Apa




Első emléke Apáról pici lány korából maradt. Óriási csűr kapuja előtt állt, és keservesen zokogott. Nem nyílt a kapu! Apa….Anya…,hüppögött. Háta mögött a fák fenyegetően nézték, a kukoricásból furcsa zajok röppentek felé. Aztán egyszer csak megjelent Apa .
-    Itt vagy kicsim! – kapta ölbe, csókolgatta, vigasztalta a szepegő kislányt.
Ő pedig szorította, szorította  Apa nyakát. És megnyugodott.
Máskor meg az oviba vitte a vállára ültetve, onnan nézegetett be a szomszédok udvarára, s le a gyerekekre. Óriásnak képzelte ilyenkor magát. És az Oltban való fürdések! Apa úszott a hátán, aztán őt is vitte magával. Mennyit sikongott akkor. Félt a nagy víztől. De vele mindig megnyugodott, semmitől se félt.
 Hej, de kicsi most azt a víz! Apa se óriás a maga 170 centijével.
Mindig megvédte őt. Ha nem kapott kitűnőt az iskolában, anya megszidta, még a varkocsát is meghúzta, ha nagyon haragudott. Ezután előbb mindig apának mondta el a bajt. Anyának csak akkor, amikor jelen volt Apa is. Így elbújhatott a háta mögé a hajhúzás elől. Ám egyszer Anya hamarabb megtudta a tanító nénitől, hogy nem kapott kitűnőt. Ő meg várta apát, s hallgatott. Itt kezdődött a baj. Hogy nem mondta el. Volt szidás, de mielőtt a nyakleves következett volna, betoppant Apa. A megmentő!
 Felsőbe autóbusszal járt be naponta a közeli városba. Január volt, tél, hideg. Egyik szombaton havazni kezdett. Megállás nélkül hullott a hó, s a szél felkapta, vitte, s nagy torlaszokat dobált az utakra, udvarokra. Vasárnap estére még a falu utcáin is nehéz volt a járás. Néhol a kisebb házaknak épp csak a  teteje látszott  ki. Apa, Anya aggódott. Mi lesz az iskolával? Számára öröm volt, nem járt az autóbusz, a járhatatlan út miatt, nem kellett iskolába mennie. Néhány nap múlva aztán megindultak a hólapátokkal, de a városig még nem látszott az út. Apa elkérte a testvére szánját, lovait, Anya téglát melegített a lábukhoz, bundák, pokrócok kerültek elő. S indultak a városba. Az utat egy - egy fa jelezte néhol. Apa homloka gyöngyözött, amire beértek az iskolába. Ő elment hivatalos ügyet intézni, s órák után indultak haza. Már félúton találkoztak az úttisztítókkal.
 Apának már javakorabeliként  – a kollektivizálás miatt – el kellett mennie dolgozni a távolabbi városba. Mert a közösből bizony kevés jutott a dolgos embereknek. S a családnak pénz kellett. Naponta kora hajnalban kelt, késő délután érkezett haza. Egy kis háztáji is volt, ott tett vett sötétedésig. Még arra is jutott ideje, hogy a családdal elbeszélgessen, hét végeken pedig boldogan olvasgatott.
Soha nem panaszkodott. Mindenki szerette őt. Már nyolcvan év felé járt, s még akkor is eljárt kerékpárral a városba rajongott kislányához.
 Utolsó mondatai is hozzá szóltak. Bocsánatot kért azért, hogy itt kell hagynia őt. 

7 megjegyzés :

  1. Nagyon szép történet, nagyon szépen megírva.
    Gratulálok!
    Szabolcs

    VálaszTörlés
  2. Itt is itt a tehetség, s nem kicsi! Imádom olvasni az írásaid!

    VálaszTörlés
  3. Az Apák már csak ilyenek. Sajnos előbb elmennek, de aki még elnézést is kér ezért..., ő az egyetlen. Csodaszépen írsz!

    VálaszTörlés
  4. Drága Hajnalka!
    Remélem nem sértelek meg, ha azt mondom, anyukádnak nem volt igaza, apukád tudta, egykét becsúszott rosszabb jegy is természetes.
    Nagy szeretet kötött össze az apuddal, és ezt érezni lehetett pátosz nélküli természetes kifejezésmódoddal.
    Szeretettel ölellek és gratulálok: Mila

    VálaszTörlés