Tomor Gábor: Fővalaki, ha tud rólunk




A baj ritkán jár egyedül. S elvétve kopogtat: ha már jön, csőstül tör az emberre... 

J. úrhoz sem köszöngetve állított be a kórság. Leverte úgy, hogy a kórház intenzív osztályán tért magához legközelebb. A dolog azért nem volt előzménynélküli: J. úr ugyanis többedik alkalommal került ide. Hiába na, ha egyszer a szívének nem parancsolhat az ember.

A helyzet tehát drámai volt, s most mégis jókedvűen emlékezett. Nem egyszerűen azért, mert túl van a legrosszabbon, de azért is, mert volt, ami bennlétét - a helyszínt és a körülményeket tekintve különösképpen - elviselhetővé, ne mondjuk: élvezetessé tette.

– Azt tudnod kell, hogy egy jó ismerősömnek szomszédja a helybeli kórház osztályvezető főorvosa - így J. úr.  (Mivel ezt régebben mondta, lehet, hogy már a főigazgató főorvos jobbkeze, de mindenképpen ilyesféle fontos beosztású ember volt.) Amikor a szomszéd megtudta, hogy a doktor úr kollegiális eszmecserére abba a gyógyintézménybe látogat, ahol én is fekszem, megemlítette a nevemet.

Így esett, hogy az orvostudomány e jeles és figyelmes képviselője, szakmai megbeszélései végeztével nem mulasztotta el az érdeklődést a súlyos állapotban fekvő kolléga felől. Ugyan nem ment be hozzá, tehát kölcsönösen meg sem ismerhették egymást, ez azonban egyáltalán nem tűnt fel az osztályon dolgozóknak. De a kíváncsiskodás elég volt ahhoz, hogy a kollégára a sorstársainál is nagyobb figyelmet fordítsanak.

– Mint utólag rájöttem: ezen a véletlenen múlott, hogy többé egy pillanatra sem hagytak magamra. S bárhogy erőlködtem, egy fillért sem fogadott el tőlem senki... Pedig, ha sejtették volna, hogy nem is ismer, aki felőlem tudakozódik, akiről viszont ők pontosan tudták, milyen rangos pozícióban van...

Derül, mulat az emléken J. úr, majd összegez, közli e leíráshoz a "végkifejletet":

– Így lettem én egyszer nagyon-nagy ember…


A kép El-Hassan Róza munkája, cím: Glóbuszok (2) 



4 megjegyzés :

  1. A történet nagyon érdekes és valóságos a mai közéletben.
    A " mi kutyánk kölyke" mindenkinek fontos, mert viszonzás várható.
    Sajnos,én senkit sem tudok beküldeni, hogy érdeklődjön, pedig rám férne nagyon is. Kezelő orvosom így kommentálta recept kérésemet. Maga még él? szerzek neki örömet hamarosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értékelem humorodat, kedves Sarolta. Azért a kezelőorvosé sem akármilyen, valószínűleg jól megértitek egymást. :d A lényeg: sose váljunk meg vidámságunktól... :-d

      Törlés
  2. Olvastad "A nevető ember" című Verne regényt? Nagyon érdekes.
    Műtéti operációval örökké mosolygott, cirkuszban mutogatták. A humor örömre kelt, de kevés az ilyen alkalom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem emlékszem, hogy olvastam volna... Inkább azon tűnődöm, hogy az idő haladtával mennyire marad humorszerető, illetve válik egykedvűvé az ember? Mert egy dolog a kívánság, más pedig a valóság... @-)

      Törlés