Kapolyi György: Ghost riderMinden holdfényes-csendes éjszakán megjelent. Látni nem lehetett eleinte, csak érződött valami szokatlan feszülő jelenlét, ami fokozatosan erősödött.
Mintha még nagyobbá és súlyosabbá vált volna a csend, a tücskök is elhallgattak, a levegő sűrűvé vált. Az egész éjszaka megdermedt, hűvös szellő támadt, zizegtek a lombkoronák, távoli, nehéz sóhajra emlékeztető hangjaik nem hatottak megnyugtatóan.
Az égbolt ezernyi csillaga elhalványult, tompa hideg fényeikkel kővé változtattak minden élőt.
Ahogy közeledett, eleinte valószínűtlen messzeségből hallatszottak lovának ütemes dobogó hangjai, majd felerősödtek, és minden kétséget kizárt, hogy merre száguld.
Maga előtt sodorta a szelet, és a néma éjszakát. Fekete harci ménjének csattogó patái dübörögve töltötték meg a teret, díszes, ékkövekkel kirakott lószerszáma világított a sötétségben. Nyitott, habzó szájából örvénylett egy vörös hab.
Fekete lovasa szálegyenesen ült nyergében, jobb kezében nehéz kardját markolta, baljában a rézzel kivert gyeplőt.
Csuklyája teljesen elfedte fejét és arcát, nem lehetett tudni, van-e egyáltalán feje, az arc helyének sötétjéből két zöld szem világított.
Nehéz köpenye úszott utána, mint csapkodó szárnyak, minden irányban lobogtak, tekeregtek, eltakarva még azt is, ami a háttérből maradt.
A semmivel nem összetéveszthető nehéz szag, olajos masszaként örvénylett a jelenés körül, beömölve az emberek szívébe, agyába és lelkébe, ahol, mint vészjósló rettenet, élt és figyelt az élet utolsó percéig.
Ahol lovának patái érintették a talajt, minden elszáradt, lovasának meg-megvillanó kardja, amire rámutatott, az porrá omlott.
A paták távolodó dobogása feloldotta a félelmet és szorongást, mély, megkönnyebbült sóhaj görgött végig a fák között, visszaállt az éjszaka kábult, elringató békéje.
A Ghost Ridert perceken belül elfelejtették, bár tudták, mindig is jönni fog újra és újra, de egy állandó rettegésben nem lehet végigélni egy életet.        


Kép: Kapolyi György alkotása7 megjegyzés :

 1. A félelem, amely mindenkit meg tud érinteni... Lehet az a konkrét mindennapi veszedelmek lelket romboló hatása, lehet a kilátásba helyezett rettenetek képe, lehet az elmúlástól való rémület... Ha így nem lehet élni, vajon mit tehet ellene az ember? Az utolsó mondat után jöhetnének a gondolkodó olvasók válaszai... Valahogy így tervezhetted, Gyuri? :d

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valahogy így Gábor.
   Az ember, egész életén át, valamitől vibrál, mert tökéletesen látja önnön tehetetlenségét.
   Nincs ötletem, hogy lehetne ezt kivédeni.
   Köszönöm kommentedet.
   gyuri

   Törlés
 2. "...állandó rettegésben nem lehet végigélni egy életet" - bizony ez egy nagy igazság!
  Üdv: Szabolcs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szabolcs.

   Egyetértünk, bele vagyunk kényszerítve, a meglévőnkbe, sötétben futunk valamerre, egy igen göröngyös, váratlan akadályokkal tűzdelt úton.
   Nehéz jó képet vágni hozzá...

   Köszönöm, hogy olvastál.
   gyuri

   Törlés
 3. Kedves Gyuri,

  Bizony az amíg élünk folyamatosan körülleng bennünket az élet és a halál, a bizonytalanság és veszély, de ezen szerencsénkre és hála Isten felül tudunk emelkedni :) ahogy írod a végén, nagyon tetszett a borzongató írásod :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Noémi.

   Örülök a véleményednek, és köszönöm a látogatásodat.
   gyuri

   Törlés
 4. Gyuri, hiába mondjuk, hogy félele, nélkül nem lehet élni, mégis félünk. Hol ettől, hol attól, átmeneti a hiánya,pedig mennyivel könnyebb lenne nélküle. Mindennapos félelmünk: aki szülő, nincs olyan nap, hogy ne féltse valamitől a gyermekét. Tetszett :)

  VálaszTörlés