Kapolyi György: Vihar



A heves szélrohamok úgy vágtak végig a girbe - gurba utcán, mint a korbács.
Felborogatva a kapuk mellé kikészített kukákat, lesodorva az ablakpárkányok virágdíszeit, az úttest felett vadul himbálózó lámpák repkedő fényei, mintha megelevenítették volna az utca képét.
Kabátgallérját a feje búbjáig felgyűrve, előredőlve, terpeszben próbált lépkedni, a kíméletlen széllel szemben. Bizonytalan tántorgását, ha valaki látta volna, az meg lenne győződve arról, hogy erősen részeg. A folyamatosan arcába csapódó por és szemét miatt, nem is látott.
Hol előtte, hol mögötte, éles csattanások jelezték a megbomló tetőkről érkező cserepek, és palák érkezését.
Hát, ebbe bele lehet dögleni – sziszegte összezárt fogsorral, próbálva elterelni figyelmét növekvő, vészjósló egyedüllét érzéséről.
Lábait magasabbra emelve, szinte maga alá igyekezett taposni a szembe rohanó szelet, hallván, a mögötte egyre nagyobb puffanásokat, ez a hatalmas erő, kezdte megbontani a téglafalakat.
Minden mozgott, dübörgött, az átláthatatlan portömeg eltakarta az egész panorámát, csak botladozni tudott a sokasodó épülettörmelékben.
Sosem fog véget érni ez a szörnyű éjszaka – tört ki belőle a kétségbeesés sikolya, vékonyan, cincogva, rá sem ismerve a saját hangjára.
Valahol előtte, a portól láthatatlanul, óriási robajjal kidőlhetett egy egész tűzfal, keresztbe lezárva az egész utcát.
Egy tégladarab, úgy csapódott mellkasának, hogy hanyatt esett. Hasra fordult, de nem tudott felállni.
Kimerültségét, irtózatos félelmét, kisöpörte egy régi emlék. Gyertyafényben úszó karácsonyfát látott, csillagszórók szikrázó fényeit, és szeretteit a fa alatt álló ajándékok között állni, ünneplőben, mosolyodva nyújtották felé kezeiket.
A nyaralások képei is megelevenedtek, csónaktúrák, hegyes völgyes panorámák a folyó mentén, rég nem látott barátok, ismerősök integettek felé a parti sziklákon állva.
Már nem hallotta a vihar dühöngését, a leomló házfalak robaját, csak sodorták hajdani emlékei, és boldog volt.
A folyóparti fák közül megjelent apja, mosolyogva nyújtotta felé mindkét kezét.
Ő, felállt a fűből, és a felé nyújtott kezeket megfogva, elindultak a távoli erdő felé.


Kép: Kapolyi György alkotása


4 megjegyzés :

  1. Kegyetlen vihar, tornádó, szélvész, forgószél - valóságos, vagy áttételes értelemben vett - mindenképpen végzetes lehet...

    VálaszTörlés
  2. Baljósan indult, aztán úgy is folytatódott írásod, Gyuri. A viharban elvágódott ember előtt lepergett az a bizonyos "élete-filmje", a legkedvesebb emlékeivel. És várta-vitte őt az apa, mosolyogva - élete végének ez lehetett a legszebb pillanata. - Tetszett írásod, Gyuri. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szavaidat, az ember, valójában sérülékeny, és védtelen. De tudom, hogy majd értem is, az apám fog eljönni...
      gyuri

      Törlés