Tomor Gábor: Különös esetek



Mottó: Ha minden észszerű lenne a földön, akkor nem is történne semmi. (F. M.Dosztojevszkij)


Mi lehet, mi lesz?

Hírnökök jönnek, szóvivők szólnak. Elképzelésekről informálnak, másokat cáfolnak. Enélkül például kormánybéli átalakításról is ugyan mi érdemlegeset tudnánk?
Így hát mi is őt idézzük, a mindentudó Fámát: röpke idő, és jeles elméink létrehozzák a világfejlesztési tárcát.


Huj, huj, hurrá!

Megtörtént egyszer: börtönbüntetésre ítéltek egy kaliforniai ügyvédnőt, mert csecsemőkkel kereskedett. Az erről szóló híradásnak legjobban az a része fogott meg, amely a felderítést részletezte. Eszerint: az amerikai és a magyar hatóságok mellett a nyomozásban részt vett a Kanadai Királyi Lovas Rendőrség is.
Képzeletem működni kezd: látom a nagyszabású nyomozást, melynek során a kanadai rendőrök lovon erednek a gyanúsított(ak) nyomába… 


Önbizalmi felmérés

Rákóczi téri beszélgetés.
– Hogyhogy látlak errefelé?
– Ugyan, semmi dolgom itt, a lányokkal még úgy se; csak nem mindegy nekem: hívnak-e még?


Szappan I.

Nem volt szappan a mosdóban. Kovács úr a magáét felajánlotta közcélra. Másnap már nem találta ott. Ekkor fele méretűt helyezett el a csapok mellett. Aztán a következő napokon egyre kisebbeket. Kovács úr kitartása sikerrel járt.
Az egyhatodnyi szappan már nem kellett senkinek.


Rohanvást araszolnánk

Fejleszteni kéne, de nincs rá pénz… – Elapadnak a források, hitelt csak az kap, akinek úgyis telik… – Meg aztán a szabályzók is…
A helyzet kissé emlékeztet arra, amikor a kiscsiga kérleli anyukáját, hadd szaladjon át a sínen. „Nem lehet, fiacskám – így a csigamama -, öt óra múlva jön a vonat”.


Álszemérmes rovatunk

Kovácsné hajnaltájt felriadt: azt álmodta, hegycsúcsról csúszik lefelé. Rémülten kapott körbe, majd megkönnyebbült, hogy sikerült fogódzóra találnia.
Ébresztve sok éve fiúját, azt mondta ámultan: – Na nézd csak, mibe kapaszkodtam…


Szappan II.

Nappal bujkáló, ám elszánt egyén lép a hófehér helyiségbe. Körülnéz. Konstatálja, nincs bent más. Illetve, van egy apróság. De mi az neki! fegyvert ránt, és szétlövi a kamerát. Majd a mosdón szerénykedő szappant gyorsan zsebre teszi. Elégedetten távozik.
Hogyan derült fény az esetre? A zsákmányszerző titkos cselekményt egy másik kamera is vette.


A kép címe: Előszoba-szobor; Méhes Lóránt (zuzu) alkotása. 


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése