Varga Árpád: Józanság



Csak egy józanság van,
Az nem lehet többféle:
Egy aranymetszéspont
Bárhonnét nézve!

De ha azt nem leled,
Tévutad lázad,
És amíg megleled,
Magányos vágyad.

Mert egy józanság van,
Mely nem lehet többféle:
Egy arany középszer
Minden egyénre!

De ha azt nem leled,
Tévúton vágyad,
És amíg nem leled,
Magányod lázad.


(Pápa, 2013 tavasza)


3 megjegyzés :

  1. Nehéz ügy ez, kedves Árpád! Ha az ember egyetlen elképzelt központot keres életében, nagy az esély, hogy egyedül marad. Ha szerinte mindenkire érvényes centrum - középszer - lenne a józanság, akkor megint csak tévelyegni fog. Párt találni is bonyolult, az adott viszonyok közt boldogulni sem egyszerű. Hősöd mindennapi, változatosan alakuló küzdelmével érhet el csak egy maga által elfogadhatónak mondható helyzetet. Amit aztán (alkalmanként) minősíthet akár "arany" jelzővel is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezúttal nem teljesen értek egyet, mert érdekes módon az emberi világon kívül ezek nem nehézségek (pl. a pártalálás, vagy úgymond az "ellenni" érzése-tudata), hanem a normális "menetrend" velejárói. Nem középszerűségre invitálnám az embereket, hanem józanság, ha tetszik arany középútra, ami nem teljesen ugyanaz. Szóval, azt akarom csak mondani, hogy így már persze nehéz ügyek ezek - de mi, emberek tettük azzá azokat, ami nem volt teljesen szükségszerű (így a Föld napja után is kicsit kimondva).

      Törlés
    2. Nem értek egyet veled. Kevered a fogalmakat.
      Ajózanság - szerintem - okos megfontoltság, nem középszerűség, nem átlagosság. A magányosság nem feltétlenül a helyes emberi magatartás. Törekedni, "erőnk szerint a legnemesbekért" - ez a cél, lesznek ehhez társak.

      Törlés