiányzó munkahelyek sokasága nem szerepel a közbeszédben... Pedig hát volna miből (mi helyett) kedvezőbbre fordítani a kárhoztatott folyamatokat...

      Törlés