Kertész Éva: A barátság íze



A barátság egyik legnagyobb ajándéka az emberiségnek, mely ikrek esetében már az anyaméhben elkezdődik. Igaz, hogy ennek bizonyítása csak az óta lehetséges, amióta a tudomány lehetővé teszi az apró testek átvilágítását az anyaméhben. Az óta, sőt már sokkal többet tehet az orvostudomány az ikrekért, de most a barátságról van szó. Már mi is láthatjuk, hogyan mozog, hogyan viselkedik a magzat ott, ahol megfogant, és érzékelhetjük, hogy számtalan olyan megnyilvánulása van, mint amilyen az érett, megszületett babának.
Ikrek esetében megindító, ahogyan összebújással, szagolgatással, összeszuszogással jelzik az apróságok az örömet. Náluk hamarabb kezdődik el a barátság érzése, szívesen vannak egyazon ágyban, Szorosan egymást átölelve alusznak, játszanak ugyan külön-külön, de szívesebben egymás közelében.
Néhány hónapos korukban már apró sikkantások kísérik a felismerés, a szeretet jeleit. A boldog fenék emelések, mely esetükben a test örömtánca, a boldog összeborulások, és a növekedés eredményeként -, fokozott jókedv, önfeledt kacaj bizonyítja, hogy örülnek egymásnak, és szinte még egynek érzik magukat. És folyamatosan látható a másnál szorosabb összetartozás, egymás védelmezése, féltése óvodás kortól, és főleg kamaszkortól. Az esetek többségében sírig tartó ragaszkodás a barátság, mely magában hordozza a gondoskodás, óvás, féltés, gyengédség, segítés minden fokozatát.
Természetes, hogy később növekedve külön is választanak barátot, akár többet is, miként minden egészséges lelkű fiatal ezt teszi. Előbb ragaszkodik, megfigyel, érez, és eldönti, hogy számára ki a legmegfelelőbb. A Barát a minden balgaságok, botlások tudója, akinek mindent el lehet mondani, aki nem fecsegi el másoknak a titkodat, nem veti szemedre, és főleg nem ítélkezik. Mert a barátság érzelem. Pozitív érzelem. A bizalom, a szeretet, a biztonságot nyújtó érzés megnyilvánulása.
A barátság tehát biztos és biztonságos, melegítő, mint egy nagykendő, életre szóló, bár megesik vele, hogy évekre elpihen. A távolság is szüneteltetheti, és az eltérő élethelyzet is. Aztán előjön valahonnan, és mindent bepótol, ami elmaradt. Akkor is és mindig meleg és simogató, biztonságot nyújtó, csodás érzés. És őszinte, és igaz. Nem hazudik, nem ámít szép szavakkal, nem dicsér fölöslegesen, de kemény, ha kell. Íze is van. Tele lesz vele a száj, mint egy finom aromával. Ez a megmagyarázhatatlan, különleges és semmihez sem hasonlítható íz, mely az öröm, a jókedv, a nyugalom keverékéből alakul ki. Illata a gyöngyvirágéhoz is hasonlít, meg a vaníliához is. Íze pedig a legnemesebb féméhez. Kemény, és nemes.
Jellemzője még, hogy negyven, ötven fölötti felnőttek ismeretségéből ritkán marad tartós, kiegyensúlyozott barátság, noha nem kizárt. Ekkor már gyakran megfigyelhető a tisztelet, az elismerés, a másik megbecsülése, de gyakran megjelenik jellemhibaként érdekbarátság, mely egyik vagy másik fél szükségletét kielégítő elvárás.
Eleinte nagyszerűen működhet, nem veszi észre a becsapott fél, hogy palira vették. Tapasztalat szerint az átvert, a balek, hirtelen világosodik meg. Szerencsére keveset rágódik felismerésén, dönt, és szakít. Ennek a barátságnak nyilván nincs íze, vagy ha igen, keserű, de hordozhat némi szégyenérzetet, sértődöttséget, netán haragot, ha megszűnik. Még a bosszú érzete is belefér. Személye válogatja.
Pedig csak szépen kellene elengedni egymást. Lehetne. Elengedni és elfeledni. Akár egy tévedést. Van, akinek egész gyűjteménye van felnőttbarátságból. Ez jó annak, akinek nem zavarja az ízlését, mert mindig azt lehet elővenni a fiókból, akire éppen szüksége van. Ha az ugyanis hagyja magát. Ám akinél elmúlt, úgy említi, mint a bárányhimlőt, amely nem megismételhető.
Az igazi barátság elvisel időt, távolságot, könnyű és nehéz éveket, de állandóan érezzük jelenlétét, s ha úgy hozza az élet, ott folytatódik, ahol abbamaradt. Bajban segítő, nehézségben odaadó. Ha kell ápoló, ha szükséges, adakozó. A megbízható biztonság, szeretet tudatát éljük át általa. Azokat az érzésekét, melyek jelenléte életre szólóan fontos a komfortos emberi léthez. Életünk második felében egyre gyakrabban előforduló családi gondok, problémák hátráltathatják megélését, de komoly bajban tudnod, érezned kell néma, vagy valós jelenlétét. Ez ad ízt a barátságnak.

1 megjegyzés :

  1. Évice! Csodaszépen írsz! A fotón, aki nem tudná, Kertész Éva és én vagyok látható olyan 15 esztendeje.

    VálaszTörlés