Kapolyi György: Éjszakai beszélgetés



Rekkenő meleg volt egész nap, így a szélcsendes éjszaka sem hozott érezhető enyhülést. Az öreg fenyvesben álló faház ablakait nyitva kellett hagyni Norbinak ahhoz, hogy halvány siker reményében megpróbáljon aludni.

Késő éjjel a hold halványan világított a szobában, sápadt fényénél akár olvasni is lehetett volna .Norbi bódult álmából hirtelen riadt fel .Fektében az ajtó felé fordult, meglátva azt a szürke alakot, aki a nyitott ajtóban állt. A helyzet váratlan volta összerántotta gyomrát, félelmet nem érzett, amin később meg is volt lepve.

Ki vagy te-szólt az alakhoz rekedt hangján, mit akarsz tőlem. Az alak beljebb lépett, békésen üdvözlésre emelte jobb kezét. Vagyok, aki vagyok, és nem akarok semmit-szólt halkan, és Norbi tudta, ezt a hangot nem fogja elfelejteni.

Holdas éjszakákon mindig az erdőt járom, láttam nyitva ajtód - benéztem…így a jövevény, és a fenyőpadra ereszkedett.

Nem gondolod, hogy nagy felelőtlenség nyitott ajtónál aludni - kérdezte. Tele ilyenkor az erdő állatokkal, nem is beszélve a szellemekről, akik mindenfélék lehetnek.

Miféle szellemekről beszélsz-krákogta Norbi, én még egyet sem láttam, pedig sokszor vagyok itt a faházban.

Mifélékről - mifélékről, nevetett halkan a látogató. Sokféle létezik, kitaszítottakként bolyonganak az erdő sűrűjében, nyugalmukat nem találó entitások-ahogy nevezni szoktátok őket. Ezek a létező, de nem élő hajdanvolt emberek, akik irigylik, és ezért gyűlölik az élőket. Vak fájdalmukban és magányukban nem lelvén nyugalmukat, gyakran kiszámíthatatlanok. Én, a helyedben jobban odafigyelnék - mondta a vendég, elgondolkodva fésülgette hosszú szakállát. Érzem rajtad, erdei elvonulásoddal akarsz védekezni a világgal szemben – de  fizikai félrehúzódásoddal nem oldasz meg semmit. Az, hogy létezel, tény marad akkor is ha a kövek alá bújsz. Ha az áhított magány nem benned teremtődik meg, akkor nem mész semmire. Ha meg sikerül magadban megteremteni, akkor mindegy hol vagy. Ezek az erdei elvonulásaid öntetszelgő értelmetlenségek, de ha ez neked elégtételt és megoldásérzetet nyújt, hát tedd.

Könnyedén felemelkedett a padról, sétálni kezdett a szobában.

Norbi elképedten ült ágya szélén, csendben figyelte az idegent. Sértődött elvonulásaid helyett inkább nézz magadba, próbáld megfejteni ennek az igényednek az okát-szólt.

Igaz, azt egyikőtök sem szereti - már az önmagába tekintést - kínos emlékek is felidéződhetnek, de e nélkül nem fog menni. Így meg csak az okozatra koncentrálsz, ami csak egy idegesítő helybejárást eredményez. Amíg élsz, élvezd, hogy itt is lehettél, mert, ahogy előtte másban voltál, a jövőben is mész tovább, ne vigyél magaddal innen általad eltorzított emlékeket. Vagy te is az éjszakában bolyongó kísértet akarsz lenni, úgy felbolygatva lényedet, hogy megrekedsz ezen a síkon? - gúnyolódott a látogató, visszaereszkedvén a padra. Elrontani mindent nagyon könnyű, rendbe hozni meg nincs, hogy.

Nem kérted senki segítségét ahhoz, hogy magadat tönkretedd, így ahhoz sem kérhetsz, hogy rendbe hozd. Te elsősorban önmagadtól függsz, ezt próbáld megérteni. Érdemi döntésekhez illik felnőni.

A fák között valahol az éjszakában kuvik kiáltott. Norbinak émelygő – rossz érzése támadt, gyerekkorában hallotta, halálmadár.

Ne rémisztgesd magad efféle butaságokkal-nevetett az idegen. A kuvik is csak egy madár, semmi több. Ha elérkezik az időd, nem a kuvik fogja jelezni.

Ha meg nem sértelek-szólalt meg Norbi, el sem tudom képzelni ki, lehetsz. Hajlandó lennél végre elárulni? Érzem, jól ismersz engem, és így még jobban zavar, hogy rólad nem tudok semmit. Nem tudom, miért lovagolsz, ezen a századrangú kérdésen-válaszolt a vendég én a helyedben végiggondolnám az egész leélt életem minden dolgait, tisztáznék magamban részletkérdéseket, aztán az egészet egy egységes egésszé próbálnám összeilleszteni megtisztítva minden tévhittől és sérelemtől.

Ha így folytatod, a végén pszichológusnál kötsz ki, aki tetemes órabérért unatkozva meghallgat, és esze nincs mit kezdjen veled .Ezeket a feszültségeidet csak te tudod magaddal tisztázni, igazán csak neked érdeked, lásd meg valós önmagad. Magadat neked kell elviselned.

Téveszméid, és teátrális megoldásaid mit sem érnek. Ahhoz már öreg vagy, hogy hülyeségekre fecséreld fogyó napjaid.

De kielégítem kíváncsiságodat…én vagyok a te tudatos éned, kusza lelki világod, reményeid és csalódásaid. Én benned lakom.
Úgy éreztem itt az idő, hogy szembenézz velem, pontosabban magaddal.
Az alak felállt, és Norbi felé lépve elködlött a fakó fényben.

Norbi hajnalig döbbenten feküdt ágyán, aztán mély álomba merült.


Kép: Kapolyi György alkotása


12 megjegyzés :

  1. Vajon hányan éltek már át ilyen különös éjszakát, kérdésekkel viaskodván, ébren forgolódva, mert nem jön álom a szemükre? A végén elárultad, Gyuri, ki volt a beszélgetőtárs. Az egészben leginkább az fogott meg, hogy mennyire idegen volt ő Norbinak. És ott a kérdés: felébredés után lesz-e folytatása eme első (!)találkozásnak?! Nem vázolnám ennek esélyeit... - Tetszett, Gyuri! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gábor.
    Erről van szó. Sokan, nem veszik a bátorságot, vagy fáradtságot, hogy "Megismerjék" saját belső énjüket, és az idő múlásával, csak halmozódnak benne a tisztázatlan ügyei, és egyre nehezebben, pontatlanabbul cselekszik.
    Hogy mi lesz felébredés után? Ez nagy kérdés...
    Nem vagyok optimista ez ügyben...
    Örülök a kommentednek.
    Köszönöm.
    gyuri

    VálaszTörlés
  3. Remek pszicho-, izé, psziché-novella. (h)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor.

      Köszönöm látogatásodat, örülök a véleményednek.
      gyuri

      Törlés
  4. Nagyszerű! Hamar ráéreztem, hogy a látogató Norbi másik énje.Okos tanácsait mindnyájunknak meg kellene fogadnunk, hiszen az ember a maga sorsának kovácsa. Az " elködlött..." kiváltképp tetszett, Hajnalka

    VálaszTörlés
  5. Kedves Hajnalka.
    Kevesen képesek, ekkora ráérzéssel bírni, mint te.
    Csak kevesen mernek, a saját énjükkel kommunikálni, pedig - ha kínos perceket is okozhat vele magának - sokkal meggondoltabban élne.
    Köszönöm véleményedet, örültem neki.
    gyuri

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gyuri!
    Figyelmesen olvastam írásod, és az jutott eszembe, a negatív gondolataink, lehet a tetteink is nem csak ránk hatnak rossz színezettel, hanem szeretteink is részesülnek belőle.
    Igen, teszem, és tettem a viaskodást, de nehezen szabadulok a berögzött , bekövesedett felfogásaimtól vagy inkább szokásaimtól. Most ne nevess, de ha rajta kapom magam a már egyszer eldobott ingem, megint magamra öltöttem, akkor levetem, és önmagamtól kérek elnézést. Sőt ígéretet teszek, majd máskor visszavonom az ígéreteimet, szóval nem könnyű szembenézni önmagammal, eldobni másokat, akiknek nincs helyük az életemben, csak akiket szerettem, azoktól nehéz elszakadni, nem a haláluk, hanem tetteik miatt. Vannak hibáim, rossz döntéseim, amik nyomasztó hatását igyekszem levetkőzni. Talán, lassan eredmény is több lesz, mert azért van.

    Most aztán jól untattalak: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Radmila.
      Igen, meggyőződésem, hogy akiben sok negatív gondolat, megválaszolhatatlanul dúl,annak aurájában, ez érezhető. Elsősorban, a környezete "Élvezheti", és mindazok, akinek van vele valamiféle kapcsolata.
      Csak idővel, kialakulnak az emberben szokások, amik sztereotípiákként belecsontosodnak, Ez képezi többek között az őt. Belerögződött szokások nélkül, nincs az illetőnek rá jellemzően arca.
      Változtatni nincs hogy, ha lenne is, az hogy történjen, és mi a garancia, hogy jobb, mert a jó, jobb fogalma is tisztázatlan.
      Jó példa az ing, az ember, önmagával folyamatosan "Hadi állapotban" van, hol igazat ad magának, hol felmentést, mert úgy van ezzel mint az az anya, aki azt mondja magának, hogy a gyerekem tiszta hülye, meg csúnya is, de az enyém. Mint a fiatal kezdő festő, aki első kiállítására meghívja az öreg mestert, aki el is jön.
      A kiállító, igen megtisztelve érzi magát, és elnézését kéri az öregnek, mert ő még kezdő.
      Válasz: Fiatalember. Ami kis elnézés maradt még bennem, azt a magam képei számára tartogatom.
      Hát, így vagyunk mi magunkkal.
      És tény, az embernek le kell cserélni folyamatosan az ismerőseit, mert mindig változunk, a helyzetünkhöz alkalmazkodva, mert élve kell maradni.
      A tökéletlenség tény, de ennek felismerése, és a korrigálni akarás, sokat segít, ennél már csak az lenne rosszabb, ha tökéletesek lennénk.
      Kutyák között, nem lehet mekegni.

      Ezek örök témák, mert valójában, csak sejtések alapján tud az ember korrigálni, nincs rá garancia, hogy jól.

      De Te, használod az agyadat, és ez önmagában is nagyszerű.

      Örültem levelednek.
      gyuri

      Törlés
  7. kedves Gyuri!

    Köszönöm a kimerítő válaszod. Nem egyszer olvasom el!
    Üdvözöllek: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mila.

      Válaszodat köszönve, üdvözöllek.
      gyuri

      Törlés
  8. Az ember nehezen akar szembesülni önmagával, pláne a vétkeit elfogadni. Így aztán inkább szinte menekül is előle, mert baromi kínos tud lenni a dolog. Éppen úgy, ahogy Norbi sem akart önmagára ismerni. S ki tudja, reggel majd éppen úgy fog maga elől menekülni, mint máskor. Tetszett ez az "élve boncolgatásod" ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi.

      Nagy lelki erő kell ahhoz, hogy az ember, szembenézzen önmagával. Ha hazudozik, akkor nincs értelme. Ha meg őszinte magával, könnyen lehet, hogy ordítana kétségbeesésében.
      Sokszor az az érzésem, hogy jó jó, nem vagyok tökéletes, na de ennyire !?
      Köszönöm látogatásodat.
      gyuri

      Törlés