Kapolyi György: Történelmi szélsőségek Fuvolára és lantra



Nem vagyok egy tökéletes igric, egy Tinódi Lantos Sebestyén, bizony, be- beszorulnak az ujjaim a húrok közé- pengetés közben- időnként és esetenként, akkor ordít a tömeg, hogy lágyabb ének kell nekünk.
Egy nagy lószart nektek kedves tömeg, az egyik feletek eleve siket, a másik meg jószerivel hülye, nektek a szférák zenéje is csak egy nudli, az én falsaim is túl jók nektek.
Bezony. Mert amikről itt pengetve megemlékezem, ezek az emberiség tüskés kísértetei, akik miazmás gőzökkel fejükben, vakon hittek a frász tudja miben, de csúfos végükig űzték az aljasságaikat.
De van, aki megúszta, és úgy távozhatott az árnyékvilágból, mint más rendes ember. Ez csak azt illusztrálja, hogy a sorsnak is vannak tévedései, Ő sem tökéletes. Ha elzengem a Spanyol Torquemada vérengzéseit, amit a Szent Inkvizíció nevében követett el, és rühes hamvait, egy Isten dicsőségére emelt katedrális szarkofágja rejti, hát, nem is mondtam sokat.
De voltak közöttük leleményes fickók is, például Fouche, aki egy remek ötlettől vezérelve, Lyonban összeláncoltatott harminc embert, és ágyúval rájuklövetett.
Rá is ragasztották a „Lyoni tűzmester” előnevet.
Na meg Vlad (Tepes ) a Drakula, akinek mikor már szorult a hurok, Mátyás udvarában sündörgött bebocsátásért.
Lenin...aki nem Krupszkajától szerzett vérbaja miatt lett híres, fosta bölcs elméleteit, közben szabadidejében úgy küldött a halálba védtelen tömegeket, hogy csak, na. A Romanovok lemészárlása is életműve koronadarabja.
Elbűvölő...
Aztán, ezt a Siklgrúbert, ezt a Hitlert,- akit az oroszok Gitlernek mondanak,
kikiáltották a legnagyobb gyilkosnak, aztán kisült, hogy a nagy Koba- a postarabló Sztálin, túltett rajta.
Na, ezek a történelem apró meglepetései, még szerencse, hogy időnként felböffen az idő jó embereket is, de azokat le szokták lőni.
Ha mindenkit meg akarnék énekelni, hát a Széchenyi Könyvtárat megtölthetném megzenésített szövegeimmel, de ehhez annyit kéne élnem, mint a Mózesnek, akinek viszont nem is volt lantja, és pechére minden utána történt, amit előre nem lehet, hogy megénekelni.
Hű- az áldóját, ha belegondolok, csak úgy kavarog a fejemben a sok jeles férfiú, és nő emléke, akiket érdemes lenne megénekelnem, de a jóból is megárt a sok, hát még ebből.
De, hogy egészen kicsibe- milyen is az ember:
Például- jut eszembe, egyszer kaptunk egy kacsát, szerencsétlenségemre élőt.
Nnna, le kellett mészárolni a szerencsétlent, de ki tegye?
Én nem fogom a torkát nyiszatolni egy késsel, ez biztos.
Kínomban, hogy ne szenvedjen, egy fatönkre hasaltattam, és szekercével lecsaptam a fejét. Nem tudom milyen volt sültnek, mert nem bírtam belőle enni.
Ezt, a brutális közjátékot, a kerítés túloldalán álló szomszédom iszonyodva nézte végig, egészen bele volt betegedve a látványba. Napok múltán, egy nyulat szerzett, két hátsó lábánál fogva felkötötte a kertben kifeszített ruhaszárító kötelére, és a barátjával nagyokat röhögve, egy léccel, addig verte a szerencsétlent, még nem távozott az élők sorából.
Ő, biztos jó étvággyal megebédelte.
Rengeteg emberben benne lappang a gyilkos ösztön, a szadista hajlam, de szerencsére, csak keveseknek adatik meg, hogy ki is éljék őket. De az emberek nagyon furcsák. Észreveszik, és fel is ismerik kicsinek a sátánt, hümmögve fejüket csóválják, aztán hagyják akkorára nőni, hogy nem tudnak vele mit kezdeni.
Mindig ugyan az a következmény, de nem tanul belőle senki.
Ecce Homo.
Ez nagyszerű.


Kép: Kapolyi György alkotása


8 megjegyzés :

  1. Kedves Gyuri,

    Az ember egy borzadályos lény ha belegondolunk. Ebben élünk és mivel majdnem mindenkin rajta van az a bizonyos máz, ami elrejti a nem illő vagy vállalhatatlan dolgokat, csak keveseket ismerünk. De azért a kivételek is nagy csoportot alkotnak hála az égnek. Tetszett írásod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi.

      Az ember, tényleg, förtelmes emlőse a teremtésnek.
      A sok év alatt, annyit csalódik a célszemély, hogy már nem is bánja nagyon, ha meghallja az angyal trombitáját.
      Arról nem is szólva, hogy ez még nem a "Gödör alja". Még ássák...Hogy ez a morális, erkölcsi, szellemi sorvadás meddig tart, na azt megnézném.
      Köszönöm, hogy itt jártál, és volt véleményed.
      gyuri

      Törlés
  2. Szélsőségeknek folyamatosan nincs híján az emberiség. Vegyük csak például a mai szelídebbek s honiak közül a blogírásban hánytatóan megnyilvánulókat. Minap te magad is említettél ilyet, Gyuri, tényleg szörnyű, ha ésszel bíró valaki a meglátásait gyalázatos módon, tudatos címkézésekkel közli, megvetéssel minden és mindenki iránt, eltelve a maga csalhatatlanságától. Hinnénk, nincs is más célja (pedig biztosan van, csak jól rejti), s kultúrember nem is kívánja újabb förmedvényeit szemlézni. Viszont elvbarátaira hat, hiába, hogy mi elkattintunk. - Írásod, mely tetszett, hozta ki ezt mérgelődést belőlem. @-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felháborítóan torzul a világ Gábor.
      Olyan elkövetésekkel találkozik lépten nyomon a mit sem sejtő olvasó,hogy nem akar hinni a saját szemének.
      Nem vagyok egy szent ember, de a dolgoknak kell legyen egy határa, amit az ember nem lép túl, maga miatt...
      Megette a fene, ha valaki így akar nyomatékot adni szavainak. Csak azt nem értem, miért közlik le???

      Köszönöm a gondolataidat, egy véleményen vagyunk.
      gyuri

      Törlés
  3. Gyuri, Gábornak adott válaszodra utalnék. Azért közlik, mert balhé...ez pedig növeli a lapok forgalmát, tévé csatornák nézettségét. A negatív hír pedig jobban növeli mindezt, mint a pozitív. Sajnos... És ez igaz a történelemre is, a rossz, és a még rosszabb még jobban megmarad a történelmi emlékezetben, mint a jó. Csak sajna nem okulunk belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi.

      A jó hír nem hír - szól a mondás, gondolom azért, mert az olvasó azt mondja magában, hogy lám lám, itt látom igazolni a saját zsenimet, mert velem ilyen nem fordulhat elő...
      Növesztgeti önbizalmát, figyelmetlenné válik, és ugyan abba a gödörbe lép bele.
      A jó indulatnak álcázott gonoszság és irigység, folyton jelen van.
      Köszönöm szavaidat.
      gyuri

      Törlés
  4. Mint mindig, most is hoztad a megszokott humorodat. A kacsánál, eszembe jutott, hogy mi is kaptunk egyszer egy hatalmas vadlibát, ő nem élt már, de álltunk a férjemmel a fellógatott teteme előtt, és egymást noszogattuk, mert meg kellett volna nyúzni. Én semmi irtózást nem érzek a csirke, tyúk kacsa, liba nyakak elvágásától, de én csak tollat tudok fosztani, de nyúzni azt nem, Az uram semmit se tud. A végén csak össze jött, a kutya ott toporgott mögöttünk, nyalogatta vért, azt hitte neki nyúzzuk. Pörkölt lett belőle, a csont ment a kukába.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya.

      Megértelek, nálunk fiatal koromban, ha a piacról érkezett élő állat - mondjuk egy tyúk,Anyám áthívta a Prokop nénit a segédházfelügyelőt, és Ő levágta.
      Egyszer nem volt otthon, nagy bajunkban, apám kihozott a rendelőből kloroformot, egy vattát nyomva a tyúk orrához, úgy elaltatta, hogy emlékszem, horkolt.
      Aztán elvágta a nyakát, de Ő, nem evett belőle.

      Köszönöm, hogy beszélgettünk.
      gyuri

      Törlés