Nemzetközi raku-kerámia Alkotóház Kishegyesen


              


    



Az idén, 2013. június elsején és másodikán ismét kinyitotta kapuit a kerámiai Dévics Imre Szabad Alkotóműhely.
   Az jutott az eszembe, amikor még Dévics Imre Kerámiai Művésztelep név alatt folyt az alkotómunka, egy hetedikes tanuló rám kérdezett: „Megszűnik-e a művésztelep, mivel nincsenek meg még az alapvető feltételek sem a munkához”
–Igaz, hogy nincs hol kiégetni az elkészített munkákat, de megőrizzük, kiszárítjuk őket, és hiszek abban, hogy jóra fordul a sorsunk. Az vigasztaljon téged is, engem is, hogy nem lesz megszakítás. Ez alatt azt értem, a Művésztelep ötvenedik jubileumát nem hagyjuk a semmibe veszni. Ezt az ötven éves alkotói tevékenységet megmenteni nem lesz könnyű, de három amatőr megtesz mindent ennek érdekében.”
Ezek voltak: Sípos Etelka,
Tumbász Margit és
Marković Radmila
Most utólag mondom: mennyire igazam lett.
Köszönve a Helyi Közösségnek és az akkori Önkormányzatnak, Csernus László művész és testvére, Szalma István segítségével, égető kemencéhez jutottunk, raku kemencéhez, és azóta megszakítás nélkül folytatódik az alkotó műhely, ahol nem csak a tanulóknak és az amatőröknek, hanem a művészeknek is van külön alkotási lehetőségük, ami nagyon fontos, hiszen a színvonalat meg kell tartani minden áron.
Az alkotóműhely mottója:
 „Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd a fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd őket és bánj velük jól, jusson időd arra, hogy azt mondd nekik,” sajnálom”,  „bocsáss meg”,  „kérlek”, „köszönöm”, és mindazokat a szerelmes szavakat, amelyeket ismersz.
Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért.
Kérj az Úrtól erőt és bölcsességet, hogy kifejezhesd őket. Mutasd ki barátaidnak és szeretteidnek, mennyire fontosak neked”
                                                                                              (Gabriel García Marquez)

A művészek közül jelen voltak:
1.Miháljfi Marika  Srb
2.Mišić Obrad        Srb
3.Mile Ibolya          Hu
4.Tóth Eszter          Hu
5.Véber Dragana    Srb

Amatőrök:
 Vass Szabolcs            Srb
 Cservenák Erzsébet    Srb
Sípos Etelka                Srb
Marković Radmila       Srb
Lénárt Kornélia           Srb
Szenti Lilla                  Srb
  Az alkotóműhely munkáját Szalma István szervezte meg, adta a szükséges agyagtól kezdve a mázakig mindent.
   Az alkotás a kishegyesi „Ady Endre” Általános Iskolában, megfelelő körülmények között a két nap alatt látástól vakulásig tartott.
  A megerőltetett munkatempónak meg lett az eredménye.
   Kiváló alkotások kerültek ki a művészek kezei alól. Miháljfi Marika elmagyarázta, melyik szín milyen effektust ad. Alkotásai remekművek, ahogy mindegyik művésznek a munkája.
 Az amatőrök is saját tehetségükhöz mérten nagyon igyekeztek.
   Volt itt most játék a színekkel, próbálkozások, és az izgalom: Mit kapunk, ha kijön a tárgy a kemencéből.
  Mišić Obrad(ejtsd:Misity Obrád) végezte a legnehezebb munkát. A forró kemencéből kiszedte speciális fogóval az ezer fok körüli tárgyakat, és szakszerűen végezte a rakuzás finalizációját. Köszönet neki érte, mert kivétel nélkül mindenkiét szakszerűen finalizálta.
   Minden jó, ha a vége jó. Sikeresek lettek a tárgyak.
  Jó hangulatban folyt a munka. Még énekeltek is az alkotók, amíg festették a tárgyakat, mert már, mint ahogyan azt Csernus László kérte első alkalommal, mindenki zsenge (egyszer kiégetett) alkotással jött a Műhelybe dolgozni, mert a két nap nem lett volna elég, sőt lehetetlen lett volna az előlátott tevékenységet véghez vinni szárított művekkel.
 Amit imádok ezekben a találkozásokban, azt nem győzöm hangsúlyozni, hogy a művészek készségesen adnak tanácsot az amatőröknek, egymás között is véleményt cserélnek, és ez annyira emberi, annyira kifejezhetetlenül hangulatossá teszi a munkafolyamatot, mintha mindenki, egy nagycsaládhoz tartozna.
  Az étkezést Szalma István biztosította. Remélem az Önkormányzat, vagy a Helyi Közösség megtéríti neki a kiadásait, de az is lehet, hogy a Velker tanya tulajdonosa sem lesz szűkmarkú.
  Az elszállásolást Szalma István és az egyik amatőr biztosították a művészeknek.
  Nem marad el az alkotások kiállítása sem, amit szintén Szalma István meg az iskola igazgatónője, Molnár Márta döntik el mikorra tűzik ki, és Mohácsi Zoltán festőművész lesz a segítőtárs a galériában a munkák esztétikus elrendezésében.

 A sok ötletes megoldás, hiszen ezek a művészek nem ragadtak le ugyanannál a témánál, formánál, amivel elkezdtek dolgozni, hanem mindig újabb ötletekkel tarkították alkotásaikat, amivel nagyban emelték az Alkotóműhely és saját maguk tekintélyét.

A tárlat megnyitóján majd a változatos színösszeállításban az idei alkotások szépségében gyönyörködhetnek a művészetkedvelők.  

2 megjegyzés :

  1. Nagyon szépen köszönjük ezt a tudósítást Milácska! És szívből gratulálok Neked!

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm, hogy elolvastad, drága Ditta.
    Szeretettel: Mila

    VálaszTörlés