Kertész Éva: Meghalt a szánalom



                         



Ültem a TV előtt a kényelmes fotelomban, a fűtött szobámban, a növényeim között, és halálosan szégyenkeztem. Szégyenkeztem, mert az előző percekben személyes életem egyik nagy örömét éltem át, és báván örvendeztem. Lelkemet átjárta a boldog mosoly, amikor agyam felfogta, mi is az, amit lát. Megpillantottam azt a szegény szánalmas figurát.
A Nyugati pályaudvar aluljárójában ténfergett ismeretlen társai között. Amikor a felvétel készült róla, éppen egy nagyot nyelt. Nem étkezés közben kattant rá a vaku, nem volt a kezében ennivaló, szájában sem lehetett egyéb, mint nyál, de hihetően valami jóra gondolt, valami finomságra, ettől nyelt ekkorát.
A férfi, aki alig látszott ki saját ápolatlan szőrzetéből, szerintem ötvenes éveiben járhatott. Dús sötét szakálla, melyben már bőven megültek a fehér szálak, beborította egész arcát. De az is lehet, hogy a hideg ellen növesztette meg ennyire, mert egyébként egész fejét, haját is, egy fekete-fehér meleg kockás kendőbe bugyolálta. Ezzel keltette fel a figyelmemet. Ez a meleg, női kockás sál vonzotta hozzá a tekintetemet. Körülötte jöttek-mentek a járókelők, álltak maguk elé meredve a sorstársak, vagy feküdtek a fal tövében. Ő olyan magányos volt, mint pusztában a száraz kóró. Ez már a nyomor köbe. Téli hideggel bélelt testi, lelki nyomor.

Az élmény, amit közvetített felém a híradó, sokkolt. Oly mértékben tette ezt, hogy belém szakadt a saját örömöm. Hogy jövök én ahhoz, hogy ilyen kellemesen érezzem magam, sőt örvendezzem is, amikor ez a szegény, - egyébként művelt férfinak tűnő valaki -, aki talán még nincs is ötven esztendős, már nem is szégyenkezik külseje miatt, aki a saját nyálát nyeli, és nincs egy hely ezen a nyavalyás világon, ahová letehetné a fenekét, ha már ennyire fáradt. Egyáltalán, hogy jöhetett ez létre? Mi történt ebben az országban, hogy ez a látvány annyira mindennapos, hogy már meg se rendülnek azok, akik jönnek-mennek mellettük. A magyar emberek már természetesnek tartják, ha nyomorgó családok életét látják.

Nem merem végiggondolni, hogy azok, akikre tartozik, akik mindezt eredményként könyvelik el, szégyenkeznek-e azok látványán, akiknek sorsát sikerült ilyen alaposan tönkretenni?

Itt ülök, és kalodába zárt a látvány. Nem tudok tőle szabadulni, bármennyire óhajtja a lelkem. Hiába hunyom be a szemem, nem tudom elhessenteni, mert már belém vésődött a látvány, s ural engem. Szemembe, idegrendszerembe beivódott.
Látom minden apró ráncát ennek az embernek a szeme körül, a mélyebbeket hosszanti irányban a homlokán, s az ajka mindkét oldalán. Kemények, keserűek. Külön-külön látom minden szál szakállát. Kicsit göndör, valaha dísze lehetett ennek a mára közönyös férfiarcnak.
Most elidegenedést, közönyt, beletörődést közvetít felém a látvány. Tartok tőle, ha élelemhez jut is, már nem társítja mellé a régi napfényes, hangulatos konyhát. Miként asszonyi ölelést sem idéz már az emlékezete. Két karja is elfeledte már, mit érzett, amikor belesimult egy szerető lény.
Közönyös tekintete már elengedte a jóízű munka örömét. A finom merevséget rég nem érzi már mozdulataiban, arcának izmaiban, karjában, akár a csontjaiban is, amivel a fáradtság elől inalt el, hogy most, most, még egyetlen pillanat, mindjárt kész, megoldotta.
Amitől örömmé nemesül a munka, s aminek hiányától elvész az önbecsülés, leértékelődik a személyiség.
Úgy járt ő is, mint sorstársai: Kisurrant alóla a munka. Nem rontotta el, nem vétett hibát, egyszerűen csak nincs már szükség a munkájára. Nincs szükség a tudására. Nem csak az övére, számtalan társáéra sem. Ezért itt ez a rengeteg fölösleges ember. Mert nincs számukra munka. S kopogtathatna bármely gyár kapuján, mert a gyárak, üzemek kapuit bezárták. A munkanélkülieket pedig kizárták a társadalomból. Faggatom a jövőt, de nincs semmi bizalmam. Nem remélem, hogy hamarosan rendezhető, amit ennyire elrontottunk. Kik is?
De, mi lesz addig a semmibe ejtettekkel? 

6 megjegyzés :

  1. Kedves Éva!
    Nem most halt meg a szánalom. Már régen haldoklik. Én akkor döbbentem meg először, amikor egy járdán fekvő embert az előttem haladók átléptek. Hogy ez mikor történt? Tíz évvel a második világháború után.
    Tetszett az írásod, a gördülékeny fogalmazás, a megrázkódtató élmény tolmácsolása!
    Üdv:Szabolcs

    VálaszTörlés
  2. Szabolccsal tökéletesen egyetértek: remek írás!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva nagyon jó az írásod. Többféle hajléktalan van, az egyiket a természete, szabadságvágya és az alkalmazkodás hiánya visz utcára, a másikat a romló társadalom teszi oda, és van akit mind a kettő, egy biztos, hogy a számuk növekszik,nőni is fog, és egész családok válnak fedél nélkülivé. A romló gazdasági helyzet, a tehetetlenség a közöny egyre érzéketlenebbé tesz bennünket. A helyzet nem javul, csak romlik majd.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Éva!

    Nagyon jól felépített, időszerű témádhoz szeretettel gratulálok: Radmila

    VálaszTörlés
  5. Szomorú de így van nagyon tetszik az írás

    VálaszTörlés
  6. Úgy érzem, mindenkit érint valamilyen formában ez a téma. Engem egy olyan pillanatban szippantott be, amikor igen nehezen viseltem. Egyébként is aggódom másokért, Most egy kicsivel több az aggódni való, mint amennyit egészségesen el lehet viselni. Köszönöm, hogy olvastátok!

    VálaszTörlés