Tomor Gábor: Vandálok




Tetszenek tudni, miért csak a másolatát láthatják az érdeklődők a Fradi-múzeumban az egykor megnyert Vásárvárosok Kupájának? Kollégánktól tudom a választ: az eredeti trófeát kiállítása után pár nappal ellopták a Ferenc körút – Üllői út sarkán levő vitrinből.Kik tehették? Elvakult rajongók, gyakorló vandálok, avagy … sorolhatjuk a feltevéseket.Tetszenek tudni, mi okozott megdöbbentő élményt nemrég a jóérzésű kollégáknak? Az, hogy az öltöző-felújítás során felszerelt új radiátorokról valaki vagy valakik elorozták a szabályzó gombokat.

Maradjunk az egyesszámnál. Valakinek úgy tetszett, hogy magáévá tegye ezeket az egyébként drágának nem mondható, másutt aligha hasznosítható tartozékokat. Valakinek úgy tetszett, hogy rongálja azt, amit az öltözőt használók éppen hogy csak birtokba vehettek.

Miért tehette? Kiszúrásból netán, bosszúságot akart okozni? Mert úgy szeret röhögni másokon? Élvezettel szemlélve felháborodásukat? Nem zárható ki, hogy az ismeretlen vandál gyűjtőszenvedélyének áldozata. Lop, mert jólesik, tolvaj, mert ez ad értelmet életének. Az összehordott mindenféle tárgyai egy-egy történetet idéznek fel talán benne – eltüntetésük mit váltott ki környezetéből, kik jutottak közelébe a gutaütésnek. 

És hát, úgy igazi a gyűjtő szenvedélye, ha van kinek eldicsekedni a szerzeményekkel. Ha van legalább egy valaki, akinek elmondhatná a legújabb heccet, páratlan csínyét, bizonyítékul felmutatva a leszerelt radiátorgombokat.

Legalább egy ilyen ember – miért is ne akadna?

És akkor már legalább ketten szégyellhetnék magukat.


Kép: Újházi Péter: Keti munka



4 megjegyzés :

  1. A kleptománia betegség. Ám ebben a leírásban nem ez a lényeg -szerintem - hanem a kárt okozás káröröme, a rombolás sokunkban élő ösztöne. Már elszabadult a földi pokol -hiszen a nagy bűnök jogosak, ha megfelelő kapcsolata van a rombolónak. Nem szégyellik magukat.Ugye ezt te sem hiszed?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy az utolsó mondatban feltett kérdésre válaszoljak: persze, hogy nem hiszek a delikvens szégyenérzetének. Annál inkább az ártó szándékú cselekvésnek... Amiben az az érdekes, hogy olykor a tettes is csak kiváló csínynek gondolja, amit elkövetett... :-d

      Törlés
  2. Lop, mert jólesik – titkon örül a sikernek. Következményekre nem gondol, csak elvesz valamit, ami nem az övé és nem is kell neki…

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az: a következményekre elvétve gondolnak a károkozók... @-)

      Törlés