Így teljesítik be





"Egy lehetséges nő

egy lehetséges férfi

megy az esőben

megáll az esőben"

Petri György: Improvizáció (részlet)



Egy nő, aki visszamenő-

leg tette lehetségessé magát.

Ha még adnál szabályokra,

dühönghetnél a renonsz miatt:

időn túl látta meg benned

a lehetséges férfit.

Hova tette a szemét lefújás előtt,

amikor élesben meccseltél érte,

hiába?

(Szívről pedig szó se essék.)

Kihúzva magad, hogy játékon kívül

ugyan, de mégis partiképes lettél,

habozás nélkül mész bele

a csupán mentális térben,

de valós időben újrainduló játékba.

Vele.

Már nincs szükség visszamenőleges hatályra.

Egy lehetséges nő és egy lehetséges férfi

beteljesíti egymásban

realizálatlan lehetségesét.



***

Visszamenőleg tette lehetségessé magát — írtam. Érteni vélem, tulajdonképpen nem rossz, mégsem a megfelelő kifejezés; egy picit több kibontásra lenne szükség, mert így nem igaz — adott hangot kételyének M. Már hosszabb ideje, hogy figyelemmel követ engem és a szövegeimet, így nem csoda, hogy megjegyzésével bennem is fölkeltette a gyanakvást. Miért érez(het)tem megszületésekor teljességgel igaznak ezt a kategorikus állítást, tettem föl magamnak a kérdést. Hogyan lehet ma visszamenőleg lehetséges bármi – pontosabban a jelen esetben: bárki – is, ami–aki annak idején nem volt az? Magyarázkodni a legritkább esetben elegáns, egy publikusnak szánt szöveg esetében pedig valószínűleg még kevésbé. Aztán mégis beugrott: egy szöveget egy másikkal igazolni talán még a jó ízlés határain belül marad. „Feléd: ez annyit tesz, mint tőled. / A rezonanciák homlokegyenest harmóniája. / Hiábavaló hanyatt-homlok támadásaim. / Idegen égtájak felé — hiány-számban, rokon-időben. / Az épület átellenes szárnyain egymásba nyíló ajtók. / Miközben feléd, addig tőled. / Egyre lehetetlenülőbb.” — panaszolta több mint negyven éve „Belátás” címmel a maga lehetségességében is fölöttébb elbizonytalanodott fiatalember. „Belátásod minden pontja és vesszője is a helyén van, megsárgult papíron és világító képernyőn egyaránt.” — olvashatta aztán két és fél esztendeje a maga képernyőjén az idézett sorok címzettjétől és a megsárgult papírdarab valószínű tulajdonosától. Ekkor csak érezte, de M. fölvetésének hála most már teljes bizonyossággal tudja, hogy amit már elveszettnek hitt annak idején, megvolt, csak képtelen volt a maga valójában érzékelni, és mindent egy lapra téve föl harcolni érte. Meg: Érte. A beteljesülés pedig? Nem, nem a későn („időn túl”) megszerzett bizonyosság (az csak afféle elégtétel lehetne, annak is sovány), hanem az azóta is folytatódó párbeszéd a „mentális térben”, amely – noha személyesen utoljára huszonéves korukban látták egymást – valószínűleg nem is ér véget mindaddig, amíg valamelyikük képtelenné nem válik az evilági kommunikációra. De megtörténhet az is, hogy még akkor sem.


Bátai Tibor




1 megjegyzés :

  1. Hát Tibor...

    Ez nagyon igaz, és briliáns elmefuttatás!
    Egy engem, érdemben megérintett eseménynek soha nincs igazán vége, a múló évek, nem ártanak a történteknek. "Vásár után okos a paraszt" mondják,a többszöri átértékelése a voltnak, a múló évek bennem változtatott állapotomban, lehetőséget teremtettek, hogy többféle nézőpontból ítéljem meg, a hajdani eseményt.
    Elég kuszának tűnhet írásom, de a téma nagyon nehéz, és írás közben annyi gondolat szakad fel bennem, hogy a végén, érthetetlennek tűnhetek.
    Meggyőződésem, hogy nagyszerű, filozófiai művet írtál, oldalakat tudnék rajta meditálni.
    Ahogy belegondolok, az ember, élete folyamán, igen sokat kommunikál mentális térben.
    Talán azért, mert igazából, végig "Egyedül" vagyunk.

    Sajnáltam volna, ha nem találkozom írásoddal.

    gyuri

    VálaszTörlés