Tóth Sarolta: A szórakozott tudós



Professzor doktor Hakapeszik Antal már gyermekkorában tudósnak készült. Sohasem játszott játékokkal, sem a szomszéd klapecokkal..Kedvelte az állatokat, legfőképp a bogarakat. Szorgalmasan gyüjtögette, gombostűre feltűzködte. Társai mind megcsodálták a  különleges sokféle bogárfajtát...

  Anyjának ez bizony nem tetszett, ezért sokat veszekedtek..Mihelyt felnőtt, elköltözött, laboratóriumot építtetett, - ott kísérletezett..Alig evett, alig ivott... szórakozni sem ment soha, így a nőkhöz sem lett köze. Sokat tanult szakkönyvekből, külföldet járt messze földön. Tanult a bennszülöttektől, kotyvasztott a becsempészett gyógyfüvekből italokat meg porokat..- titkaiba senkit be nem avatott.

   Volt egy hűséges szolgája, ki a háztartást ellátta. Az inas , vagy talán komornyik - mindegy hogyan  nevezzük - alkalmazkodott is ehhez, mindig hallgatott, ha kellett. Ő is remeteként élt, de nem haragudott ezért. Tisztelte, óvta gazdáját, így jól megértették egymást. A munkában sem zavarta, mégis néha látogatta. Ilyen alkalom volt az is, mikor tojást akart főzni., de Antal úr kizavarta, mondván majd ő megfőzi a tojást, közben megoldja a gondját. Kiment hát az inas engedelmesen, kérte urát, hogy a tojást három percig főzze, ő majd bejön érte. Letelt már talán öt perc is, mikor megjelent a szolga, és mit látott?! Uramfia! Professzor állt a tűzhelynél gondolkodva - kezében a tojást tartva,  míg a drága szép zsebóra javában főtt a lábosban.

   Ez még semmi! Volt rosszabb is, elbeszélem most már azt is. Titkon dohányzott a tudós - mindig csak egyedül, nem akarta, hogy e szokás róla kiderüljön. Szolgája sem tudott róla, így hát nagyon meglepődött, mikor gazdájának  - annak kérésére - vitt egy pohár vizet a laborba - és azt látta, hogy gazdája feje füstöl folyamatban.

Mit tehetett egyebet -  hogy segítsen - a professzor arcába loccsantotta a vizet, majd kiszaladt az utcára, segítségért kiabálva:

 - Jaj, mi történt, segítsenek, kérem, az én gazdám annyit tanult, hogy most kigyulladt a feje, orrán, száján dől a füst..

 Akadtak segítőkész emberek, a szolga nyomában berohantak a szobába - aztán meggyőződtek róla, hogy itt másról szól a nóta. A dohányzás élvezet, rászokni is könnyen lehet..segíti a gondolkodást, kikapcsoló szórakozás.

   Így terjedt el a dohányzás. Azóta már nem titkolják, megfizetik borsos árát...Egyre többen utánozzák, pedig tiltani próbálják. De aki egyszer rászokott, káros szenvedélye árt, mégsem mond le róla már. 


2 megjegyzés :

  1. Nem tudhatjuk, hogy az elbeszélt esemény mennyire játszott közre a dohányzás elterjedésében, mint ahogy azt sem, mennyire haragudott aztán doktorunk az inasára... Az bizonyos azonban, kedves Sarolta, hogy meséd erősítette a professzorok szórakozottságáról terjedő mendemondákat... :>)

    VálaszTörlés
  2. Aki a tudományban elmerül, és emiatt szórakozott a mindennapi dolgokban, annak meg kellene bocsátani. Mesém magvát egy újságban olvastam, és kissé átalakítottam, de a lényege akár igaz is lehet..
    Sarolta

    VálaszTörlés