Könyvajánló - Kertész Éva: A család, az szent





Nagy örömmel tudatom minden egyes szerzőnkkel és olvasónkkal, hogy megjelent Kertész Éva: A család, az szent című könyve.
A kötet mindenek előtt korunk morális kérdéseit vizsgálja úgy, hogy a múltat, a megélt, s átélt, az emberek életét oly sűrű szövevényeken keresztül átható történelmi valóságot meséli el. Mindeközben identitásokat, gyökereket keres és oly bájosan vegyíti el az olvasót a valós és transzcendentális szereplői között, hogy mindannyian egy történet, egy beavatási rituálé résztvevőivé válunk. Már tudjuk, hogy az egymás után következő nemzedékek sorsa kozmikus hatalmak fényéből táplálkozik, s a cselekménybe minden később érkezőt előre determinál.
Kertész Éva művei így vezetnek valamiféle ősi, szent rítusba, , valamiféle egyedi tudásnak olyan közösségi átadásába vezetnek be, amelynek bűvölete végig a szakralitást sugallja.
A profán világból kiemelkedni ugyanis csak azok képesek, akik elkötelezettek, akik hisznek az írás minden szenvedésen átsegítő oltalmában, s annak a modern világ rendjét is megváltoztatni képes gyógyító és kultikus erejében is.
A ma embere folyton szalad, siet, nem igazán találja helyét ebben a világban, de szerencsére vannak költők, írók, s olyan művészek ők, akik nyitottak nem csupán saját, magasabb rendű egójuk felé, de, ahogyan a belső tükrük a világ felé vetítődik, s művészi hatásuk különös fénytörések által visszaverődik a lelkükbe, úgy fokozódik a természetes tehetségük és kreativitásuk, hogy egyre inkább csak adhassanak. Ily módon növekedésük és változásuk erőfeszítés nélküli folyamattá válik, hiszen a tudatalatti korlátok, blokkok felszabadulnak, s immár megtisztulva, szabadon vallanak.
Hogy miről?
Életről és halálról, a test rozoga palástjában elbukó és folyton felállni képes Lélekről, arról a milliónyi spektrumú hatásról, amikor apró puzzle darabokból építik újjá azt a szigetet, amelyben nem tesznek félre senkit és semmit sem, ahol örökös nyár van, s a boldogság kék madara bárki számára elérhető, ha másként nem is, de a remény által.
És állomások, szellemi utazások, ráhangolódások… A félelem nélküli élet naponként megfeszülő genezisei, bátorság és erő.
Ez a fajta alkotói tevékenység misztikum, amely megmutatja, milyen hatalmas erővel bír, ha valaki befelé fordítja tudatának keresőfényét, és minden életeseményt tudatossága növelésére használ fel.
A festők ecsettel, a muzsikusok hangokkal, a szobrászok vésővel, az építészek terekkel, az irodalmárok szavakkal, emóciókkal és egyéniségük teljes varázsával bűvölik el a beavatandó, komplementáló embert, s nincs és nem is lehet ennél szebb mesterség.


M. Fehérvári Judit

magyartanár, publicista

6 megjegyzés :

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Én is, s őszintén hiszem azt, hiánypótló ez a könyv, már csak azért is, mert én valóban elolvastam!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok kedves Éva. Nincs annál nagyobb öröme egy írogató embernek, mint amikor a kezében tarthatja a könyvét.

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok, kedves Éva, a könyv megjelenéséhez! :) Nagyon tetszett Ditta ajánlója is! :) Lehetséges lenne egy részletet közölni belőle itt, ezen az oldalon? Hogy legyen fogalmunk, mire esett, mit világított be e mű írásakor tudatod "keresőfénye".

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Nektek, hogy figyelemmel kíséritek írásaim sorsát. És azt is, hogy véleményetekkel segítetek módosítani is. Az anyag összeszedésében Ditta volt segítségemre, rábízom, hogy mit tart az utóbbi ajánlatról.

    VálaszTörlés