Tóth Sarolta: Időkapu



A végtelen világegyetem időtlen. A véges létezők saját időt kapnak, amikor születnek. Nem lehet ismerni, hogy ez meddig tart és mi lesz a tartalma. Az Idő a létezők ideje, amit a természet törvénye és az élet körülményei jelölnek ki a létezők számára. Az Idő a létezés maga, sokféle és állandóan változó.

Pisti, Panni megszülettek,
találkoztak, megtetszettek egymásnak.
Tették, amit hormonjaik diktáltak.
Esztendőre gyermekük lett,
az időkapun belépett.
Életének célt adott,
valóságot kutatott.
Kutatási témája: létezik-e Tökéletesség
van-e lehetetlenség.
Bejárta a fél világot, sok lehetetlent látott.
Ezek mégis megoldódtak valahogy,
de tökéletes nem lett sehogy.
Belátta, hogy a tanulság e két fogalom azonos,
Lehetetlen tökéletest alkotnod.
Ha tökéletesség megvalósulna, megszűnne a változás, élet anyag és az energiák. Összeomlana a világ, benne a létezés, és az Idő – mely önmagában nem létező, -  bezárná kapuját.


6 megjegyzés :

  1. Elgondolkodtam fejtegetéseden, kedves Sarolta. Már amennyire töprengeni lehet, érdemes a kutató elme választott témáján. Hiszen például feltették már az élőket izgató kérdést a lét és nemlét kapcsán, régen, mások is. Az ember kitalál mindenféle újdonságot, hogy fejlődjék, mind több lehetetlen lehetőséggé váljék. De ettől még nem leszünk itt a földön örök életűek. Úgyhogy azt mondom, örüljünk annak, hogy az IDŐ adta keretek között megéljük a saját, másokkal érintkező életünket. Ahogy tudjuk, ahogy lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Mivel rosszul alszom, sokat töprengek - a filozófia mindig érdekelt - de igazad van, mert felesleges ilyen megfejthetetlen, elvont dolgokkal foglalkozni, hiszen, választ adni, ez is lehetetlen.
    Az életnek örülni lehet, ha nem gyötrődik folyamatosan az ember,mert rokkant, rákos, anyagi gondjai vannak, és még lehetne sorolni.
    Míg fiatal és egészséges, ügyes, aktív voltam , én is örültem.
    Remélem, megértesz.
    Legyél -kívánom - boldog és egészséges sokáig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértelek, kedves Sarolta, ahogy ember megérthet másokat. És neked is kívánok kevesebb gyötrődést, minél jobb napokat! :)

      Törlés
  3. Köszönöm neked.
    Sajnos, a lélek kész, de a test erőtlen - írja a Biblia.
    Vajon igaz-e, hogy sorsunk előre meg van írva ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy érzem, utolsó mondatod nem kívánna feleletet, kedves Sarolta. Mégis írok. Igen, elődeink példája (is) mutatja, sorsunk meg van írva. Vagyis hát képességeink, akaratunk szerint teszünk azért, hogy aszerint alakuljanak dolgaink. Tudjuk a véget, ámde azon vagyunk: hogy kicsit lökjük tovább a "szekeret"! Úgyhogy: csak kitartás, megyünk (vagyunk) tovább... : d

      Törlés
  4. Hát igen, bölcsen szóltál.
    "A cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja a küzdés maga." /Madách /

    VálaszTörlés