Bige Szabolcs: Kényszerlakhely (Mann & Barcs – emlékkép a huszadik századból - részlet)



 Tavaszra kialakult az új államrend. A katonai vezetés a várost átadta a hivatalba lépő román adminisztrációnak. Az új kormány – a Groza-kormány - igazságügy minisztere Pătrășcanu lett, aki többek között azt a törvényt is kiadta, hogy mindazok, akik a négyéves magyar uralom alatt eladták az ingatlanaikat, visszakérhetik azt.
   Mann Gyuri az új rend híveként mutatkozott, és a tömeggel együtt éltette a színház előtt az őszi választások győzelmét. A kommunisták győzelmét. Ott kiabálta ő is a jelszavakat, skandálta Gheorghe Gheorghiu-Dej (ejtsd: Gyorgye Gyorgyiu Dézs), a kommunista főtitkár nevét.
   Ügyvédünk számára az új rend nagy lehetőségeket teremtett. Már azelőtt is foglalkozott, nem is eredménytelenül, ingatlanügyekkel, s ez mostani törvény kapóra jött. Visszaperelt saját magának három házat a városban, több gyümölcsöst és szőlőskertet a város határában. Mire a perek érvényesek lettek, bekövetkezett a pénzbeváltás, és ami pénzt a tulajdonosok kaptak, egyik napról a másikra elveszítette az értékét. Egy bérház értékéért alig lehetett többet venni, mint egy pár bakancs. A pórul járt tulajdonosok leszegényedtek, elveszítették vagyonukat, Dr. Man Gheorghe pedig tovább gazdagodott.
   A duci Zsuzsikát, aki átvészelve a nehéz időszakot újra visszanyerte gömbölyded alakját, aggasztotta ez a hirtelen gyarapodás.
- Ne vidd túlzásba, Gyurikám! Csak ellenségeket szerzel magadnak, a vagyontól nem leszünk boldogabbak.
- Butaságokat beszélsz! Most sincs több eszed, mint lánykorodban! – dühösködött.
- Most sértegetsz?
- Értetek teszem, amit teszek, hogy neked és Déneskének jó élete legyen.
- Akkor sem tetszik nekem, ha meg nem haragszol.
- Eh! Hagyjuk…
   Hasznot hoztak az újonnan szerzett ingatlanok, a beszedett házbér, az árendába kiadott kertek. Ment is ez néhány évig, de az erősödő népi demokrácia, a kommunista uralom nem tűrhette a tulajdont, a kizsákmányolás semmilyen formáját, se a gyár, malom, még a két segéddel dolgozó kisiparost sem, nem beszélve a kereskedőkről, háztulajdonosokról, földbirtokosokról. A vagyonokat elkobozták, „államosították”, a családokat, a gazdag polgárokat elüldözték otthonukból, kényszer lakhelyre költöztették.
   Gyuriék is költöztek. Vihették magukkal, ami rajtuk volt. Meg személyenként egy bőröndöt. Felkészülésre kaptak egy órát. Addig ott állt a ház előtt a szeku autója.
   Erdély keleti felébe vitték a családot. Egy elrekvirált pincelakásba költöztek be. Az volt számukra kiutalva.
   A hűséges Máté, az irodaszolga felkereste őket, s ez mentette meg a családot az éhenhalástól. A magukkal hozott készpénz elfogyott, és mivel a bankokat is államosították, a betéteket pedig zárolták, ott álltak a kétségbeesés, és az éhhalál küszöbén. De megjött Máté, a sánta irodaszolga, és hozott mindenfélefajta otthonit – szalonnát, kolbászt, zsírt és néhány egyéb dolgot.
- Bodó néni az udvari lakó megmentett néhány dolgot, mikor mindenki hordott a házból, amit ért. Azt mondta az a karszalagos civil, aki irányította a kilakoltatást, hogy ami itt van, mind a nép tulajdona, s lepecsételte az ajtót. Alig ment el azonban, az emberek letépték a pecsétet, betörték az ajtót, s reggelre nem maradt más, mint a puszta falak. Hiszen az a hivatalos ember mondta, hogy a nép tulajdona! Bodó néni is bement a többiekkel, s amit hasznosnak, vagy értékesnek talált összeszedte a kosarába, és elküldte tőlem ezeket.
- Mit csináljunk ezekkel? – kérdezte Zsuzsika – Nincs itt nekünk olyan luxuslakásunk, hogy kitehessük, megenni sem lehet.
- El fogjuk adni, s az árából egy darabig elleszünk, amíg adódik valami – jegyezte meg józanul Man Gyuri.
- Kinek adjuk el? Nem ismerünk senkit.
- Kiviszem az ócskapiacra, a zsibogóra! – találta meg a megoldást Máté.
   Valamennyicskét lendített az életükön ez a segítség, de rövidesen újból kenyérgondjaik lettek. Arra a pontja jutottak, hogy bármilyen munkát elvállalnának, csakhogy keresethez jussanak. Az üveggyárban adódott munkalehetőség Zsuzsika számára, mint kisegítő takarítónő. Gyuri is mindenáron ki akarta venni a részét család pénzügyi gondjainak megoldásából. Egy szóval, szeretett volna valamilyen munkát vállalni. Ügyvédként nem helyezkedhetett el, mert a Kamarából, mint „burzsuj” elemet kizárták. Előbb segédkönyvelői állást szerzett a konzervgyárban, de igazából jogügyi tanácsadó volt, kistisztviselői fizetéssel, majd miután „megbocsátották” a múltját, s a személyi igazolványából törölték a DO jelzést, ami a domiciliu obligatoriu (kényszerlakhely) rövidítése, iratmásoló és fogalmazó irodát nyitott a törvényszék melletti kis utcában.
   Takaros kis iroda volt ez az iratmásoló és fogalmazó iroda. Még titkárnőt is alkalmazott, aki szaporán kopogtatott egész nap a Mercedes márkájú írógépén. Bár a bekeretezett ügyvédi oklevelét kiakasztotta a falra, ügyvédi munkát nem végezhetett, a tárgyalóteremnek közelébe se mehetett, nem képviselhetett ügyfeleket, ellenben lemásolt, megfogalmazott bármilyen aktát, folyamodványt, beadványt, kérvényt. Jó kapcsolatot alakított ki az ügyvédekkel és szívesen ajánlott az ügyfeleknek megfelelő szaktekintélyt.


10 megjegyzés :

  1. Új rend, új uralom, az átmeneti gazdagodás vége. A romániai viszonyok közti kitelepítést, kényszer-lakhelyre költöztetést mutattad be, Mann Györgyék példáján. Jól érezteted, mi mindent is jelentett ez, kedves Szabolcs. ;(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem így képzelte a költő az új időknek új dalait!
      Köszönöm a szavaidat!
      Szabolcs

      Törlés
  2. Kedves Szabolcs.
    Remekül érzékeltetted, ezt a rémes helyzetet, ami az "Analfabéták" orgiája lett.
    Egy ország, egy társadalom, ahol ha valaki munkás szülők paraszt gyereke volt, és majdnem elvégezte az általánost, az volt a megbízható, jó káder.
    Változatlan elismeréssel - gratulálok írásodhoz.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyuri!
      Jól érzékeled a helyzet abszurditását. A "munkás-paraszt szövetség" diadala és az osztályharc kiteljesítése!
      Köszönöm a megjegyzésedet!
      Szabolcs

      Törlés
  3. Itt is, most is remek, kedves Szabolcs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is, most is köszönöm, kedves Tibor!
      Üdv:Szabolcs

      Törlés
  4. Szeretettel olvasom írásaidat.
    Gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy olvasod, kedves Mila!
    Szabolcs

    VálaszTörlés
  6. Kedves Szabolcs,

    Nagy élvezettel olvastam ismét az írásodat, nagyon szeretem a történeteidet :)

    VálaszTörlés
  7. Érdekes volt ez a rész is, bár most az utolsó részektől haladok előre a történetben. Az első részt már olvastam, ezért szerencsére tudom a szereplőket.
    Szörnyű lehetett megélni, mikor mindenét elveszíti egy család, és a nulláról kell újra megteremteni a napi létét.

    VálaszTörlés