8 megjegyzés :

  1. Mert a gyerekem, vérem, folytatásom. "Nekünk" mindent meg kell tegyek, hogy távozásom után, lehetőség szerint, minél gördülékenyebben folytatódjék az életünk. Mert gyerekünk lelkében élünk tovább, mint szeretett emlék, és ennek "Ára" is van.
    Igen szép, és emberi dolgot vetettél fel Gábor.

    VálaszTörlés
  2. Élünk tovább... Köszönöm hozzászólásodat, Gyuri! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gábor,

    Egy részről egyet értek Gyuri véleményével, de eszembe jut az is, amikor valaki önfeláldoz, aztán neki már nem jut arra, hogy életében megengedhessen magának pár dolgot amire mindig is vágyott, végül meghal az utódot pedig nem érdekli, átlép rajta, elherdálja, messze nem értékeli amit kapott. Tetszett ahogy megírtad.
    Noémi

    VálaszTörlés
  4. Ez a hatsoros ama rövideim közé tartozik, melyekben szó nincs negatívumról. És mégis, nyilván témájából adódóan is, képes késztetni a tovább gondolásra, amiben bíztam is. - Köszönöm a hozzáfűzést, kedves Noémi! :)

    VálaszTörlés
  5. Gyuri leírta helyettem a választ, mert úgy érzi az ember, hogy a gyerekeiben él tovább, ezért igyekszik annyira. Pontosan írtad le ezt. Van ebben jó is, rossz is, de ebbe szocializálódtunk bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Van ebben jó is", írod, Ibolya, amihez annyit fűznék hozzá: még jobb, ha a gyerekek a maguk életét élik meg igazán, s nem az ősök vágyait "akarják" kiteljesíteni. - Köszönöm véleményed! :d

      Törlés
  6. Igazságot írtál, kedves Gábor. Az ember, mikor fiatalon elkezdi az önálló életet, a saját léte biztosítása mellett a gyermeke jólétét tartja szem előtt, mikor a gyermek felnő, akkor is az motiválja, hogy neki jobb élete lehessen, mint a szülőknek volt. S bizony van ebben egy körforgás, a gyermeke iránt felelősséget érző szülő részéről. A gyermek belenő, legtöbbször megérti, elfogadja, s maga is így él... Nem arra gondolok, hogy valaki mértéktelenül harácsoljon, de aki sokat nélkülözött, az érzi igazán ezt a fajta életmódot, szemléletet, s jogosságát. Sosem igazán értettem az időseket, akik mindig mondogatták, hogy a temetésük költségeit össze spórolják, hogy ne legyen a gyereknek teher, már megértem. Talán kellett, hogy magam is megidősödjem. Olyanról írtál rövidedben, amit valamilyen szinten szinte minden szülő megél, tetszett a versed. :)

    VálaszTörlés
  7. A szülők megélik... - Köszönöm, hogy megírtad véleményed, Ildi! :)

    VálaszTörlés