Engedd szállni az kicsi madárt














Engedd szállni az kicsi madárt, óh ostoba sors,
bár a tiéd soha nem volt, mert csak egy furcsa fénylő pont.
Megint játssza veled ez őrület e játszmát,
miközben a gonosz ébredi torzuló álmát.
Szegények hegyén bolyongok végre,
hol sivárság fest örömöt az égre,
hol e nyomorult illúzió szenvedő porát,
lehulló madárkönny szeli most éppen át.
Törvénytelen most e tétlen perc,
szörnyű s szomorú az, mit rejt.
A dobozon nincs felirat, csak bú, ború karca,
hadd érjek végre partot, hogy valaki végre hallja,
mily bölcs, és nyomorú is jajszavam,
szenteknek sikolya az, mi rajta van,
mert borzadály most mit egyedül érzel,
s mert vágyódást, vívódást csalfán érlel,
egy halottnak hitt hős utolsó sóhaja...

2 megjegyzés :

  1. Az ember a magánéleti kudarcait képes úgy megélni, hogy hérosszá emelkedik benne a küzdés, a mindennapi lét megélése, vagy akár a betevőért, szeretetért, szerelemért vívott tusa, vagy csak éppen az, hogy élni kell, hogy az év 365. napján is szembe kell néznünk önmagunkkal és folytatni kell az életet, legyen az bármily nyomorúságos, mert ezt diktálja a morál. Valami ilyesmit üzent nekem a versed, s nagyon megérintettél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Az azonosságok észrevétlenül áramlanak életünkbe és szivárognak a borongós egyenarcok között. Ettől még fakóbbak, üresebbek leszünk. Potenciális életünktől lassan messzemenőkig, mindenben eltávolodunk.
      Ebből a lelkiállapotból mára csak kevesen tudnak kiszabadulni, de őket is magával ragadja néha egy inváziószerűen, lerohanva visszatérő letargia, újra önmaguk mögé süllyesztve őket.
      Vannak még merengők és elmélkedők, akik ezen azonosságok szálait boncolják, elmerülnek egyfajta csendes meditációban, mely előbb-utóbb, de mérhetetlen pesszimizmussá változik. A világunkban lévő egysíkúságokat a többség nem érti és nem is értheti, szinte senkit nem foglalkoztat, mert vagy a kikényszerített tudatlanság lengi őket körül, vagy kialakított félelmeik tartják kezükben rabláncaikat.
      Ilyen gondolatokkal emberek százai kergették magukat a nem látható őrületbe, pedig nem szabadna létjogosultságot nyerniük az élethez, mert ha megszemélyesítetté válnak, nyomasztó ellentmondásokat okoznak..."

      Derengő márvány

      Törlés