Találkozás

 



Egyhangú nyugalommal ringatta a vonat. A fülkében egyedül üldögélt,  lenyűgözve bámulta a tovasuhanó tájat. Bár többször járt erre, lelkét még mindig megigézte a látvány mennyei csodája. A távolból  méregzöld  hegyek merengtek feléje, lágyan hullámoztak a dombok,  tarka virágos mező  futott versenyt az ablakkal, néha egy- egy fa suhant el, nyulat rejtő bokor, s az ég  kékje alatt madarak röpültek a messzeségben. Hosszú füttyszó törte meg az ábrándos hangulatot, villanyoszlopok, házak közt lassított, majd nagyot rándulva megállt a vonat. Sietős, izgatott utasok kapaszkodtak fel a vagonba.
-    Jó napot adjon isten, szabad-e? - és választ se várva letelepedtek az újonnan érkezettek.
Ösztönösen húzódott összébb a helyén, amíg elhelyezték csomagjaikat, és elfoglalták a helyüket az újabb utasok.  Vidám fütty hasított a levegőben, s máris csattogtak a kerekek. Bámult kifele, de valahogy elillant a csendes nyugalom.
-    Ha nem sértem meg, hova utazik?  - ocsúdott fel a kérdésre.
-     Hazamegyek Nagyrétre, a szülőfalumba .
-    Nagyrétre?  *Sze’  akkor szomszéd falusiak vagyunk!- melegedett fel a kíváncsiskodó hangja.
 Kora-béli, zömök, ismerősnek tűnő ember nézett rá. Ekkor hirtelen felvillant benne egy régi kép.
-    Csak nem?  Te vagy Jani?  Kovács Jani, Kisrétről? – húzódott széles kacagásra a szája–,  Székely Dezső vagyok, emlékszel? Egy iskolába jártunk Nagyréten.
-    Dezső ! Dezsőkém, há mán hogyne emlékeznék!  - s  a felismerés öröme vállveregetős ölelkezésben pecsételődött meg.
-    Az én falum hozzátok, Nagyréthez tartozott, egy - egy órát gyalogoltunk odáig naponta az iskola mián.  De rég es vót! Kicsi a világ, s hogy elvesztünk benne!  -szorongatták egymás kezét.
-    De mutassam bé a nejem, Katit, s a fiam, Gergőt- jutott eszébe az illem.
Belemelegedtek az emlékezésbe, ha már ilyen szépen egymásra találtak. Jóféle szilvórium került elő, hagyma , szalonna ujjnyi húsosan, mellé jó házi kenyér.
-    Honnan jöttök ilyen finomságokkal?
-    Rokoni látogatásból, Gyergyóból.
Hamar kiderült, hogy Dezső pedagógus lett a nagyvárosban, Jani meg saját földjén gazdálkodik a szülőfalujában. Megoldódott a nyelvük, és áradt, dagadt a múlt emlékeinek patakja.
-    Legyesek!  Csürrentősök* ! - kiáltottak egymás szavába vágva, s féktelenül kacagtak.
-    Kati, a gyergyói feleség,  nem értette a dolgot, s kérdően nézett rájuk.
-    Mondjad te elébb, Dezső! -   alig bírta megfékezni Jani a nagy nevetését .
 - Csak mendemonda, de ráragadt a falunkra a csúfnév.
Az úgy történt, hogy – valamikor régen nyár idejében – igencsak ellepték a legyek a falut. Nem volt nyugta embernek, állatnak, ha nem vigyázott a falatozó ,  még ingyen húst is szolgáltattak.  Mindenfélét kipróbáltak már a jó falusiak, de mintha megkétszereződött volna a számuk. Mitévők legyenek, tanácskoztak úton - útfélen. Sőt már a községházán is szóba hozták a dolgot. Aztán megtalálták a legyek ellenszerét! Az öreg bíró, a legrangosabb, kiadta parancsba, hogy mindenki hajtsa fel a legyeket a padlásra, és vegyék el onnan a létrát. Így a legyek nem tudnak lejönni . Igen ám, de a legyeknek szárnyuk van, nem kellett nekik a létra. Azóta lettünk mi, nagyrétiek, Legyesek.
-    Jobbra-balra dőltek a kacagástól, még a könny is kicsordult a szemükből!
-    No, most meséld el a ti esetetek, az  még cifrább,  Csürrentős* ! -  incselkedett Dezső.
-    A miénkek se voltak különbek. Tudjátok, hogy a falucskát dombok aljára ragasztották az ősök, és az egyik részén   sziklás , üreges oldal húzódott. Szeles időkben ijesztő hangokat hozott a szél onnan. Rettegtek is az atyafiak.  Lüdvérc*  rejtőzik ott, vélték. Ki kell kergetni onnan, mielőtt kárt hoz a falura, határozták el. Másnapra odahívtak minden élő - mozgó embert a domb alá. Így es lett, s amikor a bíró elkiáltotta, hogy „egy szívvel, egy lélekkel csürrents!”  nagy kiábálással, edények, vidrek kongatásával ijesztették a lüdvércet.  Hiába, mert az üreges, sziklás  ódalon a szél továbbra is kísértette a jámborokat.
Zengett a fülke a nevetéstől! Az emlékek meg kifogyhatatlanok voltak. Az idő is észrevétlenül rohant, s egyszeriben feltűntek a honi dombok,elébük futott  az ismerős , kedves kis  vasúti megálló.
 A régi emlékek, az otthon közelsége csodálatos érzést lopott a szívükbe. Vidáman kászálódtak le a vonatról.

 Szómagyarázat:    *sze –hiszen,     *- lidérc*,   * - rárivall, rákiabál valamire

7 megjegyzés :

  1. Kedves Hajnalka, szeretem az írásaidat; most is hoztad a szokott formádat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm , Tibor, nagyon örvendek, reménykeltő szavaidnak, Tibor. Üdv.Hajnalka

      Törlés
  2. Köszönet ezekért a vidám sorokért!
    Szabolcs

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszett Hajnalka. Nekem csak a csürrentősök szó volt idegen azt nem ismerem. A mai fiataloknak sok olyan, általam használt szót, kell megmagyaráznom, amit neked biztosan nem kellene.

    VálaszTörlés
  4. Hajnalka.

    Nagyon kedves novellát írtál, beleláttam kicsit, egy másfajta életbe, egy nekem nem ismert világba, észjárásba.
    Igazán élveztem.

    gyuri

    VálaszTörlés