Kádár Sára Hajnalka: Bolyongásaim /részlet/



Hosszan elnyúló kertünk túlsó utcát érintette, csak végig  szaladtunk  a  gyümölcsfák alatt, hopp, át a deszkapalánkon, s máris ott csillogott előttünk az Olt. Éppen ott szakadt két ágra, de csak az egyikben fürödtünk, a másik alattomos sötéten vánszorgott. Féltünk tőle, volt benne valami riasztó, no meg a rémmesék, s a mellette álló vágóhíd se vonzott mást csak a legyeket.  A másik folyóág csodaszép volt! Girbegurba fák szegélyezték, s az öreg fűzről diadalom üvöltéssel ugráltak a mély vízbe az ügyesebbek. Minket még nem engedtek el a szüleink magunkra, de elszöktünk otthonról, és sóváran csodáltuk az úszni tudókat. Természetesen bele is mentünk a kicsi vízbe, jó nagy szakaszán a folyó gondolt ránk is. Ott pancsoltunk a langyos folyóban, s közben ellestük az úszás fortélyait. Még arra is figyeltünk, hogy legalább fél órán át szárítsuk a vizes alsónkat, így sokáig nem tudták meg a szüleim a dolgot. De addig jár a korsó a kútra, míg eltörik, s a fekete tyúk is mindent kikapar. Egyszer csak megjelent a parton anyám, a testvérem éppen a mély vízben hősködött. Úgy megijedt szegény, hogy alig jött ki hang a torkán, csak nekem szólt halkan, én meg kiáltottam a testvéremnek, hogy jöjjön ki a partra. Anyám előtt megszeppenve hallgattunk, ő meg hazáig korholt a meggondolatlanságunk miatt, mert hátha belefulladtunk volna, jaj, Istenem! 
Este aztán a család döntött, mehetünk fürdeni, de csak a nagyobb testvéreinkkel. Ők megtanítottak úszni, bár nem volt az olyan nagy élmény, de gyors, egyszerű, és hatásos. A nagyobbak megfogták a kezünk lábunk, hangos számolás közepette meglóbáltak háromszor, és zsupsz, lódítottak is vízbe. Aztán a partról biztattak az úszásra. Az Olt nem volt széles, így egy-két csapkodás után partra értünk, de minden tiltakozásunk ellenére újból és újból beledobtak a vízbe. Néhány lecke elég volt, s pár nap múlva már mi kacagtunk a következő tanuló áldozaton. Talán a folyó is velünk nevetett!  
Legnagyobb kincs a felfújt traktorgumi volt! Többen ráültünk, kezünkkel irányítva siklottunk a vízen le a szomszéd faluig!  Nemegyszer pottyantuk be róla a vízbe, de nem lett baj belőle.
 Az Olt híd lábánál sekély volt ugyan a víz, de alattomos örvénnyel riasztott tova mindenkit. Mellette, tisztes távolban át lehetett kelni a vízen, a helybeliek gyakran használták ezt a térdig érő átjárót. Nagy kerülőt takaríthattak meg ezáltal nyáron. Városi unokák is jöttek haza nyaralni, s mi lett volna jobb szórakozás, mint a folyóban való pancsolás!  Az egyik nagymama is elhozta unokáit fürdeni, a gyerekek a híd melletti átjárón igyekeztek a sekélyebb víz felé. A sodrás elkapta az egyiket, s vitte a forgó felé, a testvére segítségére indult, s már ő is le-fel bukott a gyilkos forgóban. A jajveszékelést, sikoltozást, kiabálást soha nem felejtem el, pedig több, mint félszáz esztendeje történt! A magas hídról ugrottak ruhástól az arra járók a gyerekek segítségére. Mind a kettőt sikerült kihozniuk a vízből, fejre állítva rázogatták, mellüket gyömöszölték, élesztgették, ahogyan tudták! Lélegzet visszafojtva, rémülten néztük, mi lesz már! Aztán vizet köpve, fulladozva életre kelt az egyik. Testvérének emlékét hosszú ideig egy vaskereszt őrizte, de idővel az örvény elmosta, kiegyenesítette a partszakaszt. A belefúlt kisgyermek emléke örökre a szívünkben maradt. 



11 megjegyzés :

  1. Most érdemes volt követnem bolyongásaidat, kedves Hajnalka. (h)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hajnalka.

    Jól, lényegre törően megírt drámai történet, amire az utolsó meglévő hajdani gyerek is emlékezni fog.

    Gratulálok.
    gyuri

    VálaszTörlés
  3. Szomorú véget írtál ennek a résznek, kedves Hajnalka. Egyben felidézted múltamból azt az emléket, hogy miként verték le párszor a nagy autógumin ülők a kezemet, hívén, hogy szórakozom. Pedig hirtelen mélyült az Ipoly vize, s én még nem tudtam úszni. Szerencse talán, de sikerült kijjebb vergődnöm... - Írásod is bizonyítja, milyen könnyen fordulhat a viháncolás tragédiába.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt a rettenetet, amit átéltél akkor, nagyon megértem. Egy újabb témát adtál. Üdv.

      Törlés
  4. Drága Hajnalka!

    Élethűen megírt elbeszélésed sajnos tragédiával végződött.
    Írásaid mindég lekötik figyelmemet egyéni stílusoddal.
    Szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
  5. Kedves Hajnalka,

    Alaposan szíven ütött a történeted, és most is remekül megírtad.

    VálaszTörlés
  6. Megrázó eseményt örökítettél meg, kedves hajnalka!
    Üdv: Szabolcs

    VálaszTörlés
  7. Hajnalkám, nagyon szépen megírt, szomorú történet, elég életre bevésődött.

    VálaszTörlés