Tomor Gábor: A jövő embere



Korunk modern polgára leszáll a buszról, kezében újság. Körülnéz, s a megunt sajtóterméket az e célra kiképzett gyűjtőládába hajítja. A tároló oldalán cégadatok s öndicsérő írás: A környezetbarát reklám. 
Korszerű úr belép a közeli üzletbe, ahol csúcstermékekben gyönyörködhet. A monitorpiac vezető óriása ajánlja termékeit. Energitakarékos, alacsony kisugárzású, környezetbarát technológiával előállított, csodálatos képűeket.
Emberünk munkahelyén is visszagondol a lenyűgöző látottakra. A haladás híveként persze ő is kiváló, s természetesen környezetvédő szereket gyárt egész nap.
Hinnénk, hazafelé menet kikapcsol, lassan átáll, elengedi magát. Ámde, mit látunk? Ez is valamiféle szuper megoldás: lakása előtt formatervezett tartály áll. Odalép s – mint ki ezredszer tette már – válogatás nélkül belefúj mindenféle szitokszavakat, belezúdítja aznap felgyülemlett mérgeit.
Ezek után nem csoda, hogy otthona egy derűs otthon. Szekundát kapott a gyereke? Megértően mosolyog. (Ő is volt gyerek!) Bóvlit vásárolt az asszony? Jóízűen nevet. (Kit nem vágtak át jó párszor?!) Mindenbe beleszól az anyós? De hát, csodálatos nő, ráadásul mindig igaza van!
Nyilvánvaló: az úr otthon is a „figyelni mindenkire” jegyében él. Meghallgatja a panaszokat, nem gúnyoskodik, fölényt sosem éreztet, jó kedélyét el nem veszti. Viccet mesél, adomázik; ha pedig azt kell, vigaszt is ad.
Példaképünk. Környezetbarát úgy is, mint családtag.



A kép címe: Szimbiózis; Tomor Gábor alkotása


4 megjegyzés :

  1. Tökéletesen megfestett "modern " polgár. Ahol csak az anyós változatlan, amíg a világ világ. :)
    Szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen más is lehetne az anyós, akinek köszönheti emberünk az ő boldog családi hátterét?! :) - Örültem hozzászólásodnak, kedves Mila! :>)

      Törlés
  2. Szerencsés fickó, aki minden sérelmét a szemétbe fújja és maximális megértéssel fogad minden bosszantó eseményt.
    Ez a típus ritka érték - a többség a családra zúdítja még munkahelyi, utcai sérelmeit is. Végül is ki kell üríteni saját szemétládáját!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még mennyire szerencsések a vele élők! Az általa is kímélt környezet! Melyben viszont bőséggel termelődnek mérgek s más indulatok, alig kezelhető ellenszenvek... - Köszönöm véleményed, kedves Sarolta! :)

      Törlés