Vasi Szabó János: Dentaku - Poroszkálok megint kékbenyűló mezőkön II.



Pandúr Egon másnap reggel a tévét bámulta. Abroncsként szorította agyát az előző nap benyakalt alkohol. A delírium összemosott múltat jövővel, képzeletet a valóságossal, s időlegesen elnyomta az utálatot, amit – jó kommunistaként -minden új idea és a változás iránt érzett. Az etanollal együtt lassan felszívódott a szervezetében. A tévé gyermeteg kalandfilmet sugárzott: hős határőrök szálltak szembe hol nyugatról átdobott aljas diverzánsokkal, hol hazaáruló disszidensekkel. Ezen a ponton kristályosodtak ki Egon elméjében az unalomig ismert filmklisék. Bátor és derék emberekre tekintett az Eszme miatt gyilkolásra is képes agymosott ifjakra. Ez a hit mélyen bele volt égve a szesztől már kitisztult agyába... Átkapcsolt a másik csatornára. A megújult MSZMP főtitkára nyilatkozott: hosszúkás arcú, határozott sasorrú, szemüveges, ereje teljében lévő ember; kicsit hadaró beszéde a megőrzendő értékek, a konvergencia mellett a lassú fordulat szükségszerűségéről szólt. A telefon kicsöngött. Ki a franc? Pandúr fogadta a hívást. Kallocsány rekedtes hangja bizonyította: a srác rendesen szenvedett az éjjel. A pofátlansága a régi volt:

– Üdv, múzsák kedvenc gyermeke! Mi van veled? Olyan a hangod, mint egy kakatoló fácánkakasé. Ne haragudj a tréfáért: én se vagyok teljesen tiszta. Ha a tegnap estére jól emlékszem: megígérted, hogy kritikát mondasz az írásomról.

– Honnan hívsz?

– A szállóról. Pihenő napom van, itt szagolom a többiek büdös lábbelijét.

– Állítólag Csukovszkij a rothadó alma illatától került ihletett állapotba.

– Pandúr! Hallom, te sem voltál műkritikus állapotban. Nem baj! De szeretném a véleményed minél előbb tudni.

– Ha jó az írásod, nem úszod meg a megjelentetést.

– Kösz a segítséget! Tegnap este nem épp mintapolgárként viselkedtem. Az ivászatunk előtti nap egy különös összejövetelen vettem részt. Talán az forgatott fel a lelkemben sok mindent. Tanulságos gyűlés volt; a hallgatóság intelligens emberekből állt. Nem kocsmatöltelékek összeröffenése vagy üresfejű pártfunkcik traccspartija volt. Ha lesz hozzá kedved, egyikre te is eljöhetnél. Nyílt eszmecsere zajlik, bárki valljon bármilyen ideológiai nézetet nyugodtan elmondhatja a véleményét... Legközelebb ma tízkor lesz a Grósz Károly utcában a 33-épületben. Korai az időpont, pláne másnaposan, csak megemlítettem. Előre köszönöm a szerkesztést. Viszhallás!

Pandúr tétova léptekkel a díványhoz ment, s előkereste a szétszórt sokféle kacat közt a Kallocsány által teleírt paksamétát. Aznap semmi kedve nem volt novellát elemezni. Az alkoholtól nemcsak ujjainak remegése szűnt meg, hanem az irodalom iránti érdeklődése is.

Beleolvasott.


Folytatása  következik. 




1 megjegyzés :

  1. Remek folytatás. Aki olvassa, világosan látja a az akkori évek, a rendszer lényegét.

    VálaszTörlés