Kádár Sára Hajnalka: Tavaszváró gondolatok



Itt járt a tavasz a Kárpátok kanyarodó ölében, de alig időzött pár napot, hirtelen tovasuhant, ránk hagyva a hegyek hósapkáit, s a didergő időt. Igazi havas telünk se volt, mint hajdanán, csak hideg, sivalkodó szél, eső és eső, csontig hatoló nedvesség, száguldozó fellegek.
Az ember lassan egyre mélyebbre süpped a szürke semmibe, lüktet a fej, görcsöl a hát, csak az eső lába lóg fölötte.
A ház előtt fekete csontkarjaival riogat a vén diófa, odébb ifjúság hevével bontogatja bimbóit egy fácska, itt ott zöld fű serken. Árválkodnak a fehér nárciszok, a tulipán még rejtegeti virágát, s az aranyeső soványan didereg.
Szél zörgeti a száraz ágakat, nyoma veszett a madaraknak, az ember sietősen vacogva lohol.
Az ég ritkán kékül, fehéren, feketén gomolyog a magasság.
Hol vagy lelket-testet üdítő, meleg március? Hol jársz Tavasz?


14 megjegyzés :

  1. Nagyon átérezhetjük ezt a kívánságot, kedves Hajnalka. Amikor éppen csak megmutatja magát várt évszakunk, majd eltűnik hirtelen, mindenünk belereszket. És nyomasztó érzésekkel telítődünk. Röviden is érzékeltetni tudtad borús hangulatod, Hajnalka. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor, eléggé nyomasztó ez az állandóan változó, esős, borús idő, nem tesz jót a közérzetemnek, amelyet amúgy is meggyámbászott tél elején az élet. Próbálok kikecmeregni, írni, de csak borongós vagyok. Ezért inkább csak olvasok még... Üdv., Hajnalka
      Ha érted a meggyámbász tájszót :)

      Törlés
    2. A szövegkörnyezetből elég jól értettem, hogy mit fejez ki tájszavad, de azért beírtam a Google keresőjébe. Ott egy helyen seregnyi szótársat írt le egy kommentelő: megsuppantott, megpotyolt, megvert, megütögetett, megsuhintott, megdengelt, megagyalt, megporolt, megagyabugyált, meggyámbászott. :)
      De a tartalomról: szerintem, amire utalsz, az éppen bele is kívánkoznék a fenti rövidedbe. Vélem: az írói létre jellemző lehet az, hogy még a rossz közérzetet is maga javára tudja fordítani az alkotó. Így a halál miatti fájdalmat, vagy a hiányérzetet is bele lehet dolgozni valamiképpen akár egy ilyen sóhajnyi szövegbe is, amely így súlyosabbá lesz, ezzel adhatsz még többet az olvasónak. - Persze, könnyű ezt kívülről mondani, mindenki másként élhet meg hasonló történéseket, s nem egyformán használja fel a megélteket. - Minden jót kívánok, Hajnalka! :)

      Törlés
    3. Kedves Gábor, a te alaposságod mindig meglep, bár nem akartam neked munkát adni :). Emlékeztem, hogy néhány esetben rákérdeztél a tájszóra, kellemes emlék, ezért írtam. Bizony apró dolgok sejtetik velem is, hogy csak beáll a lélek egyensúlya már. Örülök válaszodnak, mert érzem az igazi baráti törődést. Üdv. :)

      Törlés
    4. Á, nem munkát adtál, kedves Hajnalka, inkább játékos válaszra törekedtem. :) Ámbár az "alaposság" szón most elgondolkodtam. A minap olvastam valaki emlékezésében: édesapja azt mondta, mindegy milyen pályát választ, de azt csinálja a lehető legjobban. Na most, ez vonatkozhat egyéb dolgainkra is, szerethetjük jól végezni munkánkat, illetve, amit vállalunk. Talán, mert fontosnak érezzük, s ezzel magunkat is annyira? - tehetnénk fel az újabb kérdést. Nem erre gondolnék, emögött inkább a "ha már tesszük, igyekezzünk vele tényleg segíteni is másoknak" belső igényét érzem. Milyen különös: ma olvasom a neten a volt pénzügyminiszterünkkel, Békesi Lászlóval készült interjúban: élete legnagyobb tévedésének nevezte, hogy túl fontosnak tartotta magát. Miközben mi, állampolgárok szerettük is hallgatni mindenre kiterjedő, soha nem hárító értékeléseit. http://www.atv.hu/belfold/20160317-dramai-mondatokkal-ertekeli-eletet-a-rakkal-kuzdo-bekesi-laszlo/hirkereso

      Törlés
    5. Igen Gábor, nagyon jól esik, érzem a baráti segítő szándékot. Erre szükségem is van. Szeretettel üdv.

      Törlés
  2. "Úton van", kedves Hajnalka, s talán soraid is ösztökélik, hogy gyorsabban lépkedjen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Tibor, remélem màr én is. Köszönöm, hogy nálam jártál üdv.

      Törlés
  3. Kedves Hajnalka.

    Nagyszerűen elém varázsoltad azt a reménytelen, lélekölő időt, ami biztosan ölne is, ha nem tudnánk, hogy nagyon közel van már az áhított tavasz.
    Tetszett.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gyuri, köszönöm értékelő véleményed, és hogy nálam jártál. Üdv., Hajnalka

      Törlés
  4. Ezt mondom én is. Nem volt igazi telünk, de várat magára a meleg, napsütéses tavasz is. Leesett már lassan az évi csapadék, és félek, hogy a didergő időből, a forró nyárba jutunk idő előtt.

    VálaszTörlés
  5. Itt jár a tavasz a fenyők koszorúzta Kárpátok alatt. Hozza az új szeleket, a reményt. A reményt!
    Üdv:Szabolcs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szabolcs, örvendek, hogy olvastál. Igen, jön - megy, tūlságosan is, megállhatna már hosszabb időre. Üdv. Hajnalka

      Törlés