Kapolyi Noémi: Költözés



Minden lépésével megcsörrent a nehéz kondérnak ütődő lánc. Majd megőrült tőle.
Úgy tervezte, halkan fog átkelni az erdőn, de a kondér súlyával nem számolt. Előtte kényelmes léptekkel ballagott a macskája a keskeny erdei ösvényen, arra meg kis termete miatt nem aggathatott semmit, na meg ha nagyobbra nőtt volna, akkor meg a természete miatt nem, ritka egy lusta állat volt, nem is értette miért is szereti ennyire, de a sok év alatt egészen hozzánőtt.
Reggel még csak zihált de szedte a lábát, most már, hogy a nap fele eltelt, érezte, hogy egészen kifulladt és szinte ömlött róla a veríték. 
-Ez a fekete ruha is, a franc enné meg, ahelyett, hogy nyáron én is ujjatlanban rohangálnék!-csattant fel, aztán egyszerre csak megállt.
Letette a nehéz üstöt, a lánc megint akkorát csörrent, hogy egészen felidegesítette.
A macska megérezhetett valamit gazdája hangulatából, mert megállt, aztán visszasomfordált a lábaihoz, finoman nekidőlt a lábszárának és törleszkedve ráemelte nagy zöld tekintetét.
-Kedves vagy Ricinus, jól van, most megpihenünk egy kicsit.
Csak úgy ahogy volt lehuppant a ritkás aljnövényzetre az egyik fa tövében, a hátát nekivetette a hűs kéregnek és a fejét is egészen hátrahajtva megtámasztotta, aztán csak nézett fölfelé, a magas lombkorona felé, sárgásan átragyogott a leveleken a fény. Elfáradt.
Majd levette a fejéről nagy fekete kendőjét, mert ha kitette a kalyibából a lábát, mindig ezt kötötte fel. Több oka is volt ennek a szokásának, de a legmeghatározóbb mégiscsak az volt, hogy ez az egy kendője volt neki.
Aztán a szintén fekete kis kabátját is levetette és élvezte a levegő enyheségét a meleg göncök nélkül.
A macskája melléfeküdt és értelmes szemeivel őt figyelte.
-Hát tudod, a szokások miatt van minden. Mert aki boszorkány, attól elvárják, hogy feketébe bugyolálja magát, üstöt kavargasson a forró nyári napokon is és általában jól bebugyolálja magát, ha emberek közé megy, na meg te is kellesz hozzá, hogy itt legyél mindig velem.
Most a nagy meleg miatt átmegyünk a barlangba és ősszel hazamegyünk megint.
Itt el is mélázott egy kicsit, nagyon szerette azt a helyet, távol mindenkitől, nem jött a nap bármely szakában valaki váratlanul és ezért azt csinálhatott egész nap, amit csak akart, könnyű ruhába öltözve növényeket gyűjtött vagy a pataknál ücsörgött, aztán a gallyak halk roppanásaiból úgy is tudta, hogy valaki közeledik, ilyenkor visszament a barlangba és felöltözött.
Most aztán visszazökkent a valóságba és folytatta- de az üstöt is azért kell cipelnem, mert a főzeteim egy bográcsból nem felelnek meg nekik, nem ám! Mindig csak az elképzeléseik szerint működhet bármi, különben nem hisznek benne, hát ilyenek. Egész egyszerűen kell nekik a hókuszpókusz, tudod kiscicám? Na, de mindegy is, gyere- avval nehézkesen feltápászkodott és elkezdte visszarángatni magára a kabátot a kendőjével- mindjárt ott leszünk, a jó hűsben, na menjünk- biccentett a macskájának, aki azonnal gyors lépésre váltott és szedte a lábait előtte a jól ismert hely felé.


5 megjegyzés :

  1. Kedves Noémi.

    Hát, nem egy könnyű szakma ez a boszorkányság. A hívők fakszniinak megfelelni, nem semmi.
    "Jóságos ég, de ronda pálya" Írta Heltai, bár Ő, az újságírásra mondta, de a boszorkánykondásra is érvényes.
    Tetszett.
    gyuri

    VálaszTörlés
  2. Költözés a kellékekkel... Mit tehetett szegény boszorkány: alkalmazkodott a vele élőkhöz, környezete babonáihoz; jól kitaláltad, kedves Noémi! Ha egyszer ebből kell megélnie, meg lehet érteni! :-d

    VálaszTörlés
  3. Szegény boszorkány, sajnálom, hogy így kell átbotorkálnia a tüskés erdőn. Hova lett a seprője a lelkemnek? Tetszett az írásod Noémi.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm a kedves kommentjeiteket, igen megörültem nekik :)
    és tényleg a seprű :) kimaradt.

    VálaszTörlés
  5. Nehéz élet a boszorkányság... Még jó, hogy van cicája, aki tartja benne a lelket, és társa, aki érzi mikor kell egy kis törleszkedéssel felvidámítani a boszit. :)

    VálaszTörlés