Bige Szabolcs:A kis szobor



Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis szobor… 
Göcsörtös botra támaszkodó öreget ábrázolt. Ott állt a tálaló polcán, két bokály között. Áron bá’ készítette a fazakas mester pihenés képpen a korongozás fáradalma után. Áron bá’ messze földön hírnévnek örvendő mestere volt a szakmának. Olyan tányérok, bokályok kerültek ki a keze alól, hogy gyönyörűség. Ha megunta forgatni a korongot - lábbal kellett, nem volt még divatban a motor -, vagy elfáradt, leült a füttő elé, s formázgatott valamit az agyagból, amivel különben is dolgozott. Formázott medvét, farkast, bivalyt, favágót, meg ami még az eszébe jutott. Gyúrt, formázott akkor is, ha jó kedve volt, s akkor is, ha bosszúság gyötörte. 
Most is mérgesen ült le egy darab agyaggal a markában. Dühös volt, mert a komája megcsalta – azt mondotta, hogy a Kalandán megriadtak a lovak valami rossz féregtől, s a szekér felborult, a fazekak fele odalett, összetörtek. De ki tudja, így történt-e? Nincs tanú, s bizonyíték sem, csak a koma szava. Áron bá’ őkelme meg maradt a kárral.
Nagy indulattal merült bele a munkába, s alakult keze alatt az újabb szobrocska. Az  alak egyik kezével göcsörtös botra támaszkodott, másikat tarkójára tolt kalapjához emelte. Akár milyen nekikeseredve dolgozott is, a részletek pontosan alakultak – jól látszott a lajbin és a harisnyán a sújtás, a kajla bajusz, az összevont szemöldök. Mire készen lett vele, a mérge el is szállt.  Miután kiégette a fazekakkal, tányérokkal, bokályokkal együtt, olyan lett, hogy még neki is tetszett.
- Na, állj oda a polcra, fazekak elé! – talált helyett neki.
Álldogált, ameddig álldogált ott a szobor, míg egy éjszaka a vihar kidöntötte a szín falát, ahol a cserepeket tartották. Összetört a sok fazék, bokály, de a szobor épen maradt. Még javában a káron kesergett Áron bá’, amikor rányitott egy átutazó vásárló, és miután kellőképpen révézeteskedett, meg sajnálkozott a történteken, meglátta a kis szobrot, s egyből megvásárolta.
Így került a haragos szemű öreg székely szobra egy fővárosi úri házba. Ott nem időzött sokat, mert a mérnök, aki megvette, súlyosan megbetegedett, és felesége a kezelő orvosnak ajándékozta hálából, hogy sikeresen sikerült úrrá lenni a bajon. A doktor felesége örömmel fogadta az ajándékot és még azon melegében tovább adta az unokahúgának, Ibolyának, aki éppen náluk vendégeskedett. Ő hamarosan haza utazott, és magával vitte a szobrocskát. Így került az öreg székely szobra a Körös parti városba. 
Ezzel még nem értek végett a szoborhoz kötött balesetek, baljós események. Ibolya a város szélén lakott, a folyótól nem messze. Miután megérkezett, hirtelen a környéken elszaporodtak az egerek és a lopások. Az egérinvázió egyre nagyobb méreteket öltött, s a lopások, tolvajlások, betörések is.
- Nézd meg ezt a kis szobrot – mutatott a tálalón álló tárgyra Ibolya, mikor meglátogattam otthonában.
- Látom, de mi a gond vele?
- Lehet, semmi, de mintha vonzaná a bajt.
- Nem egészen értem.
- Azért mondom, mert ezen a vidéken, ebben a városrészben rendes emberek laknak. Itt mindenki ismer mindenkit, a fűszereshez, a henteshez mindig ugyanazok az asszonyok járnak, csütörtök és vasárnap van 8 – 10 asztalból álló kis piacunk, nem kell felmenni akármi apróságért a nagypiacra. Szóval, itt nem voltak sohasem tolvajok. 
- És?
- És amióta itt van ez a mérges szemű alak, nyakunkba szakadt a sok kellemetlenség. 
- Add ide nekem, s én eldobom valahol, vagy elásom a kertben.
- Az nem jó. Már megpróbáltam elásni, de Bodri kikaparta és nagy boldogan behozta a konyhába.
- Akkor este beteszem egy nyitott ablakon. A kánikula miatt úgyis nyitva vannak az ablakok.
- Az sem jó. Nem tehetünk rosszat másoknak, ki tudja, mit forralna az új helyen ez a gonosz szobor!
Bár tiltakoztam a feltevés ellen, magamban szinte igazat adtam neki, mert mégis furcsa ez a sok egybeesés. Az egér mizéria akkor szűnt meg, amikor befogadtak három kóbor macskát. Minden egeret, amit csak észrevettek, megfogták és megették. A többi, meg amikor látta, hogy milyen ellenség került a környékre, kimenekült a mezőre, a rokonokhoz.
Egyszerre a tolvajlások is megszűntek. Vajon mi történt? A besurranó tolvaj többi között a szobrot is magával vitte! Úgy látszik megtetszett neki.
Ezzel egy időben nyoma veszett Kancsal Janinak, a környék egyedüli hajléktalan munkanélkülijének. Néhány jótét lélek megengedte, hogy a nyári konyhában, vagy a csűrben éjszakára meghúzza magát, de napok óta nem látta senki, és hogy a lopkodások is elmaradtak, biztosra vették az emberek, hogy ő követte el azokat.
Napirendre is tértek volna a dolog felett, míg a halászok ki nem fogták a Körösből, a város alatt. Fennakadt egy fűzfa gyökéren.  
A zsebében megtalálták a szobrot. A koporsóba, mellé tették, vele együtt temették el …



9 megjegyzés :

  1. Rejtélyes esetek sorát olvasom, s milyen más célod lehetett a befejezéssel is, kedves Szabolcs, mint a kis szobor bajt vonzó szerepére utalni... Persze, ne zárjuk ki a fatális egybeesések szerepét sem... Mindenesetre kedvére tettél írásoddal a különféle hitekkel, babonákkal birkózó olvasóknak is... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A véletlen összefüggések lehetősége nem tagadható, kedves Gábor, de a fantázia összekapcsolja őket - egy kis humorral megtűzdelve. Igazából baráti tréfálkozások eredménye ez a kis történet.
      Üdv. Szabolcs

      Törlés
  2. Poe is megirigyelné a történetedet, kedves Szabolcs...

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szabolcs,

    Hú, micsoda történet! Csoda érdekes volt és remekül megírtad, nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  4. Igazán jó, és jól megírt történet, kedves Szabolcs.
    Sajnáltam, mikor vége lett.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a véleményedet, kedves Gyuri!
      Üdv: Szabilcs

      Törlés
  5. Jó történet, érdekesen írtad meg, Szabolcs. Egy gonosz tekintetű szobor a végén gonosszá is vált. :)

    VálaszTörlés