Tomor Gábor: Közlekedünk…



Emlékszem M. úr majdnem balesetére: csaknem összeszólalkozott egy villamossal, de szerencsére idejében leállt, illetve a tuja is lefékezett. Fellélegeztem, na, ezt sikerült megúszni.
Későbbi találkozásunkkor emlékeztettem a szerencsés embert az esetre – ám őbenne az égvilágon semmi nem idéződött fel. Csodálkozott is akkori rémületemen. Legyintettem, magamban megállapítva, talán kissé túlzón: M. úr önveszélyesen vezet, s ennek nincs is tudatában.
Bezzeg mások, egész másak. Például az az ismerősöm, aki balesete miatt hosszú hónapokra esett ki a munkából. A zebrán gázolta el az ittas járművezető, akit pénz- és felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a bíróság. Az áldozat szabályos közlekedését hivatalos papír bizonyítja.
Vele ellentétben I. néni már nem volt teljesen ártatlan a nem kívánt ütközésnél. Bicegve, igen lassan lépkedett, amikor ráköszöntem. Sajnálkozott, hogy megtörtént vele a baj, és elismerte, hogy sáros volt ő is az ügyben. Az autós gyorsan hajtott, ő pedig nem szedte elég fürgén a lábait. Hetven felett persze ez nem, inkább a figyelem a jogos követelmény.
Nos, ők ketten azért dicsérhetők: az semmiképpen nem mondható róluk, hogy nem tudták, miként kerültek a gépkocsi elé… 


A kép címe: BKK-zene; Mátrai István munkája.


4 megjegyzés :

  1. Gábor.
    Az önveszélyes emberek, könnyen válhatnak közveszélyesekké is, ékesen bizonyítva sokoldalúságukat.
    De egyben marad az önveszély is, amit hihetetlen, de nem érzékelnek.
    A bizalom alapja, a gyakori ellenőrzés - mondta Lenin - és van benne igazság.
    Ha figyeltél volna, de nem figyeltél idióta címmel, baleset megelőzési tanfolyamot tennék kötelezővé...
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben a világban minden megtörténhet, még balesetmegelőző tanfolyamok elvégzése után is. Ki tudja, lehet-e ennek köze ahhoz, hogy minden átpolitizálódott mára. Még te is abból a szférából hoztad a fokozott ellenőrzésre irányuló javaslatot! @-) - Köszönöm hozzászólásodat, Gyuri! :)

      Törlés
  2. Szegény vétlenek... Ki tehet róla, hogy megkorosodván lassabban halad. Nemde inkább a járműt vezetőket kellene kárhoztatni. S bizony meg lehet fordítani a történeteket, s így lesznek a vétlenekből vétkesek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit akarhattam bizonyítani ezzel az írással, Ildi? Nyilvánvalóan részben azt, hogy szenvedélyes szabálysértők országa vagyunk. Számos esetben tapasztaljuk, hogy feljebb, még feljebb..., na, valahol arra ott, úgy szegik meg az előírásokat, ahogy nem restellik. Nincs vizsgálat, intézkedés, amikor kell, ezzel egyidejűleg pedig vannak kedvezményezettek. Nem csoda, hogy az utakon is anarchikus állapotok vannak, utaljunk csak a híradók napi beszámolóira... ;(

      Törlés