Molnár József: Halhatatlan szerető

 

 



           Inspirációk Simone De Beauvoir olvasása közben

 

 

„Meddig él az ember, ha halhatatlan?”

 

I.

 

   Ott fekszik az ágyban, eleinte észre sem veszi. Ő elnéző mosollyal nyugtázza, kérész életűnek nevezi, őt, a nagy színésznőt, akinek hatalmas sikere volt este a színházban Rosalindaként.

Ez nem fontos, mondja a halhatatlan, de mivel még mindig nem hiszi, hogy az, bizonyítékként a torkát vágja...

 

A lecsordult vér szélesedő patakokban hull a szőnyegre... A vérzés, ahogy jött eláll.

   - Hiszel már nekem? - kérdezi az asszonyt, akinek szüksége van a halhatatlanságra, s talán a férfira is:

   - Mesélj magadról.

   - Majd ha megszeretsz, mondja a férfi,

közben mosolyog a szája, és már csak egy forradás jelzi az iménti "tréfát."

 

   Valamit titkol előttem, véli Rosméri, de majd kiszedem belőle. Ekkor már meztelenre vetkőzött a tükörszobában, hány van belőlem, kérdezi a számtalan arctól, kik visszanéznek rá: Mind meg fogtok halni!!! - förmed rájuk dühösen, és a titkokkal telt férfi karjaiba vágyik:

az kisétál az ajtón.

 

II.

 

   Szavak találnak szavakra, test a testre. Rosméri magába szívja a férfit, majd elengedi. És hiába várja. Nélküle nem tud létezni!

 

Elengedte a sikert, a dicsfényt, a karriert.

Már napok óta Fuché szemével lát. Mit neki filmszerződés, mit neki a világ összes színpada, ha nem borul rá többé a férfi, ha nem takarja be a hallhatatlanság mindent

látó szemével.

 

 

 

 

III.

 

   Nincs olyan, hogy valamit megkapsz, és örökké tiéd. El fogod engedni, ráunsz, mert megöregszik melletted; meghal, vagy másra vágyik. Másra vágyott már kezdetektől fogva.

 

A hatalom megszerzéséért meg kell küzdened, míg megszerzését meg kell védened. Kétszáz évig harcoltam egy városért, amelyet végül meguntam. Rájöttem, már más kell. Nagyratörő terveim teljesültek, meghaltak, akiket szerettem. Itáliát francia és német marcangoló kezek tépik. Felmegyek a német-római császárhoz, elmondani, hogyan lesz a világ ura.

 

IV.

 

   Irigyelnek, mint aki a szerencse birtokosa. Világot látok, elmegyek Spanyolországból, a kikötőkben arannyal, ezüsttel megrakott hajók; Cortez kiirtott indiánjainak verítéke. Mégis üres a kincstár. A vallásháborúk sosem érnek véget. Ma sem halok meg, a mártírok mosolyogva égnek. Károly az igazság súlya alatt megöregedett egy perc alatt, a császári korona billeg a fején. A tervek arra valók, hogy kivérezzenek.

 

   1660. Felégett falvak. Canada földjén járok, évekig egyedül. Újra érzem, hogy élek. Cavier mániákusan keresi a kínai kapcsolatot, egy átjáró folyót, mely hírnevét a magasba röpíti. Közben Montreálba „ugrok” élelemért, mire visszatérek, győz a skorbut, a legyőzhetetlen hit porrá égett. Győzködésemre fregattra szállunk, zátonyra futunk.

 

V.

 

   Tanulás, iskola, tudásvágy, mind felesleges, ha túl kevés az élet rád eső darabja. Armonella tündöklő madár, ki folyton egy jobb és igényesebb világról énekel. Megszerettem, vagyonom az övé. Cabriol, „hű” szolgám bosszúszomjas, elárul, mert kigúnyoltam, játszottam vele. Nőm belehal az igazságba.

 

Mert az igazság öl. Ahogy a túl magas lépcsők, és ha nem magadban hiszel. Csak magadban bízz! Bertold hisz a munkásokban. Hatalmat, függetlenséget adna nekik, csak az időpontra vár, amikor mind egyszerre fellázadnak. Az lesz az igazi forradalom. Túl sok a közös vonásunk, s ha ezt észreveszi, kéri, hogy segítsek. Nem bánom.

   - Te majd beszélj a munkásokkal! Rád hallgatnak, mondja, és igaza van. Újra élek!

 

 

   De mit ér a szó, még kinyomtatva is. Mindenkinek más a véleménye. Eggyé kell olvasztani azt, ami a miénk! Félek, túlélem őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése