Tomor Gábor: Részletek


  
                              (Illusztráció:  a Szerző 2008-ban készült, Hajtások című ceruzarajza.)


Kibújt a csirke a tojásból, és várta, hogy ünnepeljék. Látta, sok-sok tyúk kapirgál körötte, köztük kakasok sétálnak peckesen. A jövevényre ügyet sem vetettek.
A csirke megsértődött. – Ez még csak a következmény.
A tojáshéjtól mindmáig nem vált meg. – Ez már tanulság.
*
A vízcsap elromlott. Hívták a szerelőt. Az egy hét múlva kiszállt a helyszínre, s megreparálta. Ekkor még nem érzett semmi különöset.
A vízcsepp hamarosan ismét hörögni, majd sóhajtozni kezdett. Újból hívták a szerelőt. Az most már érdeklődve vette szemügyre a vízcsapot.
Sóhajtás, hörgés, szerelő... Egyre sűrűbben ismétlődött. Vizet mind kevesebbet ittak, ám annál gyakrabban látták a szakembert a háziak. Jelenlétét megszokták.
Tudomásul kellett venni: mély, bensőséges kapcsolat alakult ki a vízcsap és szerelője között.
*
A helyszín egy luxuscella. Ketten beszélgetnek.
– Engem félretettek, csak dísztárgy vagyok – szólal meg a polcon hanyag eleganciával elhelyezett könyv. – Igaz, szép bordó a vászonkötésem. De a lelkemre senki sem kíváncsi.
– Én sem jártam jobban, engem hozzákötöztek egy státusszimbólumhoz – mormolja az öregember. – A menyem ötlete volt ez a ronda dög, sétáltathatom naphosszat...
*
Az ifjú lelkesen magyarázott főnökének; hogy milyen jó megoldást talált, meg lehetne valósítani.
A választ először nem értette. Még nem időszerű, meg aztán a csillagok állása sem kedvez... És különben is, túl fiatal még, ne higgye, hogy többet tud másoknál.
Ekkor leesett a tantusz.
Az ifjú felvette, hazavitte, ott függ bekeretezve szobája falán. Gyógyírként használja az ötletekre.


8 megjegyzés :

  1. Abszurd és mégsem, mélyen emberi ebben az embertelen világban, s bravúrosan megírt (talán) rajzok szövevénye ez az írásod, s mélyen ható, akár a mellékelt kép is!

    Nagyon tetszett, de visszajövök még továbbgondolni!

    VálaszTörlés
  2. Remek "rövidkéid" nagyon tetszenek. Tetszik a nem mindennapi mögé-látásod a dolgoknak.. :) A harmadikon viszont még gondolkodom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy olvastál, Zsanett!:)
      A harmadik rövidhez: Létezik könyvet méterre, bútorhoz, környezethez illő színű gerinccel vásárló emberfajta. Érthető magyarázatául a "luxuscellának" is...

      Törlés
  3. Francis, az írásaid nagyon tetszettek, s tudod a tantusz különösen elgondolkodtatott. Sokunkat rákényszerítenek a gondolkodás gátló használatára.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm véleményedet, kedves Ildi! :) Most, hogy említetted, a tantusz miatt magam is eltűnődtem: vajon az egészen ifjak tudják-e, mire volt jó? :)

    VálaszTörlés
  5. Igazán szellemes, és jó írások, tele megszívlelendő bölcsességekkel.

    A ceruzarajz, kiváló munka Gábor.

    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, Gyuri; rajzom pedig – mit ad ég! – némi kanyarok, pár év után éppen tegnap visszaérkezett hozzám, ma pedig találtam helyet számára a szobám falán! Érdekes utalást tett rá korábbi kiállításom (néhai) tárlatvezetője: „készítésénél bizonyára a női énem erősen befolyásolt.” Tűnődtem is egy ideig, hiszen mint egy lelki beszédben olvastam: "A férfinak van egy női énje is, a nőnek van egy férfi énje is. Ha ez a belső kettősség egységben van, az a teljesség. Ha a kettő ellentéte fennáll, akkor ott feszültség van, és ennek sokféle furcsa és kellemetlen következménye van." Eszerint, ki tudja, talán fura, kellemetlen következményként látható most e rajz. :)

      Törlés