Tomor Gábor: Siker



Indokolnak, érvelgetnek,
rafináltan hivatkoznak.
Ha úgy jó, a legkisebbre,  
még inkább a végtelenre. 
A célt elérve nyugtázzák:                                       
magukat íme igazolták.     
                              
                                        
                                                                                                                 
A kép címe: Hamis játékos; Gaál József munkája.
    

13 megjegyzés :

  1. Kedves Gábor,

    Bajban vagyok most, mert én úgy értem, hogy bármi áron felülkerekedni? Addig magyarázni, amíg valamelyik alternatíva megvalósul és íme, ön igazol? De nem tudom. Érdekes de szerintem nem jól értem. Segítenél? :)

    VálaszTörlés
  2. önigazol -t szerettem volna csak hibaként jelzi

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó, amit elsőre írsz, kedves Noémi: mindenáron felülkerekedésre gondoltam. (Mondandóm szempontjából az már csak részlet, hogy milyen formában, milyen érvekkel sikerül a rábeszélés, meggyőzés, csak sikerüljön.) És ekkor valóban az illető önigazolása történt meg: elérte, amit a cég, a szervezet, vagy "csak" az önmegnyugtatás érdeke diktál. Az csak természetes, hogy ez esetben azt is gondolja: egyértelmű igazához kétség sem férhet.
    Ami a helyesírási jelzőt illeti, az nem ritkán "megvezetné" az író embert, ezért javaslom, ha biztos vagy az írásmódban, nyugodtan el is tekinthetsz a jelzéstől. Nyilván így tetted a második megjegyzésben.(?)
    Köszönöm véleményed, jól-értésed! (o)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gábor.

    Ezek Bem pártiak. "Csak előre édes fiam!"
    Minden megoldás megfelel, ha a végén, a sumákoló győz. Mert a győztest, nincs ki felelősségre vonja.
    Ez lenne a fennmaradás törvénye?
    Igen jó vers.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Találó a záró kérdésed, kedves Gyuri. Az ilyen képességekből és gyakorlatból csak a tartós lenn-maradás következhet, sajnos.
      Örültem soraidnak!

      Törlés
  5. A rafinált szóval mondandód lényegére (gondolom én)irányult a figyelmem. Mindent bevetni a cél érdekében, annak sikeréért a fontos. Hajnalka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül is, erre megy ki a játék... Nagyon jó a meglátásod, Hajnalka: mindennel, ami észre, érzelmekre hat, agyafúrtan is akár, élni próbálnak a céljuk felé törők. (Imént néztem meg egy régi filmet, Gérard Philipe főszereplésével - El Paóban nő a láz -, kis példatár volt e szempontból.)

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Akkor már veled is többen látjuk így, kedves Mila!
      Örülök, hogy elolvastad! :)

      Törlés
  7. Ezzel rövidkéddel rámutattál a mai valóságra. Ezt látom mindenhol, ha nem jött össze elhallgatják, ha sikerült egekig magasztalják, magukat. Bocs, de nekem erről a rövidkédről a politika jutott az eszembe.

    VálaszTörlés
  8. Tapasztalunk, bólogatunk, sokan legyintenek. Pedig hát mindannyiunkon múlik, hogy jobb lesz-e a politika, a köz élete.
    Köszönet hozzászólásodért, Ibolya! :))

    VálaszTörlés
  9. Gábor, versedről egy ismerősöm szövege jutott eszembe: megmagyarázza, hogy a döglött nyúl csak alszik.
    Manapság valahogy így történnek a dolgok. Ha jó, ha nem, akkor is jó, és úgy van, ahogy a pozícióban lévő mondja.MIt számít, ha én mégsem úgy érzékelem. :)

    VálaszTörlés
  10. Jó példát említettél, Ildi! :) De további megközelítések is lehetnek: például leszerelő hatása lehet annak, ha valaki azt bizonygatja, mi csak porszemek vagyunk, mit akarhatnánk... Vagy a másik: az idő végtelenjében ne gondoljunk előre, ragadjuk meg, amit ma meg lehet... Stb.
    Örültem hozzászólásodnak! :)

    VálaszTörlés