Kapolyi György: A baromság filozófiája



Itt, az ebédlőkredenc mögött, ezekben a vakolatrepedésekben már generációk óta kellemesen és békében éldegéltünk- sóhajtotta az öreg csótány.Nem különösen jól, de éltünk. Mindenünk megvolt, ami kellett, a többi dolognak nincs nagy jelentősége.Ha volt, akkor jó, ha meg nem, hát Istenem.
Ment a szekér nélkülük.
Most, minden csótány nagybetűvel írja a nevét, büszke mindenre, ami véletlenül érintette, olyan mellénnyel és öntudattal mászkálnak itt a kredenc márványlapján, hogy hányni kell tőlük.
Minden rovarok fölé helyezik nagyszerűségüket, történelmet írnak maguknak, még a jobbak is kivetkőztek agyukból megideologizált művilágukban könnyekig meghatódva szipognak, harsognak.
De mindig- minden időkben így volt ez.
A sorsnak nincs fantáziája, folyton ismétli önmagát, és ezt nevezi kaleidoszkópnak, holott leginkább egy sötét és üres cső, amiben igyekszünk belelátni minden olyat, amit szeretnénk.
A múltat el kell söpörni, hangyákat, ászkákat, még a kertből becipelt katicabogarakat is, mert egyesek szerint hangya származékok.
Aztán, ha majd mindennek csótánybűze lesz, és már nem marad ellenség, akkor majd elindul a belső tisztogatás, ki álcsótány, és ki igazi, és mit nevezünk igazinak, és pusztítsuk el a hamisakat, ha igaz, ha nem, a lényeg a rombolás, ettől lesz igazi és őszinte a repedés.
Ezt én mondom, aki nem elfogult, aki egy egyszemélyes múló objektum voltam világ életemben, magamhoz tartozva, és magamnak szemlélődve, a saját talpalatnyi szigetemen.
Mert bizonyítani kell mindenkinek, hogy számára egyetlen világ a repedés a falban, és nem számít, hogy akkora hasadások is vannak, mint a fél világ, de ez a szekrény mögötti az igazi, bár szinte láthatatlanul kicsi és jelentéktelen, de a mienk, a csótányoké, és majd mi mondjuk meg ki csótány.
Aztán elindult a nagy versengés, - folytatta elbeszélését az öreg bogár- mindenki lihegve küzdött, hogy bebizonyítsa, különb és igazibb a többinél.
Klubok alakultak, „Ősvér klub”, „A legigazibbak” gyülekezet, és még számtalan megkülönböztető egyesület éledt fel, és dübörögve működött.
Már úgy elpofátlanodtak a pöffeszkedő, öntudattól duzzadó bogarak, hogy nappal is sétálgattak a falon, és a kredenc lapján.
Mikor a lelkesedés és egymás ünneplése a tetőfokára hágott,felharsant a Mortein halálhozó sziszegése.
A győzelmi induló harsogása, sikolyokkal és hamis vinnyogással telt meg, a pusztító gáz, úgy vágta a nagyszerűségeket a földhöz, mint  porszemeket.Én a csilláron ülve néztem végig a pusztítást.
Néma csend borult a kredenclapra, mindenki a hátán feküdt, összehúzott lábakkal, holtan.
A fal alja is tele volt holttestekkel.
De aggodalomra nincs ok,- dünnyögte félálomban a vén rovar,- a csótány nem tanul, az új generációk újra kezdik, és megint jön a Mortein, aztán ismét minden kezdődik elölről.
Így madártávlatból átfoghatóan látszik az egész színpad, én biztos a nézőtéren, mint örök szemlélő, mert ez is kell, mert közönség nélkül nincs előadás.
Kényelmesen kinyújtózott a csillár széles karján, és mély álomba merült.


Kép: Kapolyi György alkotása


10 megjegyzés :

  1. Ez bizony értelemhez-érzelemhez szóló beszámoló; aki nem tudta volna, köszönheti az öreg rovar beszédes kedvének. Emberi világunk is átélt rendre ilyen fejleményeket, bemutatván: hogyan lehet kiszorítani másokat, nekünk nem tetszőket, persze, akikről sikerült kinyilvánítani, hogy olyanok. Novellahősöd egy helyen mondja, hogy aggodalomra nincs ok, mert ismétlődik elölről az egész. Biz ez éppen elég ok aggodalomra, az ezen is túlnövő félelemre. Persze, értem rovarunk álnyugalmát: hátha felhív az ellenkezésre. - Jól megírtad, kedves Gyuri!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor.

      Örülök a véleményednek.
      Valahol, nekem, érthetetlen marad a jövőben is, hogy emberek mitől nem értenek meg egészen nyilvánvaló dolgokat?
      "Mindenki másképp hülye" mondja az írás, és lehet, hogy van is benne némi igazság.

      Köszönöm értő véleményedet.
      gyuri

      Törlés
  2. Nem állom meg, hogy ne kopizzam ide a lassan már szakállas viccet. :)

    Egy fickó megelégeli hogy tele a háza csótányokkal. Mindenféle irtószert kipróbál, de egyik sem hat. Kínjában elmegy a boszorkányhoz.
    - Boszi, tele a lakásom csótánnyal! Nincs valami varázsigéd ellenük?
    - De van fiam, csak nagyon nehéz használni.
    - Nem érdekel az engem, csak adja azt a varázsigét!
    - Hát jól van fiam. Menj haza, állj a szoba közepére, és jó hangosan kiáltsd el magad h '' Mocskos kis csótányok, takarodjatok ki a lakásomból! '' De ne felejtsd el fiam, a varázsige alkalmazása közben nehogy elnevesd magad!
    - Köszi Boszi, örök hálám.
    Rohan haza a hapsi, beáll a szoba közepére és így kiállt:
    - MOCSKOS KIS CSÓTÁNYOK TAKARODJATOK A LAKÁSOMBÓL!
    És egyszer csak láss csodát, a lakás mind a négy sarkából előmásznak a csótányok, és sorban kimásznak a lakásból. Már az utolsó csótány mászna ki, mikor előbújik egy nagyon öreg csótány, mankóval biceg a menet után, és cérnavékony hangon üvöltözik a többiek után:
    - Várjatok meg, Várjatok meg!
    A hapsi aki ezt látja annyira viccesnek találta ezt h a térdét csapkodva röhögött. Az öreg csótány csak nézi nézi, egyszer csak elmosolyodik és odakiált a többieknek:
    - Héééj srácok! Gyertek vissza csak vicc volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát Tibor...

      Ez egy általam nem ismert, nagyon jó kis történet.
      És hogy volt türelmed ezt nekem megírni, le a kalappal.
      Örülök, hogy olvastál, és köszönöm a történetet.
      gyuri

      Törlés
  3. Kedves Gyuri,

    Nagyon tetszett a történeted :) Remekül megírtad ezt a kis tükröt :)
    Jó a vicc is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi.

      Örülök, hogy tetszett írásom, és és értő véleményedet értékelem.
      gyuri

      Törlés
  4. Tudod Gyuri, ez a csótánytársadalom olyan ismerős... És minden rossz újra születik,ismétlődik. Akár csótány, akár ember. Azt azért megjegyzem, csótányodtól beindult a viszkető,és irtózó reflexem...Az írás azonban remek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi.

      Pontosan értettél, és igazán örülök, hogy tetszett írásom.
      Ez az "Irtózó reflex," ez nagyon jó, ez nekem új fogalom.
      Köszönöm, hogy hoz6zászóltál.
      gyuri

      Törlés
  5. A csótányok mindent túlélnek, és miért, mert mindig van , aki megússza, mert ravasz csótány mindig akad, a sok ostoba között, jól helyezkedik és indulhat újra csótánytársadalom építése.
    Ez az írásod is tetszett kedves királylány, üdvözlettel a boszorkány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya.

      Valahogy, a csótányok társadalma, mintha emlékeztetne egy másik társadalomra.
      Hogy miért?... Nem tudok rájönni.

      Köszönöm szavaidat.
      gyuri

      Törlés