Tomor Gábor: Dolgozni szépen, józanul…



Réges-régi idők és munkakörülmények, tiszteletet érdemlően helytálló emberek… Minél jobban nőtt a termelés, annál többet vállaltak, egészségüket alig kímélve tették dolgukat százak és ezrek.
A különösen embert próbáló üzemek munkásai közül aztán sokan rendszeresen a környékbeli ivókban öblítették le a munka porát. A dolog természetéből következően gyakran a késői hazatérést választották. A másnaposság előérzetét jó néhányan további fröccsök, felesek lehajtásával kúrálták.
Így fordulhatott elő nem egyszer, hogy többen némileg bizonytalan állapotban jelentkeztek a soros műszakra. Gyakran igazolatlan nap lett belőle, hazaküldték őket. A régebben dolgozók, szerencsés esetben, fizetett szabadnapot vehettek igénybe, mely engedékeny eljárás persze, a méltányosság vagy következetesség dilemmájának ismételt átélésére késztette a megfigyelőket. 
Egy későbbi rendezvényen a korosabb munkatársak idéztek fel egy idevágó „mókát”. Igencsak szédelgő úriember vélte úgy, hogy neki dolgoznia kell, és lehetne is. Jószándékát főnöke nem méltányolta – hazaküldte őt. Hanem hát a portán közölték, a kilépéshez igazolás kell a munkahelyről, hogy elengedték.
Mondjuk vagy mutassuk, hogyan reagált erre a delikvens felbosszantott, közvetlen főnöke?...
A lényeg az, hogy neki lett igaza.
Emlékeztessünk arra, hogy egy látnivalóan (nem álom) ittasan belépő alkalmazottról folyt a vita.
A szolgálatban levő rendésznek a végső érvre csakugyan nem lehetett ellenvetése.
Hát miért is gondolta, hogy kilépőt kérhet attól, akinek már a belépését megakadályozni az ő joga, dolga lett volna?!


A kép (Átruházott parlament) Banksy műve
   

5 megjegyzés :

  1. Azt hiszem, értem a szimbólumot. Sajnos, a főnöknek mindig igaza van,és a talpnyalók támogatják felháborító viselkedését. Nem kockáztatnak hát.
    Jobb be sem lépni, akkor nem kell kilépő sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából ezt az esetet a portás furcsa szemlélete miatt írtam meg, viszont akár a főnöki erő mindenhatóságára is alkalmas példa lehet. Egyébként pedig zárszóddal teljesen egyetértek, kedves Sarolta. :>) (Megjegyzésem: A kép kissé kicsire sikeredett, de talán érzékelhető, hogy komoly "majomkodás" folyik abban a parlamentben...)

      Törlés
  2. Tudtam, hogy a parlamentről szól.

    VálaszTörlés
  3. "Milyen jó a munkásnak, aki hajnalban kel és követ tör, vagy a pásztornak, vagy a tanárnak, aki gyerekeket tanít, vagy a mozdonyvezetőnek…" (Csehov)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy írtad ezt a Csehov-idézetet, kedves Tati. Csehovot magam is a kedvelt íróim közé sorolom. Egyébként meg azt tartom: a megélhetés kényszere mindenféle munkára rábírja az embert; nagyon jó, ha olyat végezhet, ami belső késztetéseinek leginkább megfelel. :)

      Törlés