Vasi Szabó János: Dentaku - Poroszkálok megint kékbe nyúló mezőkön




III.


Esőszagot izzadtak a házfalak. Az úton tengernyi pocsolya csillogott. A járókelők átugrották vagy kikerülték. Nem érdekelte Kallocsányt a ráfröccsenő sár, az átázott műanyagtalpú vászoncipő cuppogása. Jókedvűen ment a célja felé. Várta a viszontlátást a széles látókörű, izgalmas emberekkel, a barátságos hangulatot, a lelki összetartozás érzését! A Szabadság sugárút végén járhatott, mikor egy szakadt ruhájú, csapzott hajú nő loholt el mellette. Futtában a Zoltán mögött lépdelő alvilági forma férfinek kiáltott oda.

– Hé, Lakatos Józsi! A zsernyákok lekapcsolták a végeket, egész a Belorusz térig! El ne kapjon a razzia!


– Kösz, Maja! Már itt sem vagyok! – azzal a fickó szabályos hátraarcot csinált, s szaporázta az ellenkező irányba.


Kallocsány magában nevetett: hogy fut a kis ribanc, meg a stricije! Szemezett az utcai büfé mandulaszemű felszolgálónőjével. Sebes léptekkel átvágott a belvárost a keleti szektorokkal összekötő hídon, csak átment volna. Eltorlaszolták a vasbeton kolosszus közepét a rendőrség járművei. A kékegyenruhások és a munkásőrök igazoltatták az embereket. Rá sem hederítve a tiltakozásra mindenkit visszafordítottak a folyó menti kerületek felé.

Zoltánon rossz előérzet lett úrrá. Az egyik tagbaszakadt munkásőrtől megkérdezte:

– Polgártárs, miért zárták le a hidat?

Beszédes kedvében volt a szögletes állú férfi, mert foghegyről odavetette:

– Az Elhárítás lekapcsolt néhány nyugati kémet a Grósz Károly utcában, meg a velük összejátszó helyiek közül sok tagot... De ezt nem tőlem hallotta! Hátra arc, mozgás polgártárs!

Kallocsány lába remegve lódult meg. Lelkében a félelem és a kétségbeesés vihara dúlt. Hogy történhetett ez? Biztos, hogy a Hertelendyék búvóhelyét fedezték föl!

A híd lábához érve elerőtlenedett, nekitámaszkodott a pasztellszínű sarokház falának. Nem maradhatok itt! Felfigyelhetnek rám az utcai lámpákra szerelt kamerákról. Lehet, hogy köröznek. Az ujjlenyomatom ott van a bejárati ajtó lapján. El kell tűnnöm mielőbb!

Szürkéskék Ladák raja száguldott Kelet felé. Oldalukon felismerhető volt az Elhárítás emblémája.

Árulás! Mindenki lebukott! Szegény Hertelendy, Díáz és a többiek! Szerencse, hogy késve és gyalog indultam el: most én is ott ücsörögnék összeverve valamelyik rabszállítóban.

A zsúfolt buszon majd agyonnyomta a sokaság. Ennek most örült, összehúzta magát. Remélte: termetével nem lóg ki túlságosan az utasok tömegéből. A munkásszálló épülete előtt szállt ki. A kapucnit a fejére húzva rohant fel a lépcsőn, az ügyeletesnek csak egy fejbólintással köszönt.

A hálókörlet üres volt. Vászon hátitáskájába dobálta a legszükségesebb ruhadarabokat, a közös hűtőből kivette az összes konzervet (a társaiét is) és egy zacskó kétszersültet. Belegyömöszölt még két palack ásványvizet, s már be is csapta maga mögött a körlet ajtaját. A lépcsőházban találkozott az első isme-

rőssel. Kenéz István láthatóan fel volt zaklatva.

– Képzeld Zoli, bemondták a tízórás hírekben: államellenes összeesküvést hiúsítottak meg a fegyveres erők! Itt a Vízivárosban! Aljasság!

– Nem hallottam, Pista. Ne haragudj, mennem kell!

– Hová rohansz?

– Összejöttem egy csinos barnával, pihenős vagyok, csinálunk nála egy pizsamapartit.

– Akkor siess, jó hempergést komám!

Kallocsány mosolyt erőltetett az arcára. Ahogy kijutott a nagykapun felsóhajtott. És most merre? Keletre semmiképp, ott nyüzsögnek a biztonságiak.

Észak és Dél kopár vidék. Irány nyugat, a hegyek!

Leintett egy taxit. A sofőr blokkolt és elindult a Folyón át Nyugat- Víziváros irányába. Nem nézett ki a jármű ablakán, tudta, hogy a belváros lerobbant bérházai közt haladnak. Ahogy a kocsi elhagyta a nagy víz ezüst fonalát régi silány épületek közt vitt az út. Miután mögöttük maradt az Ó-Víziváros dombol-

dalba épült bódérengetege, nagyot fékezve megálltak. Kallocsány nehéz szívvel szedelőzködött össze, s mászott ki a fűtött járműből a fanyar szagú ködbe. A taxis fürkésző pillantása szánalommal telt meg, aztán becsukódott az ajtó és a

Moszkvics elszáguldott a város irányába. Sándor egyedül ácsorgott az út szélén.

Elöntötte elméjét a keserűség:

Mi volt a bűnünk? Amivel riogatják az embereket a Híradóban csupa hazugság, koholt vád! Mi lesz Vízivárossal, a Népköztársasággal, ha mindem polgárt egyetlen Párt szolgalelkű követésére kényszerítenek? Milyen az élet az Unióban, ahol pluralizmus van és szólásszabadság?

Ócska cipőjével rugdalta az obszidiánszín kavicsszemeket, amik két oldalt borították a töltést. Tősgyökeres városiként viszolygott a tágra nyílt tértől. A köd fölszállóban volt, előtűnt a harmattól csillogó, gazzal benőtt táj. Tízezer éve a Föld jégkorszakának végén a barlangjából előmerészkedő ember érezhette ezt a rátörő magányt. Sándor – akárcsak egykor az őse – végleg el volt vágva szülő-helyétől, éltetőjétől...

A távolból is föllebbent a párafüggöny, feltűnt a Középhegység fűrészfogszerű vonulata. Napfény ragyogta be a tájat, a levegő megtelt madárcsiviteléssel.

Kallocsány Sándor lelkéről mintha kősúly gördült volna le: a múlt ballasztja. A megkönnyebbülés érzésével egy rég olvasott vers részlete szakadt fel ajkán:


Poroszkálok megint kékbe nyúló mezőkön.

Rézarcú nap villan a pocsolyán.

Szívemben más bú-öröm kincsét őrzöm,

új beszédet tanulgat már a szám.12


Kallocsány Sándor kigombolta mellkasa fölött a kabátot és határozott léptekkel nekivágott az ismeretlennek.


Szombathely, 1988-2016

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése