Bige Szabolcs: Csak egy pár bakancs



Jakab Laci barátommal egy osztályba jártunk, ás egy utcában lakunk. Egész nyáron, a Körös parton tekeregtünk, hitványkodtunk, de arra ügyeltünk, hogy senkinek ne okozzunk kárt. Csoda jó hely volt az a Körös part. Mint a dzsungel. A város eltervezte a parkosítását, de csak addig jutott el, hogy a kert tulajdonosoktól elvett tíz métert a vízparttól számítva. Ott maradtak a kertvégi növények, fák, s egyebek. Egyik helyt még egy kacsaúsztató is kívül került a kerítésen. Micsoda játszótér keletkezett ott a gyermekek örömére végig a parton. Lehetett indiánháborút játszani a díszbokrok, s gyümölcsfák között. Persze e kert volt tulajdonosainak ez inkább bánatot okozott, mint örömet. De nekünk, gyerekeknek maga volt a gyönyörőség!
Másik kedvelt helyünk a piac volt. Hétfőn és pénteken tartották a hetipiacot, s ha csak tehettük, kimentünk. Szerettem az ide-oda hullámzó embertömegben sodródni, bámulni a népeket, meg persze a kirakott árukat. A sokféle gyümölcsöt, zöldséget, az élőállatokat; hoztak oda ki eladásra szánt kutyakölyöktől a papagájon és kanárimadáron keresztül mindenféle kisállatot. Legjobban a nyulak tetszettek – fehérek, feketék, tarkák, rőt-barnák, vadas színűek, kékes szürkék. A lógó fülű hollandtól a magyar óriásig ott vártak a vevőikre a gazda ketrecében, vagy kosarában.
A piacok netovábbja azonban a vasárnapi zsibogó, az ócskapiac volt. Hogy mi mindent lehetett ott kapni! S mennyi ember! Bámészkodtunk, s hallgattuk a sokféle beszédet. Vásárolni se ott se a hetipiacon nem szándékoztunk, kivéve, ha otthonól megbíztak valamivel. Ez megesett néha, ha kellett a konyhába friss zöldség. 
Most, csak úgy a magunk szórakozására lófráltunk a sorok között. Ahogy ott tébláboltunk, Jakab Laci barátom az egyik asszonynál, aki mindenféle holmit árult, ami otthon fölöslegessé vált, meglátott egy ügyes bakancsot, ami éppen jó volt a lábára.
- Jaj, tessék nekem félre tenni – kérte az árust -, megyek, kérek pénzt anyukámtól, aki itt van a másik soron, és jövök vissza, hogy megvegyem.
- Jól van, fiacskám, de vidd magaddal a cipőt, lássa anyukád, hogy mit akarsz megvenni, s ha neki is tetszik, hozd a pénzt. Ha nem, akkor a cipőt.
- De hát, nem is tetszik ismerni, hátha meglógok a bakancsokkal?
- Vigyed csak, vigyed. Látom én, hogy becsületes gyerek vagy!
Laci barátom még ötven év múlva is meghatódva emlékezett erre a vásárra…


8 megjegyzés :

  1. Bizony-bizony. Egyre kevesebb a becsületes ember. Szabolcs! Hogy te milyen tömören írtál?! Csodálkoztam is, mert hozzászoktam a nagyobb lélegzetvételű írásaidhoz, de ez így szép, ahogyan van, s még párhuzamok is vannak benne. Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!
      Köszönöm a szavaidat. Az igazsághoz tartozik, hogy két embernek óhajtottam emléket állitani – Laci barátomnak és a zsibvásáros asszonynak.
      Üdv: Szabolcs

      Törlés
  2. Igen jó szöveg. Példázza, hogy mit jelent a bizalom a jóravaló ember számára. Az összefogottságot, tömörséget Dittához hasonlóan méltatom. Magam is egyre inkább úgy vagyok vele: minél kevesebb szóval mondjam el, amit szeretnék. Lehet, hogy mert keveslem az előttem levőt, ezzel is tisztelni kívánom mások idejét? Talán ez is lehet téma, kedves Szabolcs, nem igaz?! :) - A mellékelt bakancs nagyon ismerős, mondhatni világhíresnek találom, amennyiben Van Gogh festményét látom... :d

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a bakancs valóban az a bakancs. (Van Gogh: Parasztcipők 1886)

      Törlés
  3. Jó volt olvasni az írásod!
    Szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szabolcs,

    Nagyon kedves ez a történeted is, olyan jó volt elolvasni.
    (h)

    VálaszTörlés