Tóth Sarolta: A játék mint tevékenység



Saját tapasztalatai alapján mindenki sokat tudna mesélni a játékról.
Gyermekként és felnőttként is minden önálló mozgásra képes élőlény tud és szokott játszani. Végtelen fajtája van a játéknak, másként játszunk gyerekkorban vagy felnőttként, szegényen vagy gazdagon, élvezetből és nyereségből vagy sportból, versenyzőként vagy színházban szereplőként.

Ezek közhelyek, de a játékoknak története is van. Ez főként a technikától és a környezettől függ. Sajnos, ma a gyerekek nem játszanak együtt sokan, bár talán soha nem volt ennyi pompás játékokkal felszerelt játszótér, mint manapság.

Miért is alakult ez így? Sok időt töltenek intézményekben – iskola, óvoda – keveset a szomszéd gyermekekkel. Drága elektromos játékszerekkel látják el őket a szülők, az okos telefonokon egyéb hasonló játékszereken a gombokat nyomkodják, nem beszélgetnek, nem foglalkoznak csapatban  hagyományos játékszerekkel, pajtásokkal. nem ismernek körjátékokat, sántikálást, labdajátékokat, ugrókötelet. Nem olvasnak meséket, a TV-ben erőszakot mutató filmeket néznek, a példákat követik társaikkal szemben. Szókincsük szegény, viselkedésük erőszakos, a felnőttekkel szemtelen. Ki a hibás vajon? Van-e kilátás ebből kijönni?

Tanárként, szülőként sajnálattal tapasztalom ezt, mert az egész társadalom kárát látja majd. A trágár beszéd is jellemzővé válik, a példa a felnőttektől származik, a TV-ből is időnként. Romlik nyelvünk a rövidítésektől. /SMS/.
A klasszikus játékok nevelő, örömszerző hatása eltűnik gyermekeink életéből, és ezzel sokat veszítenek.


7 megjegyzés :

  1. Rövid írásodban sokat mondtál a játékról, kedves Sarolta. Való igaz, sok minden tereli el a gyermekek figyelmét egymásról, a már meg sem lepődünk, ha egymás társaságában a különféle kütyüket nyomkodva lógnak a fiatalok. De nyilván nem mindannyian. Nyilván olvasnak is sokan, meg keresik a közvetlen élőbeszéd alkalmait. Nyilván a felnőttek túl gyorsan általánosítanak. Nyilván... nyilván... Bízzunk abban, hogy a technikai fejlődés profitál ebből is. És reméljük, az ifjak rájönnek, hogy egymás közelségét jobban is megbecsülhetnék! :)

    VálaszTörlés
  2. Legyen valóság a jövőben kincstári optimizmusod.A gépiesedés ne vegye el a lelki értékeket. Egymással is sakkozzanak, ne csak az okos kütyükkel.
    Könyvet is olvassanak, ne csak E-könyvet, papírt is .
    Bocsáss meg, én túl öreg vagyok - a múlt század első feléből jöttem, a gyerekkorom szegényes tárgyi eszközei ellenére acsapatjátékokról szép emlékeket őrzök.

    VálaszTörlés
  3. Házunk előtt két játszótér van, hinta, mászóka, csúzda. Gyerek alig. A labdát nem egymásnak,hanem a garázskapuknak, erkélyeknek dobálják, figyelmeztetésre nyelvetöltenek.
    kamaszok zsarolják, megverik, esetleg megölik a nagymamát pénzért. Egymást is bántják. Nem a gépeket hibáztatom, a felnőtteket és a korszellemet, ami ezt hozza, terjeszti. A TV és az internet műsorai gyerekeknek!! Brrr!
    Vidám gyerekkacajt rég nem hallottam.

    VálaszTörlés