Tóth Sarolta: Az ígéretek világa



Az ígéret nem kerül semmibe,
ha hisznek neked, nyerhetsz is vele.
A világ az ígéretek földje,
fűt-fát ígér a hatalom,      
de én már nem hiszem, hogy megkapom.
Aki ígér, bíznak benne,
mindaddig tisztelik,
míg az ígéretek nem teljesülnek,
a hívők szíve csalódással megtelik.
Reménykednek egy ideig,
hátha, mégis teljesítik,
egészen a csüggedésig.
Az Ígéret földje csak a bibliában létezik,
Mózes népe oda soha meg nem érkezik.
Apró ígéreteket teljesít a jó apa,
boldoggá teszi gyermekét, bizalmát bírja.
Ígérni szabad, sőt kellene,
de csak olyant, amit teljesíteni lehetne,
és megköveteli a becsület,
légy hiteles, teljesítsd ígéretedet.


5 megjegyzés :

  1. Az ígéretekkel is mindig tele a padlás, ahogy mondani szokták. De az bizony igaz, mindig lesznek sokat, jókat ígérők, és mindig elegen, akik vevők rá. A csalódottak pedig abban bíznak, megváltozik a világ, jön valaki-valami más... Várhatják... Na, én is jól teszem, hogy prózában egészítem ki soraidat, kedves Sarolta... :d

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ígéreteknek is lehet örülni, mert reménykedésre ad alkalmat egy ideig,
      persze a csalódás a nem teljesítés miatt annál jobban fáj. idővel az ember megtanulja, hogy kinek nem szabad hinni.

      Törlés
  2. A vers tükrözi a valóságot, nekem pedig azt juttatta eszembe, hogy ma már az ígéret szónak is mennyire megváltozott a tartalma. Úgy értem, ez csupán megint a mai, nyugati típusú, euroatlanti, szupermodern, high-tech civilizáció velejárója. Az ígéret ma már sejteti a hazugságot, egyrészt azért is, mert már nem olyan kis dolgokra értik, másrészt mert az emberek sem érzik fontosnak az adott szót. (Harmadrészt meg átadtunk minden felelősséget egy úgymond dajka államnak, demokratikus államberendezkedésnek, most meg csodálkozva várjuk, hogy oldjanak meg mindent helyettünk, és a már eleve /a rendszerből adódó/ tudott hazug ígéreteket úgy akarjuk számonkérni, mint valami halálos bűn megtorlását.) Ígérni persze lehet, de majd talán akkor sértsen vérig minket, ha mondjuk mi is naponta elmondjuk kéréseinket - és hálánkat is a nem ígért, de kapott dolgok felől!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okos gondolatok, de itt-ott vitatkoznék. Úgy vélem, az ember saját tulajdona gondozásáért és tetteiért felelős, a becsület ezt megkövetelné, csakhogy nem mi adtunk át mindent az államnak, elvették, de a felelősséget ránk hagyták /lásd: oktatás, egészségügy, stb./
      A hála sem tartozik már az etikai normák sorába,mert a sok csalódás elnyomja a súlyát. Az erkölcsi értékrend gyökeresen megváltozott, degradálódott. A meg nem érdemelt adományok megalázók, alamizsnák, de mégis sokan kényszerülnek elfogadni és könyörögni érte, mert nincs lehetőségük kiérdemelni - például nem kapnak munkát, kevés a bérük,betegek, de az állam nem törődik velük, és a társadalom nagy része is közönyös az elesettek iránt. Van sok tapasztalatom ebben.

      Törlés
  3. Hogyne, az ember elsősorban saját teremtett dolgaiért (tisztességesen szerzett tulajdonaiért-javaiért, gyerekeiért és/!/ adott szaváért) felelős, de szerintem ezért - ha úgy adódik - saját magának kell tükörbe néznie, nem helyes, illetőleg sehova, semmi pozitív útra nem vezet, ha dühödten, gyűlölködve kérjük az illetőn számon a be nem tartott, ilyen módon kvázi ígéretét. Az átadást az államnak úgy értem, hogy delegáltunk bizonyos, régen kis közösségekben persze jól működő, de szerintem nagyban rendszerszerű okánál fogva működni nem tudó problémás-megoldandó dolgokat, folyamatokat; a csatornázástól az elektromos ellátáson és orvostudományon át az adóellenőrzésig. (De ezek mögött hús-vér emberek vannak, akik a rendszert alkotják.) Igen, ennek nagy részét úgy vették el tőlünk, de ez messzebbről nézve és összességében ma inkább egy civilizációs vita lehetne, mert szerintem zsákutca, vagy ilyen saját farkunkba harapás, hogy képletesen szólva azzal, hogy kivezettetem a szennyvizet, vagy leviszem a konténerbe a kuka tartalmát, részemről letudva a felelősség, majd háborgok, ha átmenetileg zavar keletkezik valahol, mondjuk "megunja" ezt a bolygó. Elnézést az elragadtatásért, ezt csak azért írtam le, mert mindezek gyökere ez (betegek és elesettek is ezért lesznek, és ezért nem is törődnek velük, stb.), és sajnos ezért is változtak meg az ígéret és a hála szavak (eredeti) üzenetei - és az ezek betartása és elmulasztása által generált (tehát sokszor eleve felesleges és nem a lényegre irányuló) emberi reakciók. Ezért is hiteles a vers. (p)

    VálaszTörlés