Tomor Gábor: Pletyka



- Brr... de hideg van - rázkódott össze B. nevezetű férfiú. Nem is egyszer, míg végre rájött, hogy csak ő fázik, és csak körülötte hűlt le a levegő, és hogy mindig csak a munkahelyén érzi ezt. Faggatni kezdte tehát munkatársát, Svihákot, aki előbb ugyan kérette magát, de aztán látható örömmel, hogy elsőként hozza B. tudomására, mi mindent tudnak róla, szépen kitálalt. Elmondta értesüléseit, először is a kósza híreket, amelyek, érdekes, a mindennapi gondnál szívesebben maradtak meg a fejében. És kérdést is tett fel végül, oknyomozót:
- Voltál ugye, a Decibelben? Ne is mondd, hogy nem, mert láttak itt. Nővel ültél-e már itten? Ne is tagadd, mert nővel láttak itt. Gondolj csak vissza szaporán...
B. visszagondolt. Lehetett ilyen eset. Ismerősök, ha összejönnek, régen látták egymást, vagy sok mondanivalójuk van, beszélgetnek egy keveset. Állva, meg szomjúhozva azért kényelmetlenebb. S hogy látták, az is könnyen megeshetett.
- Talán az a baj, hogy nővel társalogtam? Férfinak talán nem lehet asztal melletti, baráti beszélgetése nővel, munkáról, életcélokról?
- Nagyeszű ember vagy te, tudtam én mindig - mondta Svihák, s elvonult diadalmasan, mert megerősítvén találta a hírt, hogy B. megúnta eddigi házasságát.
B. azon nyomban gondolkodóba esett. Most mit tegyen: fütyüljön mások véleményére? Hát lehet? Vagy kezdje hirdetni, hogy félreértésről van szó? Ez sem jó, hiszen csak még inkább megerősítené az alaptalan gyanút. Látta valaki beszélgetni valahol egy nővel, aki nem a felesége volt. Aki látta, a látottakat kiszínezte, átfestette, s e képpel dicsekedett el ismerőseinek. Akik aztán ennek alapján elválasztották B.-t családjától, lányaitól, akik után járó tartásdíj összegében is lényegében már megegyeztek.
Kicsit butuska B. végül is könnyelműen megfogadta, máskor jobban megválasztja magának alkalmi beszélgető partnereit. Még ha így a nők egyenjogúságáért folytatott küzdelem egy kiváló harcosát veszti is el benne. 
B. tehát ezt a megoldást találta. De milyen megoldásra lelnek sorstársai, a számosak, akik talán hamarább fogják fel, mit jelent a nekik címzett jótanács: "Aztán vigyázni az erkölcsökre"! Mit tesznek azok, akik esetleg már hamarább fáznak, ha körülöttük kissé lehűl a levegő?
Milyen érdekes! Klímaváltozás, mely így kezdődik gyakran, hogy egyszer valakinek valakiről azt mondja valaki... Az intimpista svihákok nagy örömére. Akik azt tartják, sokkal élvezhetőbben telnek el így a munkanapok. Hát még annak, akit a munka nem szeret!
Ok és mód pedig mindig kínálkozik, mondani valakiről valamikor, valakinek valamit...


4 megjegyzés :

  1. Hát, igen - egyszer valakinek valakiről azt mondja valaki... így kezdődik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így van, valahol csak elindul az ármány... :d

      Törlés
  2. Igen, bizony, így inbdul a pletyka, kombinálnak össze-vissza, találgatnak, aztán mártényként adják tovább a teóriájukat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk pedig különösképpen elemükben érezhetik magukat a kombinálók... :p

      Törlés