Kapolyi György: Fehér lovon....




Igen. Egy fehér lovon döcögött be a fák közé a hajnal, szorongva ült nyergében, ami valójában egy spárgával a ló hátára erősített pokróchalmaz volt.
Két kézzel kapaszkodott gebéje sörényébe, egész teste megfeszült páni félelmében, szédelgett a magasság miatt is, meg ezt a teátrális megoldást utálta.
De annyit cikizték az éjszaka árnyai, a manók, és mindenki, aki láthatta, mondván, nem elég neked, hogy rosszul öltözött vagy, még ráadásul a sárban csúszkálsz gyalog, mint egy részeg pióca.
Olyan három bot lábad van, hogy még a hajnaltündér tanította kecses lépésmódokat sem vagy képes előadni.
Totyogsz, és botladozol, mint egy részeg tehén, rajtad röhög az egész erdő.

A hajnal, már torkig volt a gúnyolódók sértő megjegyzéseivel, ezért döntött úgy, hogy szerez egy fehér lovat, és úgy fog bevonulni, mint egy király.
Ő is érezte, hogy valami nincsen rendjén, de vadul akarta hinni, hogy majd belejövök, hiszen még sosem ültem lovon, elsőre nem is rossz – nyugtatta szétdúlt idegeit.
Egy varjú, fuldokolva a röhögéstől, ordítozásával felverte az ébredező erdőlakókat. Keljetek fel, jön a hajnal, egy ló hátán kapaszkodva, olyan fenséges, hogy ilyet még sosem láttatok! Azonnal megbolydult az egész erdő, apraja nagyja tátott szájjal bámulta a tekintélyes látványt.
Itt-ott felnyikkant egy visszatartott vihorászás, ami rohamosan erősödve,
hangorkánná dagadt.
De a hajnalt, már ez sem érdekelte, minden erejével arra figyelt, nehogy leessen az állat hátáról, mert az óriási blama lenne.
Üveges tekintete előre meredt, és egy dalocska első sorát énekelgette izgalmában: Pitypalatty, pitypalatty, szól a fürj a réten. Folyamatosan ezt az első sorát, mert a többire nem emlékezett.

Sosem hittem volna, hogy ilyen hosszú ez a rohadt erdő – hörögte, úgy érezte, hogy sem a fáknak, sem a gúnykacajnak nem akar vége lenni.
Aztán, végre ritkulni kezdtek a felette lebegő fák koronái, egyre több résen kukkantott be a kora reggeli napfény. A vén törzsek ritkultak, és elé tárult a rét.
Ilyen boldog megkönnyebbülést, talán még sosem érzett.
Lekászálódott „Nyergéből”, egy darabig kapaszkodnia kellett a ló sörényébe, mert agyongyötört combjai nem akarták engedni, hogy a lábára álljon.
Szája kiszáradt a nagy izgalomtól, eloldotta a pokrócokat tartó kötelet, azok lomhán csúsztak le a harmatos fűre.
Most, hogy végre kiszabadult buta ötletének karmaiból, Ő is lerogyott, és hanyatt fekve a kákicsok hívogató tengerében, mélyen elaludt.

Másnap hajnalban már talpon volt az erdő, mindenki várta a szellemlovast, mert akik előző reggel látták bevonulását, mindenkinek mesélték, hogy ezt látni kell.
De csalódniuk kellett.
Gyalog jött, esetlen botladozva, széttárt karjaiból áradt a fény.


Kép: Kapolyi György alkotása



6 megjegyzés :

  1. Nem könnyű dolog ez a hajnalnak sem: úgy létezni, hogy tetsszék mindenkinek. Gúnyolódók mindig lesznek: akiknek nem tetszik a megszokott forma, azok kinevetik az újfajta megjelenését is. Belátta ezt ő is, többet biztosan nem hagyja magát eltéríteni! - Tetszett tanulságot rejtő írásod, Gyuri! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, igen Gábor.
      Bármit akar valaki, mindig vannak kritizőrök.
      Ezért aztán sok változtatni akaró jó szándék hamvába hull.
      A hajnal sem volt kivétel, bár, fehér lovas bevonulása, igazán a hajnal csodáját idézte volna.
      Köszönöm gondolataidat.
      gyuri

      Törlés
  2. Kedves Gyuri,

    Tüneményesen szép a történet és gyönyörű a vége, kedves, engem nagyon megérintett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves kommentet írtál Noémi, örömmel olvastam.
      Köszönöm.
      gyuri

      Törlés
  3. Szeretettel gratulálok. Ismét egy remek alkotást hoztál: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mila.
      Köszönöm kedves leveledet, örültem neki.
      Szeretettel.
      gyuri

      Törlés