Tomor Gábor: Élünk-halunk



Mottó: Mondtam az orvosnak, hogy eltörtem a lábam két helyen. Azt mondta, máskor ne menjek erre a két helyre.  (Henny Youngman)


Töprengő távozó                
– Meghalok, na bumm. De van okom félni: szeretteimnek ezután lesz-e értelme élni? 


Baj, ha nincs    
Kovács úr hipochonder. Ketyegője működését értékeli most, kezében a grafikonnal. Szívét épp emiatt óriási marok szorítja össze: a diagnózissal baja van. Eszerint az élete – sajnálatosan zavartalan…


Nyugalom
Információk és a reakciók.
Az e hónapi hírek között szerepelt, hogy a szálló por magas koncentrációja miatt több kelet-magyarországi városban egészségtelen volt a levegő minősége, sőt, Nyíregyházán érvénybe lépett a riasztási fokozat. A hatóság egyebek közt a szabadban tartózkodás korlátozását kérte az idősektől és a gyerekektől. 
Reméljük, bezárkóztak, s az autósok is inkább biciklire pattantak.
Eszembe jut egy régebbi történet, szintén a keleti országrészben. Egy amerikai üzemanyagtöltő repülőgép több tízezer liternyi kerozint engedett ki a Hortobágy fölött. (Kényszerleszállás előtt e könnyebbségre szüksége volt.) Elhangzottak megnyugtató nyilatkozatok, melyek szerint: erős szél fújt, erős volt a párolgás, s nagy a magasság, nyomát sem találni a kerozin-kibocsátásnak. 
Örülhetett a kedvező információnak mindenki. Csak a TV2 kedvelt közönségvonalán szórakoztak némelyek, valahogy így: „Eltűnt az üzemanyag, oké, azért ne gyújtsatok rá Nádudvartól!...”


Felvértező                  
Ne félj! Csak élsz. Élj! Ne félj!
A felhívást kiadta: a Közbiztatás Hivatala.


Baktériumok
Rút bajokról értesültem, fertőzések pusztító következményeiről. Húsevő baktériumok veszélyeztetik az emberek létét. Műtétek sora, ha képes menteni életüket. 
Az újabb fenyegetés szintén elborzaszt. A lapok tájékoztatnak az érdekeltségi baktérium garázdálkodásáról is. Hazánkban háromszor annyi az amputáció, mint az EU többi országában. Olvashattuk: „az úgynevezett rekonstrukciós érműtétekért a kórházak nem kapnak annyi támogatást, amennyibe a beavatkozás kerül, így jobban megéri amputálni a végtagokat.” 
Az ember szörnyülködik, csak néz maga elé, s víziót lát. Romolhat a helyzet; a jellegzetességre utalva, egy városával egyezően, még az országot is átnevezhetik. Az időjósok híre épp: Lábatlan fölött az égbolt erősen borús, esőzések várhatók. 


Hír, bármikor
„Gonosztevőt köröz a rendőrség. Eltűnésekor seszínű pólót viselt. Különös ismertetőjele az arca baloldalán levő 13 heg. Figyelem: 12 heg nem elég a bejelentéshez!”


Jó megoldás
Családszerető XV. János komoran teszi le kedvenc lapját. Ordít a címoldalon: „Olcsó élet, drága halál.”
Több napon át prospektusokat tanulmányozott – vállalkozók egyként magas árajánlatait. Ezután döntött, elsétált a hivatalba, s diktálta máris a közjegyzőnek: 
„Végrendelkezem. Engem kizárólag az önkormányzat temettethet el.”


A kép címe: A túlélés mindig káprázatos; Aatoth Franyo munkája.   


8 megjegyzés :

  1. Hahaha!
    Nagyszerű a mottó Gábor!
    Remek válogatást produkáltál, élveztem, ehhez hozzászólni semmi okosat nem is lehet.
    Parádés.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Míg élünk, produkálunk... (Ez nem olyan jó mottó...) - Örülök, hogy tetszett. :)

      Törlés
  2. Kedves Gábor,

    A mottó remek választás volt :) és Kovács úr.... hát nagyon-nagyon tetszett :) felvidítottál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csodálom, hogy felvidultál, kedves Noémi. Amiről itt írva lett, nem más, mint játék, móka, kacagás... :>)

      Törlés
  3. Jó válogatás kedves Gábor. Mindegyik tetszett. Az utolsó meggondolandó, lehet, hogy én is végrendelkezek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedvedre valókat írtam, kedves Ibolya. Utolsó mondatodra: ez bizonyítja, te is családszerető vagy. :d

      Törlés
  4. Jól csokorba szedted, a Baktériumos kicsit morbid lett, de sajnos szemenszedett igazságról írtál. A többi rövidkében is, nem csak ebben. :)

    VálaszTörlés
  5. Igyekeztem a címhez tartani magam, hát hiszen halunk is "rendesen". (Szinte mint biztató hírt olvastam egy helyütt: népességfogyásunk némileg lassul.) - Köszönöm véleményed, Ildi. :)

    VálaszTörlés